Haberler

Mesafeler kısalıyor, hasret azalıyor

Tarih: 19 Şubat 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Kazım Pıynar
Türkiye artık eski Türkiye değil. Dünya üzerinde ve bölgede söz sahibi olduğu, yabancı ülkelerce de kabul gören bir güç konumunda.

Son yıllardaki ekonomik ve siyasi başarılarıyla ön plana çıkan Türkiye içeride de birçok sorununu çözmekle uğraşıyor. Son yılların en önemli projelerinden birisi de duble yollar. Yeni yapılan yollar ile artık şehirlerarası yolculuklar daha az zaman alıyor.

Bundan 7 yıl önce bir ilden başka bir ile gitmek isterseniz yolun tenha olduğunu tahmin ettiğiniz bir saat seçerdiniz. Özellikle yaz aylarında sabahın erken saatlerinde yola çıkılır, sabah serinliğinde yol almak tercih edilirdi. Yine de yoldaki kamyonlar, tırlar ve şehirlerarası otobüsler yüzünden düğün konvoyunu andırır görüntüler ortaya çıkardı. Yollar çift şeritli olduğu için öndeki aracı geçmek için yolun boşalmasını bekler, uygun bir anda gaza yüklenerek hız sınırını aşıp araç sollamaya çalışırdık. Uzun süre bu şekilde seyreden trafik nedeniyle sabrımız taşar ve kontrolsüz bir şekilde öndeki aracı geçerken kazalarla karşı karşıya gelirdik.

7 yıl önce sadece 6 il duble yolla birbirine bağlıydı. Bugün ise 63 il gidiş gelişi ayrı olan yollarla birbirine bağlanmış durumda. Daha önce 6 bin 100 kilometre duble yol varken, bugün bu rakam 17 bin 500 kilometreye çıkmış. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2012 yılında 22 bin 500, 2023 yılında 32 bin kilometre duble yol yapılması planlanıyor. Türkiye karayolları toplam uzunluğu ise 64 bin kilometre yani 2023 yılında Türkiye yollarının yarısı duble yollardan oluşacak. Bugüne kadar yapılan yollardan 96 milyon saat ve 550 milyon litre yakıt tasarrufu sağladıklarını hesaplayan yetkililer, yapım çalışması için ise 24 milyar TL harcama yaptıklarını söyledi. Yapılan yollardan yılda 6 milyar TL tasarruf sağlanması hesaplanıyor. Duble yollar 4 yılda kendini amorti edecek. Ayrıca ölüm oranları da büyük ölçüde düşmüş durumda. Son yıllarda ölümlü kaza oranında yüzde 90, yollardan kaynaklanan ölümlü kazalar oranında ise yüzde 100'e yakın düşüş sağlanmış.

Nakliyecilik yaparak geçimini sağlayan Ali Ziya da her günü yollarda geçen şoförlerden. 20 yıldır ekmeğini bu işten kazanıyor. Ziya, Türkiye'de coğrafi şartların da etkisiyle yollarının çok zorlu olduğunu söylüyor. Kendisi gibi hemen her günü yollarda geçen şoförler araç kullanırken çok yoruluyor ve zorlanıyormuş. Ancak son yıllarda yapılan duble yollarla şoför Ali'nin işleri daha da kolaylaşmış. Sadece yol yoğunluğunun değil kilometrelerin de kendini çok zorladığını söyleyen Ziya, "Duble yollar gibi geçitler ve köprüler mesafeyi önemli ölçüde azalttı. Önceden Karadeniz'de, Akdeniz'de dağın üzerinden geçmek için dolanarak yol alırdık. Şimdi ise yapılan tüneller hem yolu kısalttı hem de araçları ve şoförü zorlayan virajlar, rampalar azaldı." diyor.

Bir firmada otobüs şoförlüğü yapan Abdullah Kırmaz ise yolların daha güvenli hale gelmesinden memnun. Önceden yollar gidiş geliş olduğu için yolcuların uyuyamadığını söylüyor. Özellikle ön koltuklarda oturan yolcuların araç sollarken aşırı derecede gerildiklerini gözlemlediğini ifade eden Kırmaz, "Şimdi gidiş ve gelişler ayrı olduğu için yolcular bile rahatladı. Trafik de bizi zorlamıyor. Hızlı olan araçlara da yol verebiliyoruz. Konvoy oluşmadan hızlı bir şekilde varmak istediğimiz yere ulaşıyoruz." diyor.

Yolların kısaldığı bazı yerler ve sağlanan tasarruf miktarı
Bolu Dağı Geçişi'nin hizmete açılmasıyla, yol uzunluğu 35 km'den 26 km'ye düşerek Bolu Dağı Geçişi 30 dakikadan 10 dakikaya, Ankara-İstanbul arası seyahat süresi ise 3,5 saate indi.

Karadeniz Sahil yolunun trafiğe açılmasıyla, yolun uzunluğu 559 km'den 542 km'ye düşmüş, yolun BSK'lı bölünmüş yol haline getirilmesiyle akaryakıtta yıllık 121 milyon 58 bin 214 LT tasarruf yapılarak, ekonomimize de yılda 552 milyon 299 bin 112 TL katkı sağlandı.

404 km uzunluğundaki Ankara-Samsun yolunun bölünmüş yol olarak açılmasıyla yolda seyahat süresi 1,5 saat kısalarak taşıt işletme giderlerinden de yıllık yaklaşık 122 milyon TL tasarruf sağlandı.

Toplam 569 km uzunluğundaki Ankara - İzmir bölünmüş yolunun hizmete girmesiyle, yolda 12 saate ulaşan seyahat süresi 7 saate indi ve böylece ekonomiye yılda 194 milyon TL katkı sağlandı.

134 km uzunluğundaki Adapazarı-Mekece-Bozüyük yolunun tamamlanarak hizmete açılması ile yolda 3-4 saatlik seyahat süresi 1,5 saat kısalmış olup, taşıt işletme giderlerinden yıllık 118 milyon TL ekonomik fayda sağlandı.

78 km uzunluğundaki Ankara Kırıkkale bölünmüş devlet yolunun tamamlanmasıyla, yolda can ve mal güvenliği sağlanarak trafik akışı daha seri, konforlu ve emniyetli hale getirildi. 1,5 saat olan Ankara-Kırıkkale arasındaki seyahat süresi 1 saate indi.

88 km'lik Kemerhisar-Pozantı otoyolunun 66 km'lik kesiminin hizmete açılmasıyla, mevcut devlet yolu ile 1 saatten fazla olan E-90 devlet yolu Ereğli Kavşağı-Pozantı arasındaki seyahat süresi 30 dakikaya indi.

Toplam 367 km uzunluğunda olan Şanlıurfa-Habur yolunun bölünmüş yol olarak tamamlanmasıyla, seyahat süresi 1,5 saat kısalmış olup, ülke ekonomisine yılda 75 milyon TL katkı sağlandı..

Toplam 229 km uzunluğunda olan Afyon-Antalya bölünmüş yolunun trafiğe açılmasıyla seyahat süresi 1 saat kısalmış olup, ülke ekonomisine yılda 60 milyon TL katkı sağlandı..

Göcek tünelinin hizmete açılmasıyla, yolda geçiş süresi 25 dakikadan 45 saniyeye kısalmış olup, tünel zaman açısından 33, enerji açısından ise 4 kat avantajlı hale geldi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.