Haberler

İtalyanlardan yap-boz modeli konut önerisi

Tarih: 1 Mart 2010 Yazan: Menekşe Ataselim
'TOKİ aracı olsun sosyal konuta İtalyan güzelliği getirelim'

İtalyan mimar ve yatırımcılar sosyal konut çözümleriyle TOKİ ve özel sektörün kapısını çaldı. Ahşap ve prefabrik sistemler getiren İtalyanlar, "Sosyal konutlarınıza İtalyan güzelliği getirmek istiyoruz" dedi.

İtalyan yatırımcı ve mimarlar, Urban Land Institute (ULI) Türkiye'nin organizasyonuyla 24-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdikleri İstanbul çıkarmasında, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve özel sektöre sosyal konut çözümlerini sundu. İki farklı proje alternatifini tanıtan heyet,maliyetin yüzde 35, yapımsüresinin ise yüzde 50'ye kadar avantajlı kılınabileceğini ortaya koydu. 25 Şubat gecesi, TOKİ iştiraki Emlak Konut yöneticileri ve özel sektör şirketlerinin temsilcileriyle İstanbul Swissotel'de bir akşamyemeği yiyen İtalyan ziyaretçilerle görüştük. Yemek öncesi bir sunumyaparak RDB Casa ve SocialMain Street isimli projelerini tanıtanmimarlar, sosyal konutları İtalya'da nasıl daha düşük maliyetli, hızlı ve görsellik açısından nasıl daha cazibeli kıldıklarını anlattılar.

Yap-Boz Tekniğiyle Fabrikasyon Üretim
Uzmanlık alanında, İtalya'nın en önemli akademisyeni olarak gösterilen ve Caputo Partnership şirketinin sahibi olan Prof. Paolo Caputo, RDB Casa isimli sosyal konut sisteminin fikir babası; projenin mesleki haklarının ve patentinin sahibi. ÜnlüMimar Caputo, görüşmemizde, fabrikasyon usulü konut ürettiklerini anlattı. "Prefabrik üretim yapıyoruz. Her parça fabrikada üretiliyor ve yerinde monte ediliyor" diyen Caputo, şöyle devametti: "İşçilik elden ele değişir. Bu sistemle, her parça hep aynı. Projeye göre, özel parçalar üretiliyor; sonra yap-boz gibi şantiyede birleşiyor.Materyaller özel. Betonarme paneller kullanıyoruz. Cephe kaplamaları farklılık gösterebiliyor. Pencereler ya da taşıyıcı sistemlerde malzemeler ayrı. İtalya'da bu sistemle üretim yüzde 30-35 daha ucuza geliyor ve yapımsüresi yüzde 40 azalıyor."

Projenin depremsertifikası olduğunun altını çizen Caputo, "İstanbul, dünyanın en önemlimerkezlerinden. Bu büyülü kente saygı gösteren konutlar yapılmalı" dedi. Caputo, şöyle devametti: "Tipik İtalyan güzelliğini buranın halkı ve gelenekleriyle, görüntüsüyle karıştırmak istiyoruz. TOKİ buna aracı olacaktır. TOKİ Başkanı ile değil ama konuya hâkim temsilcileriyle görüştük. Yakında geri gelebiliriz."

İtalya'da maliyet avantajı yüzde 35
- Paolo Caputo'nun ürettiği prefabrik konut sistemi.
- Konutların prefabrik parçaları, betonarme paneller halinde fabrikada üretiliyor.
- İtalya'da yüzde 30-35 arası maliyet ve yüzde 40 zaman tasarrufu sağlıyor.
- Depreme dayanıklılığı test edilen proje, aynı zamanda A sınıfı enerji tüketim sertifikalı. Yani, enerji tüketimini en aza indiriyor.
- İtalya'da uygulamalar bu yıl başlıyor. Milano ve Toskana bölgelerinde 2010 sonuna kadar bin konuta ulaşılacak.
- Bu yıl, sistem Suudi Arabistan'a da gidiyor. Arap hükümeti ile ortak fabrika kuruldu.

15 katlı ahşap bina!
- İtalya'nın en büyük şirketlerinden Urbam SpA ve en önemli mimarlık ofislerinden Dante Benini'nin ortaklığında geliştirilen bir sistem.
- Konutlar özel üretilen ahşap panellerden inşa ediliyor.
- İtalya'da yüzde 20 maliyet, yüzde 50 süre avantajı sağlıyor.
- Ahşaptan yapılmış 15 katlı yüksek binalardan oluşan uygulama eylülde 144 dairelik projeyle Milano'da başlıyor.
- İtalyan Ulusal Araştırmalar Enstitüsü, projenin dış yüzeyinin 120 dakika yangına ve aşınamaya, 7.5-8 şiddetinde depreme dayanıklı
olduğunu belgelemiş.

Deprem bölgesine ahşaptan çözüm!
Urbam SpA ve Dante Benini'nin ortak geliştirdiği sosyal konut sistemi Social Main Street (SMS) yüksek katlı ahşap binalardan oluşuyor. Urbam SpA'da çalışan Mimar Saverio Valsasnini, Türkiye'de henüz yüksek ahşap binalar yapılmadığını hatırlatarak, projeyi şöyle anlatıyor: "Dünyada bunun örnekleri Britanya ve Norveç'te var. İstanbul konut ihtiyacı fazla olan, deprem bölgesinde bir kent. Ahşap bunun için iyi bir çözüm. Kolay yanan bir malzeme olması dezavantaj gibi görünebilir; ancak ahşap panellerin yüzeyine kaplanan özel madde ile dış yüzeyin 120 dakika boyunca yanabilen hale getirildiğini söylemeliyim. Betonarme binalardan yüzde 20 daha ucuza mal oluyor ve inşaat süresi yarı yarıya düşüyor. Tabii bunlar İtalya için geçerli maliyetler. Türkiye'de rakamlar değişebilir." Valsasnini, "Sosyal konut İtalya'da da buradaki gibi büyük bir ihtiyaç. Ancak sadece barınacak yer vermek ihtiyacı karşılamıyor. Daha güzel ve ekonomik bir model oluşturmak için yıllardır çalışıyoruz. Çünkü estetik ve sosyal yaşam açısından iyi olmayan eski sosyal konutlar gettolara dönüştü" dedi.

Yerel ortaklıklar kurup fabrika açmayı planlıyor
Paolo Caputo, RDB Casa'nın prefabrik parçalarını Türkiye'de üretmeyi amaçladıklarını söyledi. "İtalya'da parçaları üretip buraya getirerek konut inşa etmenin anlamı yok" diyen Caputo, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Bu nedenle lokal partnerler çok önemli. İtalyan tasarımlarıyla Türkiye'de çerçeve üretilebilir. Bu sistem yerel ekonomiyi de besler. Umudumuz, İtalyan ve Türk endüstrisi arasında işbirliği olması. Bu konuda çok istekliyiz. TOKİ'nin büyük bir koordinatör rolü olacağına inanıyorum. Türkiye ile çok ilgileniyoruz. İstanbul'un konut ihtiyacı çok fazla. Bu da tabii ki kenti daha çekici kılıyor. Bu teknolojiler ve üretim buraya gelirse kâr da burada kalacak. Sanayinin de büyümesine katkıda bulunulacak. Bunu bir otomobil fabrikası gibi düşünebilirsiniz. Bu konutlar da birer İtalyan ürünü."

Takip
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.