Haberler

İzmir'den Giden Gidene

Tarih: 1 Mart 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
İmar planlarının iptali ve bürokrasi gibi konularda sıkıntı yaşayan yatırımcı kervanına Ege-Koop, EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Sevilen Şarapları da katıldı.

İzmir'de imar planlarının iptali ve benzeri konularda ardı ardına sorunlar yaşayan ve yatırımlarını İzmir dışındaki başka illere yönlendirmeye başlayan kuruluşlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Geçtiğimiz günlerde bu yönde açıklama yapan Folkart, Ege-Koop, Megapol ve Gönen Gayrimenkul'den sonra kervana EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Sevilen Şarapları da katıldı.

11 yıldır bitmedi

İzmir Basmane'de yapımına başlanan ancak açılan davalar nedeniyle 11 yıldır bir türlü tamamlanamayan Dünya Ticaret Merkezi (DTM) projesi sonunda yatırımcısını da isyan ettirdi. Güçbirliği Holding ile birlikte ortak olduğu DTM projesine 11 yıldır bir çivi bile çakamayan EGS GYO, bundan sonra Denizli EGS Park projesine ağırlık verme kararı aldı. İstanbul Koza İş Merkezi'nde önceki gün genel kurulunu gerçekleştiren EGS GYO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, İzmir'deki projelerinde mahkeme kararını beklediklerini belirterek, bundan sonra İzmir yerine yatırımcıya her türlü kolaylığı sağlayan Denizli'deki çalışmalarına yoğunlaşacaklarını söyledi.

Bıçak kemikte

Denizli Belediyesi ile yaptıkları görüşmeler sonucunda otogarın Denizli EGS Park'ın yanına taşındığını ve o bölgede büyük bir hareketliliğin oluştuğunU söyleyen Akgün, "İzmir'de artık bıçak kemiğe dayandı. Binlerce kişiye istihdam sağlayacak projemiz yıllardır engelleniyor. 11 yıldır Basmane'deki çukura bir çivi bile çakamadık. Şimdi mahkemelerin sonucunu bekliyoruz. Biz davamızda haklıyız. Sonuçta karar büyük ihtimalle bizim lehimize çıkacak ama, net bir karar çıkıncaya kadar İzmir'deki faaliyetlerimizi askıya aldık. Bu projemizi sonuçlandırmak istiyorduk ama ne yazık ki başarılı olamadık. Bundan sonra Denizli'deki EGS Park projemize ağırlık vereceğiz" dedi. Birçok mağazada tadilat yapıldığını dile getiren Akgün, Denizli Belediyesi'nin kendilerine büyük destek olduğunu ifade etti. Aynı desteği ne yazık ki İzmir'de bugüne kadar göremediklerini ifade eden Akgün, "Denizli otogarının da EGS Park'ın yanına gelmesi bölgeyi hareketlendirdi. Şu anda orada 2 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Büyük bir cazibe merkezi oldu. Biz aynı hareketliliği Basmane'deki projeyle yaratacaktık. Ancak Denizli'nin bizim projemize daha çok sahip çıkmasıyla bizim yatırımımızdan şu anda Denizli ekonomisi büyük yarar sağlıyor" diye konuştu.

Dava açabiliriz

Basmane Dünya Ticaret Merkezi projesinde Deniz A.Ş. olarak TMSF'ye karşı da sorumlu olduklarını, sürecin uzamasının kendileri için her gün zarar yazdığınI belirten Akgün, buradaki mağduriyet nedeniyle kendilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni dava etmelerinin gündeme gelebileceğini açıkladı. Bu konuda yetkinin yönetim kurullarında olduğunu anlatan Akgün, "Artık sabrımızın sonuna geldik. Bir süre daha bekleyip mahkeme kararlarını göreceğiz. Daha sonra ise burada belediyeyi dava edebiliriz" dedi.

İzmir'de 68 yıldan bu yana faaliyet gösteren ve Türk şarap sektörünün köklü firmalarından olan Sevilen şarapları da İzmir'i terk etme kararı aldı. Türkiye Şarap Üreticileri Derneği ve Sevilen Şarapları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, Bulgaristan'dan göç ederek İzmir'e gelen babası İsa Güner tarafından 1942'de Mezarlıkbaşı semtinde kurulan Sevilen Şarapları'nın 1952'de Şirinyer'e taşındığını, 1960'da ise şarap bağcılığına girerek Menderes ilçesinde üretime başladıklarını anlattı. 1983'te şu andaki üretim yerleri olan Gaziemir'de faaliyete başladıklarını dile getiren Güner, Türk şarap sektöründe ilk 3-4 firmanın arasında yer aldıklarını kaydetti. Denizli'nin Güney ilçesinde ve Menderes'teki toplam bin 200 dekarlık alanda şarap bağcılığı yaptıklarını, Tekirdağ'da bir fabrika, Çanakkale'de ise depolarının bulunduğunu belirten Güner, 8 bin tonluk kapasiteye sahip olduklarını söyledi. Sevilen Şarapları markası adı altında 10'a yakın isimle şarap ürettiklerini kaydeden Güner, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Almanya, Kıbrıs'a ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Gaziemir'deki 12 dönüm üzerine kurulu fabrikalarından taşınma düşünceleri olduğunu anlatan Güner, şöyle konuştu: "Biz 68 senedir İzmir'deyiz. Sevilen Şarapları İzmir'de kuruldu. İzmir'deki birkaç tane olan şarap fabrikalarından biri de biziz. Ama son senelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı ile ilgili çok sorun çıkarıyor. Tekirdağ'da da işletmemiz var ama oradaki belediye üretim tesislerine daha sıcak bakıyor. Mecburen biz de şu anda bulunduğumuz yerden iki sene içinde üretim ve tüketim yerlerine yakın olan Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi'ne geçeceğiz ve işletmemizi oraya taşıyacağız. Bizim için üzüntü verici bir olay bu. Sevilen Şarapları İzmir firması ve Aydın'a taşınıyor. Şartlar buna zorluyor. Zorluklarla karşılaşıyoruz. Hayırlısı olsun ama İzmir bir şarap fabrikasını kaybetmiş olacak."

Gaziemir Belediyesi'nin imarla ilgili sorunu çözmesi gerek

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Sevilen Şarapları'nın geçmişte 2. Sınıf GSM ruhsatı bulunduğunu belirterek, "Daha sonra yönetmelik değişikliği sonucu bu işkolu 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı alması gereken işletmeler kapsamına girdi. Bunun üzerine firma 1. Sınıf GSM ruhsatı başvurusu yapmak için Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. İşyerinin bulunduğu parsel bu süreçte Gaziemir Belediyesi'nde imar uygulaması gördü ve imar uygulaması sonucu işletmenin bazı yapıları kentsel çalışma alanı oldu.

Eski binaların bir kısmı parsel sınırları dışında kaldı. Bu nedenle ilçe belediyesinin işletmenin parselindeki tüm yapıların yapı ruhsat ve eklerine uygunluğu ve vaziyet planını onaylaması gerekiyor. Bu olmadan işletmeye Büyükşehir Belediyesi olarak 1. sınıf GSM ruhsatı veremiyoruz. Firmanın ruhsat alabilmesi için öncelikle Gaziemir Belediyesi'nin imarla ilgili sorunu çözmesi gerekiyor" diye konuştu.

İzmir'de 25 yılda 26 bin konut inşaa eden Egekent Konut Yapı Kooperatifleri Birliği (Ege-Koop), dün yapılan genel kurulunda çalışma sınırlarını İzmir'den tüm Ege Bölgesi'ne genişletme kararı aldı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta da modern kentler oluşturmak için girişimlere başlayacaklarını açıkladı. Ege'ye açılma önergesinin oy birliği ile kabul edildiği genel kurulda Hüseyin Aslan, 7'nci kez 2 yıllığına Ege-Koop Genel Başkanı seçildi.

Modern kentler

Ege-Koop 26. Olağan Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Aslan, Ege-Koop'un tüzük değişikliğiyle 25 yıllık birikimi tüm Ege'ye taşıyacağını söyledi. Aslan, "Bu ciddi bir açılımdır. Ege'de yurttaşlarımızın konut sorununu çözmek için çalışmalarımız sürecek" dedi.

Belediyelere çağrı

Ege-Koop'un son günlerde inşaata başlarken veya anahtar teslim aşamasından sonra verilmesi gereken temel belediye hizmetlerinden yararlanma konusunda sorunlar yaşadığını belirten Aslan, ilçe belediyeler ve Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirdi. Aslan, "Maalesef bazı yerel yönetimleri teslim alan bürokrasi, başta ulaşım olmak üzere, belediyelerin vermekle yükümlü olduğu hizmetleri yapmayarak, her türlü yasal sorumluluğu yerine getiren vatandaşlarımızı kelimenin tam anlamıyla cezalandırıyor. Belediyelere çağrıda bulunuyorum. Kooperatiflerin kar amacı yok. En az bin lira ile başlayan ve 15 bin liralara çıkan, neyin karşılığı ödediğimizi anlayamadığımız harçlar oluyor. Bu haraçları hiç olmazsa daha makul seviyeye çekiniz. Aksi takdirde İzmir, yaşanmaz hale gelir. Ege-Koop olarak İzmir'de yaptığımız modern kentlerin çevre düzenlemelerini bile belediyenin katkısı olmadan kendimiz yaptık" dedi. Aslan, TOKİ'nin kuruluş amacına ve felsefesine geri dönerek konut maliyetinin yüzde 90'ını karşılayacak uzun vadeli, düşük faizli ve ayda 400-500 TL'yi geçmeyen taksitlerle kredi vermesi gerektiğini ifade etti.

Güçlü markalar

Genel kurulda konuk olarak konuşan Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez de Ege-Koop ve Yeni Asır Gazetesi'nin İzmir'den çıkan markalar olduğuna dikkat çekerek İzmir'den yeni güçlü markalar çıkmasını dilediğini söyledi. Konuşmaların ardından Hüseyin Aslan 7. kez 2 yıllığına Ege-Koop Genel Başkanlığı'na seçildi. 57 delegeden 53'ü oy kullandı. Yüzde 97 katılımın sağlandığı genel kurulda Hüseyin Aslan oybirliği ile güven tazeledi. Yeni yönetimde, Hüseyin Aslan, Ayşe Hergül, Ayla Tunçbilek, Zehra Ersaçan, Nezih Yalman, Ali Parlaklar, Ali Sadih Geçim yer aldı.

Ana sözleşmede değişiklik yapıldı

Genel kurulda yönetim kurulunun ibrasından sonra ana sözleşmenin 4. maddesinde yer alan "Birliğimizin merkezi İzmir'dir" ve 5. maddesindeki "Birliğin çalışma bölgesi İzmir il sınırlarıdır" maddelerinin, "Birliğimizin merkezi İzmir'dir. Gerekli görüldüğünde Ege Bölgesi (İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak) için de şubeler açabilir" ve "Birliğin çalışma bölgesi il ve ilçeleriyle baraber Ege Bölgesi sınırlarıdır" olarak değiştirilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.