Haberler

Dünya'nın En Güzel Havaalanları

Tarih: 18 Mart 2010 Kaynak: Travelandleisure Yazan: Karrie Jacobs Çeviren: Derya Yazman
Yaklaşık 3 km uzunluğunda ve ejderha şeklinde görkemli bir mekan hayal edin. Kırmızı ve sarı renklerin fırtınası şeklinde baş döndürücü tel örgülü tavan, güneşin arkadan aydınlattığı ve altından her yıl 50 milyon insanın geçtiği bir mekan... Bu yapı, dünyanın en büyük yapılarından bir tanesi. Saray ya da müze değil, Pekin Uluslararası Havaalanı'nın Terminal 3.

Havaalanları tabii ki her zaman ihtişamlı olmaz. Genellikle onlar, yolcular için çıkarcı giriş ve çıkış noktalarıdırlar.

Bu durum Asya'da olağan bir şey. Sahip oldukları varlıklarını ve teknolojik üstünlüklerini göstermeye hevesliler. Çin ve Güney Kore ülkeleri kendi mimarlık ve mühendislik anlayışları ile paralel olmayan devasal yeni özelliklere sahip yapılanmaya olanak veriyor. Havaalanları konusunda uzman, Gensler'den mimar Ron Steinert, "Havaalanları ulusal bir sembol. Bu nedenle de hiçbir masraftan kaçınmadan yaptığım bu yapı, sizinkilerden çok daha iyi olduğuna eminim," diyor.

Tabii ki bu durum, uçmanın genellikle otobüs tutmaktan daha az teşvik edici olduğu Amerika gibi bir yerde, Pekin Havaalanı gibi bir havaalanı uygulamak zor olabilir. 1960'lara geri döndüğümüzde, Eero Saarinen'nın odağı olan TWA Terminali John F. Kennedy'de tamamlandığı zaman, hava yolculuğu çekiciydi ve çok az sayıda insan için bir deneyim olmuştu.(1960'da JFK'da senede 8.8 milyon yolcu kayda geçti. Artarak 48 milyonları bulduğu da oldu). Fakat bugün, Cleveland-Hopkins ve La Guardia Uluslararası Havalimanları gibi yerler çok ruhsuz. Onların terminalleri, sadece ürkütücü yolculuk deneyimlerinin yenilerini ekliyor.

Dünya artık, eski büyülere sahip hava yolculuklarına ilham veren yeni terminalleri inşa ediyor. Madrid'in Barajas Havaalanı'ndaki T4 ile ilgili New York'lu mimar Paul Goldberger, "Şimdiye kadar gördüğüm herhangi bir havaalanından çok daha nefes kesen güzellikte," diyor. Design Within Reach'ın kurucusu Rob Forbes'a göre Bilbao'daki Santiago Calatrava'nın Sondika Havaalanı da katedral görünüşünde, mükemmel bir mekân.

Dünya'nın en güzel havaalanları gösteri amaçlı değiller. Arup'tan havaalanı uzmanı mühendis Regine Weston, "Tasarımların ve lineer akışların nitelikleri için ihtiyaç söz konusu," diyor. "Nereye gidersen git, sana gelecekte iyi şeyler olabileceğini hissettiren bir binada bulunuyorsun."

Diğer bir yandan, bu havaalanları sadece gözünüzü kamaştırmakla kalmayacak. Onların tasarımları sizin zamanında kapınızda olmanıza yardım edecek.

Terminal 3, Pekin Uluslararası Havaalanı
2008 Olimpiyatları için açılan büyük Terminal 3 (yaklaşık 3 km uzunluğunda ve dünyanın en büyük binalarından biri) bir ejderha gibi gösterilmesi beklendi. Mimarlar Foster+Partners, tavanı kırmızı ve sarı renklerle kodladı. Bu, sadece Çin'in geleneksel renklerini binada uygulamak değil, yolcuların binada yönlendirilmelerin de etkili oldu.
Güzel Nokta: Yolcuların havaalanının en yüksek seviyesine varmalarını, Foster + Partners'ın müdürü Mouzhan Majidi, "Çin'in giriş kapısı olan çok geniş bir alan üzerinde yürüyorsunuz," şeklinde açıklıyor.
Terminal 4, Barajas Havaalanı, Madrid
Richard Rogers Partnership tarafından tasarlanan Terminal 4, 2006 yılında açıldı. Renkli işaret kulelerinin desteklediği dalgalı bambu çizgili çatı, gidiş ve dönüş yolcularının geçtiği alanlar farklı seviyelerde olmalarına rağmen güneş ışığı alan mekanlar yaratıyor. Yılda 35 milyon yolcunun kullanabileceği şekilde tasarlanan Terminal 4, Avrupa'nın egemen hava merkezi olması için tasarlandı.
Güzel Nokta: T4 lineer formda olduğundan dolayı onu anlamak kolay.

TWA Terminal, John F. Kennedy Havaalanı, New York City
Eero Saarinen'in 1962'de yaptığı sembolik terminalinden yaklaşık 10 yıldır uçamadığınızı varsayalım.

Beton ağırlıklı malzemeler ve tasarım hareketleri ile romantik bir uçuşa yönelik lirik bir şiir, Saarinen dediği gibi hava yolculuğunun heyecanını anlatan mimarlara geri dönmek isteyen bugünün lider mimarlarının hala standartını oluşturuyor.
Güzel Nokta: Neticede, komşu JetBlue terminalinde, uçuş kaydınızı yaptırmak için eski TWA terminaline ve onun yaklaşık 38 m uzunluğundaki boru şeklindeki yolcu koridorlarına doğru ilerleyebileceksiniz.

Carrasco Uluslararası Havaalanı, Montevideo, Uruguay
Uruguay doğumlu mimar Rafael Viñoly‘un tasarladığı 2009 yılında açılan yeni terminal, 1960'ların JFK'sine benziyor. Saarinen'in TWA Terminali gibi fakat, tarz olarak daha çok Skidmoreve Owings & Merrill'in tasarladığı JFK Terminali'nin uluslararası karşılama salonuna benziyor.

Yaklaşık 300 m uzunluğunda, alçak kemeri ile bir çocuğun havaalanı çizimi gibi oldukça basit, nazik kavisli yapı. İçeride, gidiş salonu eski tren istasyonu gibi aydınlık, oldukça güzel. Üst teras ise kapsamlı bir pisti kumanda ediyor.
Güzel Nokta: Vinoly'ın Uruguay'da belirttiği gibi, "Arkadaşlar ve aileler hala seni havaalanında uğurlar ve karşılarlar." Biletli yolculular ve onların ziyaretçileri için teraslar ve yolcu salonu "dramatik ve konuksever" bir şekilde tasarlandı.

Sondika Havaalanı, Bilbao, İspanya
Havaalanı olarak tasarlanan Sandiago Calatrava, 2000 yılında inşa edildi ve kuşa benzeyen bir silüete sahip olduğundan dolayı takma adı La Paloma ya da Dove olarak geçiyor. Terminal heykel görünümünde, günışığı ve beton kirişleri sayesinde yaratılan ritmik motiflerde, sade bir çalışma. Design Within Reach'in kurucusu Rob Forbes, "Çağdaş Gaudí mekânları gibi beni etkiledi. ‘Modern Barok'un İspanyol/Bask/ Katalan yerelliğine sahip bir görünümü koruyan bir yapı," diyor
Güzel Nokta: Park alanları yeşil alanın altına gömülerek iyi ve güzel tasarlanmış bir mekan.
Denver Uluslararası Havaalanı
İşadamları tarafından sürekli olarak en iyi oyunu alan Denver Havaalanı'nın dalgalanan çatısı bir hayat kaynağı.

Tasarım konsepti hazırlamak için sadece 3 kısa haftası olan Denverlı mimar Curtis Fentress tarafından yapılan çalışmada, havaalanı teflon kaplı bir tavan içeriyor. 1995'de açıldığında dünyanın en büyüğüydü ve görünüşü kocaman bir beyaz Kızılderili köylü çadırı gibiydi.

Havada doğudan yaklaşırken ve Rockies'e karşı silüetini yapan insan yapımı teperleri gördüğünüz zaman, havaalanı en güzel görünümünde oluyor.
Güzel Nokta: Havalanına gelen yolcuları karşılayan değişik müzik, Denverlı sanatçı Jim Green tarafından yapılmış. Jim Green aynı zamanda Denver Toplantı Merkezi'ndeki Laughing Escalators'ın sorumlusu.

Incheon Uluslararası Havaalanı, Güney Kore
2001'de açılışından bu yana, Denver's Fentress Mimarları tarafından tasarlanan Incheon, dünyanın en iyi havaalanları listesinde bir numarada yer alan bir yapı. Ayrıca Kore kültürünü gösteren bir mekân. Çatıdaki kavisler, geleneksel Kore tapınağına benzemeye çalışır. Varış koridoru 5,000 yıllık Kore'ye özgü eserler ile kaplanmış. Havaalanın tren terminali ise dünyada az sayıda görülen fütüristik mekânlardan biri.
Güzel Nokta: Millennium Hall'daki Pine Tree Garden'ı ve Transportation Center'ın bodrumundaki Wildflower Garden'ı ziyaret etmek gerek.
Marekeş Menara Havaalanı, Morocco
Bu dramatik yeni havaalanı, modernizm ve geleneksel İslam mimarlığının nasıl birbirine karışabileceğinin örneği. 2008 yılında tamamlanan ve tasarımını Kazablanka kökenli E2A Mimarlık'ın yapmış olduğu yapı, iri beton eşkenar dörtgenlerden oluşuyor.

Bu güçlü yaklaşım, terminalinin duvarlarında değişen gölgeleri yansıtan cam yüzeyindeki zarif arabesk modeller ile yumuşatılmış.



Güzel Nokta: Tavanda güç sağlayan 72 voltluk ışık pramitleri var.
Chek Lap Kok Havaalanı, Hong Kong
Chek Lap Kok'u muhteşem Pekin Havaalanı ile karşılaştırdığımızda, 1998 tarihli Foster+Parterns'ın tasarımı olan bu proje nispeten mütevazi kalır. Güzelliği, olağanüstü fonksiyonelliğine atfedilebilir. 17 saaatlik New York yolculuğundan çıkmış uykulu yolcular bile bu havalanından yarı açıkgözlerle geçerler. Hong Kong'a giden hızlı tren ve Jetway (uçak ile terminal arasındaki yürüme yolu) arasında hiçbir merdiven ya da asansör yok.
Güzel Nokta: Hong Kong merkezine giden tren, genel terminal binasının sağında ve kaçırılması imkansız. Hong Kong'dan hareket eden yolcular kolayca bagajlarını şehir merkezindeki tren istasyonunda bırakabilir ve aynı zamanda uçuşlarını onaylatabilirler.
Tempelhof Uluslararası Havaalanı, Berlin
Albert Speer'in tasarladığı herhangi bir şeyi tanımlamak için "güzel" kelimesini kullanmak her ne kadar zor olsa da, bu gösterişli 1936 yılında inşa edilen terminal, yaklaşık 4 km uzunluğunda, fazla kırılmayan kavisi ile gelen kuşaklar için kararlı bir havaalanı formu oluşturuyor. 1948-1949 seneleri arasında Berlin Airlift tarafından yapılan ün, havaalanın 2008 yılında kapatılması ile sona erdi. Terminal kültürel bir fonksiyona yönelik korunacak, uçak pisti de kentin geniş parkı haline dönüşebilecek.


Güzel Nokta: 7 yıl içinde, 568 dönüm yeşil alan, Berlin'in temel parkı gibi ünlü Tiergarten'ı da gölgede bıracak.
Malvinas Argentinas Havaalanı, Ushuaia, Arjantin
Malvinas Argentinas Airport, Güney Amerika'nın ucunda Tierra del Fuego'da konumlanan, dünyanın en güneyinde bulunan uluslararası havaalanı. Onun bu güzelliği doğal konumu gereği sahip olduğu fonksiyondan kaynaklanıyor: Uçaklar, muhteşem And Dağları'na doğru alçalarak iniyor. Ayrıca önemli rolü, Patagonya ve Antartika'nın giriş kapısı olmak.

Güzel Nokta: Havaalanı, direk olarak Beagle Kanalı üzerinde konumlanıyor. H.M.S. Beagle olarak adlandırılan tekne, Charles Darwin'i Güney Amerika'ya götürmüştü.

Kansai Uluslararası Havaalanı, Osaka, Japonya
Dünya'nın en geniş havaalanı olan, Osaka kıyısına yaklaşık 3 km yakınında kocaman insan yapımı ada üzerinde konumlanan bu havaalanı, halen en çok merak edilen bir şey. Renzo Piano tarafında tasarlanan bu alan 1994 yılında açıldı. Güneş ışığını geçiren boruları, yaklaşık 2 km uzunluğunda gövde ölçüsü ve bir dalga gibi mekanda hareket eden çatı çizgisi ile eşi olmayan bir yapı.
Güzel Nokta: Havaalanına komşu olan "Japonya'daki ilk hava temalı parkı" Sky View, uçuş simülatörleri ile oynayabileceğiniz ya da gözlem odası seviyesinden iniş ve kalkışları izleyebileceğiniz bir mekan.

Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı, Malezya
Bir dizi büyük projelerin birini tasarlayan eski başkan Mahathir Mohamad, Malezya'yı Asya komşuları ile rekabetçi kılmak adına KLIA'yı 1998'de açtı. Japon mimar Kisho Kurokawa ve yerel bir firma ile işbirliği içinde tasarlandı. KLIA'in tarzı dünyadaki herhangi diğer bir havaalanı için hata yapmamak üzere seçilmiş.

Güzel Nokta: Havaalanı, Malezya'nın Multimedia Super Corridor'nun bir parçası. Hızlı tren, sizi direk olarak ülkenin yeni şehirlerine, anıtsal Putrajaya ve teknolojik sofistike Cyberjaya'ya götürecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.