Haberler

Esad'ın tezatlar başkenti

Tarih: 22 Mart 2010 Kaynak: Vatan Yazan: Levent İçgen
Şam'da mini etekli ve dekolte giyimli kadınlar da dikkat çekiyor
"Beşar Esad'ın Suriye'sine hoş geldiniz" diye karşılandığımız Şam'da, çarşaflı ve başörtülülerin yanı sıra başı açık, mini etekli ve dekolte giyimli kadınlar da dikkat çekiyor... Şam'ın bazı eğlence mekanlarında ise kadınlı erkekli eğlence, içki eşliğinde günün ilk ışıklarına kadar devam ediyor.

Arap dünyasının "Dimeşk"i, uluslararası adıyla "Damascus", herkesin bildiği ismiyle Şam'dayız. Nüfusu 22 milyonu bulan bu Orta Doğu başkenti, şaşırtıcı kimliğiyle dikkat çekiyor. Gündüzlerini tipik bir Orta Doğu şehri olarak karmaşa içinde yaşayan şehirde geceleriyse bir Arap kentinden beklenenden fazlası var!

Buram buram tarih kokan Şam, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğinde geçirdiği yüzlerce yılın edinimlerini de koruyor.

Dünyanın en eski başkentleri arasında gösterilen Şam'daki tarihi eserler arasında sadece Türk pasaportluların giriş yapabildiği bir yer öne çıkıyor; son Osmanlı padişahı Vahdettin'in mütevazı mezarı... Süleymaniye Külliyesi'nin bahçesine defnedilen Vahdettin'in mezarının hemen yanında başta Seniha ve Hatice Sultan olmak üzere Osmanlı ailesinin bazı fertleri de yatıyor.

Arap metropolü

Şehir turunda sayısı 120'yi aşan Türk eserleri arasından seçtiklerimizi ziyaret ediyoruz. Son büyük Osmanlı eserleri arasında gösterilen Hamidiye Çarşısı da bunlardan biri. İkinci Abdülhamit döneminde yaptırılan çarşıdaki dükkanlarda, ipek, halı, kılıç, geleneksel giyim eşyaları, nargile, gümüş ve el dokuması Şam kumaşları satılıyor. Tatlı ve dondurmacıların da yer tuttukları çarşıda, insan seli yürümeyi güçleştiriyor.

Şam'daki Emeviye Camisi, İslam dünyasının en eski eserleri arasında gösteriliyor. Hz. Yahya Kilisesi'nin yerine inşa edilen cami, bu özelliği nedeniyle Hıristiyanlar için de önemli kabul ediliyor. Dışı yeşil mozaiklerle süslü cami, Emevi sanatının seçkin örneklerini barındırıyor. Namaz vakti geldiğinde camide dört imam birden ezan okuyor. Şam'daki Osmanlı eserlerinden birisi de Emeviye Cami'nin yanındaki Selahattin Eyyubi Türbesi. Yavuz Sultan Selim tarafından inşa ettirilen türbede, Eyyubiler'in kurucusu Selahattin Eyyubi'nin mezarı bulunuyor.

Sadece Türklerin ziyaretine açık mezar...

Sultan Vahdettin'in Şam'daki mezarı, sadece Türk pasaportu taşıyanların ziyaretine açık. Saltanat kaldırılınca bir İngiliz gemisiyle Malta'ya giden Vahdettin, daha sonra 4 yıl İtalya'da yaşamıştı. 16 Mayıs 1926'da San Remo'da kalp damarlarının tıkanmasından dolayı 65 yaşında ölen son Osmanlı padişahının cenazesine bile haciz konulmuştu... Yaşadığı semtin manavı ve kasabının borçlarından dolayı koydurduğu haciz, kızı Sabiha Sultan tarafından mücevherleri satılarak kaldırılmış. "Kurtulan" cenaze, önce Beyrut'a getirilmiş, oradan da Şam'daki Süleymaniye Külliyesi'nde defnedilmişti. Külliye, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan anlaşmayla 2007 yılında restore edildi.

Otantik lezzetler Türk damak tadına yakın

Ülkede, Suriye fıstıkları ve tatlı çeşitleri büyük rağbet görüyor. Resmi dilin Arapça olduğu ülkenin büyük şehirlerinde İngilizce, Fransızca ve Türkçe bilenlere de rastlanıyor. Suriye petrol ülkesi olduğu için Şam'ı gezerken ucuz olması nedeniyle taksi kullanmak tercih ediliyor. Trafik yoğunluğunun dikkat çektiği Şam şehir merkezinde, "Suriye Pound"unun yanı sıra dolar da geçerli para birimi olarak kullanılıyor. Şam'da hayat akşamları hareketleniyor. Akşam yemekleri saat 10-11 gibi yeniliyor. Etin hakim olduğu ülke mutfağında, humus favori yiyecek olarak lokantalarda müşterilere sunuluyor. Yemeklerin ardından ise yapılan nargile keyfi, Suriye ile özdeşleşmiş durumda... Cuma günleri, resmi hafta sonu tatili olduğu için ülkede bütün dükkanlar kapalı tutuluyor.

Şam'da gece başkadır

Beşar Esad'la değişime uğrayan Şam'da, revü gösterisi ve oryantallerin sahne aldığı birçok eğlence mekanı bulunuyor. Fiyatların oldukça yüksek olduğu bu mekanlarda, mini etekli ve dekolteli Suriyeli kadınlar dikkat çekiyor. Suriye sokaklarında da kara çarşaflıların yanı sıra başörtüsüz dolaşan kadınlar bulunuyor. Açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılan Şam'daki beş yıldızlı Dedeman Damascus Oteli ise eğlence tutkunlarının gözde mekanı olarak gösteriliyor. 9 katlı, 32 suit, bir kral dairesi ve toplam 370 odası olan otelde, 7 de restoran bulunuyor. Otelin diskosu gece eğlencelerine ev sahipliği yapıyor. Şam gece tutkunlarının favorisi olan Dedeman'ın diskosunda, sabahın erken saatlerine kadar içkili eğlence sürüyor.

Alkollü içki satışı serbest

Emeviye Camisi'nin arkasında başlayan Babtuma ve Babşarki bölgerinde ise Hıristiyan ve Ermeniler yoğun olarak yaşıyor. Dar sokaklarıyla dikkat çeken Babşarki bölgesindeki evlerin birçoğunun adeta harabe havasında olması dikkat çekiyor. Evlerin arasında da eski eşya satan yerler sıralanıyor. Özellikle Ermeniler'in yaşadığı Babtuma bölgesinde ise daha modern ve işlemelerle süslü binalar bulunuyor. Burada da kafeler ve restoranlar sıralanıyor. Şam'da başkanlık sarayının arkasında yer alan Wadi Barada da lokanta ve kafeler yer alıyor. Burada bazı lokantalarda içki servisi de yapılıyor. Şam'ın bazı bölgelerindeki dükkanlarda da alkollü içecek satışı yapılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.