Haberler

Tak sepeti koluna haydi piknik yoluna

Tarih: 29 Mart 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Burcu Ilgın
Hafta sonunu evde geçirmek yerine yemeğini doğa ile iç içe yemek isteyenler, Çiçekli Köy, Spil, Tire, Sığacık ve Karagöl gibi nispeten uzak yerleri tercih edebilir...

Şehir içinde ise, Meles Deltası, Buca Gölet, Buca Yedigöller, Bornova Homeros Vadisi piknikçilerin en sevdiği mekanlar arasında yer alıyor... Mangalını, sepetini, hamağını kapan geliyor...

Bahar geldi bir avuç toprağın bulunduğu her yerden yeşil filizler fışkırmaya başladı. Güneş pırıl pırıl yüzünü göstermeye başlayınca bizler de evlerimize sığamaz yemek odalarında yemek yemekten keyif almaz hale geldik. Doğanın uyanışına tanık olmak, negatif enerjimizi çıplak ayak dolaşkığımız çimlerin üzerinden toprağa salıp, pozitif enerji ile dolmak istiyoruz... Şimdi eve kapanmanın değil piknik sepetini alıp kırlara doğaya çıkmanın vaktidir... Piknik yapmak için nereye gitmeliyim diyorsanız işte size birkaç öneri...

Tire

Tire'de her baharın gelişi piknik alanlarında uçurtmalar uçurarak, piknik yaparak ve baharın müjdecisi laleleri toplayarak kutlanırmış. Aileler bir araya gelip Balım Sultan, Taştepe, Maltepe ve diğer mesire alanlarında piknik yapıp eğlenirken; Tire'nin yeşilliğine eklenip mavi gökte rengarenk süzülen uçurtmalar da baharla özdeşleşmiştir. Kısacası Tire'de her bahar şenlik havası içinde geçer.

Spil

Spil Dağı'na gitmek için başlıca 2 nedeniniz olabilir. İlki piknik yapmak, ikincisi ise yaz ortasında serinlemek. Piknik yapmak için genelde tercih edilebilir bir yer. Zira dağ esintisi arasında, temmuzun ortasında bile üşüyebileceğiniz bir yer. Spil Dağı'nın tepesinde mesire alanı bulunmakta. Bu alanda getirdiğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz. Mesire alanının dışında gölet yanında da pikniğinizi yapabilirsiniz. Yalnız çöplerinizi unutmayın ve kesinlikle ateş yakmayın. Bunun dışında Spil, yamaç paraşütü ile ilgilenenler için enfes bir mekan. Ayrıca at meraklılarının, tepedeki atları da görmek hoşuna gidebilir.

Çiçekli Köy
İzmir-Manisa karayolu üzerinde, Bornova'dan yaklaşık 5-6 km. ileride, yemyeşil çam ağaçlarını görünce Çiçekli Köy sapağına geldiğinizi anlarsınız.. Sapağın girişinde İzmir'in akciğerlerinden biri olan Milli Park ve Kent Ormanı, yoğun çam ağaçları ile sizleri bekler.

Bu girişten, Kemalpaşa tarafındaki Ulucak tarafına kadar güzel bir gezinti rotası bulunmaktadır. Özellikle çam ağaçlarının kokusu, şehrin bu kadar yakınındayken çok iyi gelecektir.

Sabah kahvaltısını, köy kahvaltısı ile tertemiz doğada, gözleme kokuları ile çiçek kokuları hava da karışırken yapmak ayrı bir keyif.

Köye doğru ilerledikçe bağ-bahçe ağırlıklı alanlar var.Daha çok meyve ağaçları görebilirsiniz. Bahar aylarında gelirseniz, bolca çiçek bulabilirsiniz. Uçurtma uçurmak için de alanlar bulabilirsiniz, bu da ailecek bir eğlence olabilir.

Yemek olarak ,sabah kahvaltınızı kesinlikle burada yapın,Öğlen karnınız acıktıysa nefis otlarla yapılmış gözlemeler bulabilirsiniz.

Sığacık

Sığacık, İzmir'e 50 kilometre uzaklıkta sevimli mi sevimli, cana yakın eski bir balıkçı köyü. Seferihisar'ın iskelesi olan Sığacık, sahilde limanı çevreleyen bir kalenin içine kurulmuş. Kıvrılarak giden daracık sokaklarda dolaşırken, özgün mimarisini koruyabilmiş pek çok eve rastlamak olası. Üstelik insanı da sıcacık. Sığacık'ın geri planı her türlü meyve ve sebzenin bolca yetiştiği doğal bir hal görünümünde. Yol boyunca dizili tezgahlarda, anında toplanmış, salatalık, domates, patlıcan, biber...O kadar mı? Üzüm, kavun, karpuz her çeşit meyveyi bulabilirsiniz...ğacı Sığacık'ta balıkçıdan kendi aldığınız balığı pişirtebiliyorsunuz.

Karagöl

Yamanlar Dağı'nı tırmanırken İzmir Körfezi'ni hiç bu kadar yüksekten seyretmediğinizi farkedeceksiniz.

Dağın tepesine geldiğinizde birden yemyeşil ağaçlar arasında sürpriz gibi Karagöl belirecek. Karagöl 35 dekarlık minik bir krater gölü. İçinde yüzen ördekleri, yapraklarını suya eğen söğüt ağaçlarıyla bir fotoğraf karesini andırıyor.

Karagöl'ün mitolojide de yeri var. İzmirliler Bayraklı'ya yerleşmeden önce Karagöl'ün bulunduğu çevrede yaşarlarmış. Döne döne bozuk yollardan Karagöl'e çıkarken içinde küçük bir miktar da olsa Ege kanı taşıyanlar genelde hemen arabalarını kenara çekip değişik otlar arama, toplama telaşına girişeceklerdir. Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Karagöl, orman içi dinlenme yeri olarak geçiyor. Bu nedenle de pek çok kişinin piknik yapmak için tercih ettiği bir yer.

Gölün çevresinde tahta piknik masaları bulunuyor, mangal yerleri de hazır. Karagöl çevresinde bir kır gazinosu ve bir büfe de bulunuyor. Yemeğinizi yerken sırtınızı göle dönmemeye dikkat edin çünkü, ördeklerin dansını kaçırabilirsiniz. Ördekler, piknikçiler tarafından beslendikten sonra, yani keyifleri yerine gelince göl ortasında sıralarını bozmadan ve adeta su üstünde koşarak dans ediyorlar.

Karagöl'ün çok lezzetli ve buz gibi bir suyu var. Bol bol için ve yanınızda götürmek için tedbirli gelin.

Meles Deltası

Meles Deltası Parkı rahmetli Ahmet Priştina tarafından yapıldı. Karşıyaka'ya giderken Altınyol ile Bornova yolunun kesiştiği yerde. Eskiden pis kokudan geçilmeyen ve burnumuzu tıkamak zorunda olduğumuz yer artık cennet gibi... Evcil ördekler ve yaban kuşları parktaki havuzda renkli görüntüler oluşturuyor. Parkta yaz-kış piknik yapabilirsiniz.

Buca Gölet ve Yedigöller

Buca Gölet, Ege bölgesinin ve İzmir'in en gözde dinlence ve eğlence merkezlerindendir. Buca Gölet, 167 bin metrekare alan üzerinde kurulmuştur. İçerisinde 300 kişilik Balık Restoran, 600 kişilik Et- Fast Foot, 200 kişilik kafeterya, Amfitiyatro, Piknik Alanı, Gölet Bar, Hobi Bahçeleri, Seyir Terasları, Çocuk Oyun Setleri, Market, Hayvan Padoğu ve Otopark yer almaktadır. Bahar ve yaz aylarında binlerce vatandaşla dolup taşan Gölet'te konser, tiyatro ve diğer etkinliklere mekan olan amfi tiyatro, piknik alanı, şehrin bunaltıcı havasından uzaklaşmak isteyenlere sunulan hobi bahçeleri, seyir terasları ile izmirlilerin kaçış noktalarından biridir.

Gece piknikleri çok meşhur

Vadide 7 küçük gölcük, seyir terasları, oturma grupları, çocuk oyun alanları, restoran, kafeterya, açık hava diskosu, sanat sokağı, kule köprü, değirmen, Yunus Emre ve Pir Sultan heykelleri, piknik yerleri, balık tutma alanları bulunuyor. Hayvanlar için de küçük bir adacık yer alıyor. Özellikle çevre mahallelerde oturanların bahar ve yaz aylarında doldurduğu Yedigöllerde özellikle gece piknikleri meşhur. İnsanlar yemek yemeye gelmeseler bile mutlaka çaylarını yedigöllerde içmeyi tercih ediyorlar. Hafta sonları ise ziyaretçiler sadece çevre mahallelerle sınırlı kalmıyor.

Bornova Homeros Vadisi

Homeros Vadisi'nin piknik alanları, doyumsuz manzarası, tertemiz havası ve sularıyla İzmir'in piknik alanlarından biri. ıÜüBirbirini tamamlayan iki bölgeden biri olan Kayadibi Rekreasyon Alanı'nda toplam 6.725 metrekare alana sahip 5 adet gölet bulunuyor. Kayadibi Köyü'nden rekreasyon alanına inildiğinde, yolun solunda ilk gölet yer alıyor. Bu göletin arkasında ise 3 adet gölet daha bulunuyor. Ayrıca bu bölgede oluşturulan 700 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca bir yürüyüş yolu ve araç yolu ile otopark alanı bulunuyor.

Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı'nda ise 2 büyük gölet yer alıyor. Yeni yapılan yoldan vadiye inildiğinde, yolun solunda ilk gölet yer alıyor. ikinci gölet ise yolun sağında yer alıyor.

Bu bölgede de 750 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca yürüyüş ve araç yolu ile otopark bulunuyor. Otopark alanından piknik ve dinlenme alanına ise derenin yan kollarından biri üzerine kurulmuş ahşap bir köprünün üzerinden geçilerek ulaşılabiliyor.

Eğlence için

Top
Tavla
İskambil kağıdı
Okey
İp
Hamak
Müzik aletleri (tabi bu aleti çalabilen biri)
Uçurtma

Yeme içme için

Dana Eti
Kanat
Cips
Kola
Fanta
Bira
Su
Keyfe göre sebzeler
Meyve
Tuz
Ekmek
Çekirdek
Mangal
Kömür
Çıra
Tabak
Bardak-Çatal-kaşık
Bıçak
Bol bol gazete
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.