Haberler

Özel idare ve meclis kaldırılsın!

Tarih: 28 Nisan 2005 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Övür

İstanbul nasıl yönetiliyor? İstanbul'da bir şehir demokrasisinden söz edilebilir mi? Tarihi derinliği olmadığı için bir geleneğe dönüşmeyen ama hiç dilimizden düşürmediğimiz ' yerel demokrasi' işliyor mu? Bu sorulara ne yazık ki ' evet' demek mümkün değil. Çünkü şehirlerimizde demokrasiyi geliştirecek bir zemin yok. Zeminin ' demokrasi' yaratmaması, doğal olarak şehrin altyapısından mimarisine, kültüründen sanatına her şeyini etkiliyor. Ve ortaya yaşanabilir bir şehir yerine ' mega köy' çıkıyor.

İşte bu ortamda Büyükşehir Belediye Meclisi Muamelat Müdürü Avukat Kadir Erol'un 'yerel demokrasiye işlerlik kazandırabilecek' ilginç teklifi elden ele dolaşmaya, meclis kulislerinde tartışılmaya başlandı. Erol, ' İstanbul Şehir Meclisi' adını verdiği teklifinde şöyle diyor: "İstanbul İl Özel İdaresi'nin yapabileceği tüm hizmetler aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı hizmetlerdir. O halde; İstanbul'un İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi kaldırılarak, bütün görevi, yetki ve sorumlulukları, bütçesiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmelidir." İstanbul'un yerel yönetimler açısından yeni bir deneyime öncülük etmesini isteyen Erol, bu sürecin şöyle devam etmesini istiyor: "Nüfusa göre her ilçeden halkın oylarıyla seçilen üyeler, İstanbul Şehir Meclisi'ni oluşturur. Gündemi meclis başkanı hazırlar, ancak Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali tarafından sunulan öneriler öncelikle ve mutlaka gündeme alınır." Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanı Hüseyin Evliyaoğlu bu konuda şunları söylüyor: "Bu arkadaşımız öneriyi bana da getirdi. Bu bizim değil, TBMM'nin alacağı bir karar. Bunun önünü arkasını düşünmek lazım. Sen kalkar özel idarenin, vilayetin her şeyini ben yapacağım dersen olmaz. Vali göstermelik olur o zaman. Mantıklı bir şey değil." CHP Meclis Grup Başkanı Kemal Akar ise teklife başka bir açıdan bakıyor ve şöyle diyor: 'Şehir parlamentosu oluşması güzel. Ancak Büyükşehir Belediye yasasının değiştirilmesi gerekiyor. Bu yasalarda bir merkezleştirme var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle merkeziyetçi bir yasa yok. Yıllardan beri Ankara'dan yönetilmeyelim deniyordu, şimdi Merter'den yönetiliyoruz. Bu Melih Gökçek yasası. Önce bu değişmeli. Şehir Muamelat Müdürlüğü kendiliğinden vahiy gelerek ortaya çıkmadı ki. Kafada bu olay var." Genç Muamelat Müdürü'nün bu önerisini kimi ' ilginç' bulup tartıştı, kimi ' senin işin değil' dedi, kimi de ' yetersiz' buldu.

Tüm bu tartışmalar bir yana, peki İstanbul Şehir Meclisi'nin mekânı neresi olacak? Kadir Erol bunu da düşünmüş. Onu da şöyle anlatıyor: "Bu önerimize bir de fiziki mekân tahayyülü ilave edecek olursak; İstanbul'un kadim tarihi suriçi bölgesini işaret etmektedir.(...) Beyazıt'taki İstanbul Üniversitesi Rektörlük ve Hukuk Fakültesi binası bunun için en ideal mekân olacaktır."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.