Haberler

Çakma kaya mezarı

Tarih: 5 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Şirince köyü yakınlarında bulunan Kayserdağı'na kaya mezarı yapan yazar Sevan Nişanyan'a dava açıldı

İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki Şirince köyünde inşa ettiği yapılarla dikkat çeken ve bu yapılar nedeniyle 2001'de 10 ay hapis yatan Ermeni asıllı Yazar Sevan Nişanyan, şimdi de köyün yakınlarındaki Kayserdağı'na Muğla Dalyan'daki tarihi kaya mezarlarına benzeyen kaya mezarı yaptırmaya başladı. Bir dönem boşandığı eşinin üzerine dışkı döktüğü için ünü tüm Türkiye'ye yayılan Nişanyan, bu kaya mezarı nedeniyle devletle mahkemelik oldu.

Geçen yıl başladı

Muğla'nın Dalyan ilçesinde bulunan kral mezarlarının benzerini, 1 yıl önce Kayserdağı'ndaki dev bir kaya önüne iskele koyarak yaptırmaya başlayan Nişanyan'a ilk olarak İzmir Valiliği İl Özel İdaresi müdahale etti. Önce anıt mezarı, imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle mühürleyen İl Özel İdaresi, daha sonra olayın kendi görev sahasına girmediği gerekçesiyle konuyu Orman İşletme Şefliği'ne havale etti. Selçuk Orman İşletme Şefliği'nin ihbarı üzerine Savcılık, kayayı oyan Nişanyan hakkında ormana zarar verme suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. 50 bin liraya mal edeceği kaya mezarını, sadece güzel bir şeyler yapmak için inşa ettiğini belirten Sevan Nişanyan, ne imar mevzuatında ne de orman kanununda kaya mezarı ile ilgili bir madde bulunmadığını belirterek, "Bu işlemin mevzuatta yeri yok. Orman Kanunu'na göre ne bir tek ağaca zarar veriyorum ne de ormanı mülküme geçiriyorum. Bürokrasiyi ve hakkımda açılan davayı yok sayıyorum" dedi.

Şirince'de kendisine ait otelin işletmeciliğini sürdürenn Nişanyan, geçen yıl, 15 Nisan'da köye cephesi bulunan Kayserdağı'ndaki dev bir kayaya, bir anıt mezar yaptırmaya başladı. Mezarın inşaatı sürerken köylerdeki yapıların imar kanununa uygunluğundan sorumlu olan İl Özel İdaresi görevlileri, tutanak tutarak çalışmayı mühürledi. Bunun üzerine Nişanyan, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nda kaya mezarıyla ilgili bir madde bulunmadığını belirterek İl Özel İdaresi hakkında İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bu süreçte İl Özel İdaresi, "Olay görev alanımızda değil" dedi ve konuyu Kayserdağı orman alanında kaldığı için Selçuk Orman İşletme Şefliği'ne havale etti. Selçuk Orman İşletme Şefliği ise, Nişanyan'ın ormana zarar verdiği gerekçesiyle Selçuk Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İlk kez karşılaştık

Savcılık bunun üzerine Nişanyan'a ormana zarar verme suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcılığın açtığı davanın geçtiğimiz haftalarda görülen ilk duruşmasında davaya bakan Selçuk Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi, ormana zarar verilip verilmediği sorusunu sordu.

Buna net bir yanıt alamayan hakim, anıt mezarın yapıldığı Kayserdağı'nda keşif yapılmasını istedi. Önümüzdeki bir kaçgün içinde bilirkişiler, anıt mezarın ormana zarar verip vermeyeceği yönünde inceleme yapacak. İncelemenin ardından mahkemenin mezarla ilgili kararını vermesi bekleniyor. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ise, "Böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Yasamız içinde böyle bir detay yok. Biz orman ekosistemine zarar verir diye düşündüğümüz için dava açtık. Mahkeme gerekli kararı verecektir" dedi.

4'üncü kez baba olacak

İki yıl önce boşandığı eşi Müjde Tönbekici'ye dışkı atmasıyla gündeme gelen Sevan Nişanyan, yeni sevgilisi Aynur Deniz'le Yeni Asır ekibini tanıştırdı. 7.5 aylık hamile Aynur Hanım'dan doğacak bebek, Nişanyan'ın 4'üncü çocuğu olacak. Nişanyan'ın önceki eşinden İzmir'de yaşayan 17, 14 ve 10 yaşındaki 3 çocuğu bulunuyor.

'Kendime yapmıyorum'

Anıt mezarı kendisi için yapmadığını, nereye gömüleceğinin de umrunda olmadığını dile getiren Nişanyan, tek amacının güzel bir şeyler yapmak olduğunu söyledi. Kayayı oyarak müdahalede bulunmanın imar kanununa ve Orman Kanunu'nda yeri olmadığını belirten Nişanyan, buna rağmen yargılanmasının mantık dışı olduğunu söyledi. Nişanyan, "Mevzuatta bunu yasaklayacak bir şey yok. Ormana gittim, kayayı oydum. Bir işlem yapılırken 'mevzuat izin vermiyorsa demek ki yasaktır' deniyor. Ben de 'yasak değilse, demek ki serbesttir' diyorum. Zaten bürokrasiyi ciddiye alırsak hayatımız bu gibi konularla mücadele etmekle geçer" dedi.

10 yıl hapis cezası var

Sevan Nişanyan, 1995'te yerleştiği Şirince'de eski köy evlerini restore ederek kendi otelini kurdu. 1999 yılında açtığı otelinin işletmeciliğini sürdüren Nişanyan, izinsiz restorasyon yaptığı için 2001 yılında 10 ay hapis yattı. Sevan Nişanyan'ın Avukatı Salih Tosya, Nişanyan'ın köyde işlettiği otelin odalarının yapımıyla ilgili imara aykırı inşaat yapmak ve benzer suçlardan 7-8 davasının daha sürdüğünü söyledi. Bu davalardan Nişanyan hakkında yaklaşık 10 yıllık hapis cezası bulunduğunu belirten Tosya, bu ceza kararlarıyla ilgili Yargıtay'a müracaat ettiklerini ve yanıt beklediklerini söyledi. Tosya, "Kaya mezarıyla ilgili dava açılması da zırva bir şey ve hukukla alakası yok" dedi.

Önceki gün son ceza kesildi

Nişanyan'a son olarak önceki gün toplanan İl Özel İdaresi Encümeni, Şirince'nin Mağara Deresi mevkisinde izinsiz olarak yaptırdığı tek katlı taş yapının imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle 5 bin 253 lira para cezası verdi. Encümen üyeleri Nişanyan'a bir kaç kez daha para cezası kestiklerini, yasalar gereği bu kararı almak zorunda olduklarını söyledi.

Çakma kaya mezarları tartışma yarattı

Sevan Nişanyan'ın Şirince köyünde yaptırmaya başladığı kaya mezarı hukukuçuları ikiye böldü.

İzmir'in Selçuk ilçesi yakınlarındaki Şirince köyünde inşa ettiği yapılarla dikkat çeken ve bu yapılar nedeniyle 2001 yılında 10 ay hapis yatan yazar Sevan Nişanyan'ın şimdi de köyün yakınlarındaki Kayserdağı'na Muğla Dalyan'daki tarihi kaya mezarlarına benzeyen kaya mezarı yaptırmaya başlaması ve hakkında dava açılması tartışma yarattı. Nişanyan, Selçuk Orman İşletme Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine savcılığın hakkında, "ormana zarar verdiği" gerekçesiyle açtığı davayla ilgili "Orman Kanunu'na göre ne bir tek ağaca zarar veriyorum, ne de ormanı mülküme geçiriyorum. Hakkımda açılan davayı yok sayıyorum" derken, davayla ilgili hukukçular da farklı görüşler öne sürdü. Bazı hukukçular, Nişanyan'ın orman alanı içinde bulunan söz konusu kayalıklara böyle bir eser yapabileceğini ve ortada ceza almasını gerektirecek bir yasanın olmadığı görüşünü dile getirdi. Kimi hukukçular ise, ormanların sahibinin devlet olduğunu ve devletten izin alınmadan bu işlemin yapılamayacağını ve cezasının olduğunu belirtti. Öte yandan, konuyu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de gündemine aldı. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdülaziz Ediz, Nişanyan'ın söz konusu girişimini Yeni Asır'dan okuduğunu belirterek, konuyu inceletip değerlendireceklerini kaydetti.

İşte avukatların görüşleri:


Yapabilir diyenler:


Avukat Şehrazat Mercan: Asıl ormana zarar veren orman idaresinin kendisidir. Taş ocaklarının açılmasına izen vererek binlerce ağacın yok olmasına neden olanlara izin verirken, ne kadar ağaç kesildiğini düşünmüyorlar da buradaki uygulamanın ormana zarar verdiğini mi düşünüyorlar? Bana göre bu çifte standarttır. Nişanyan, orman idaresinden bu kayayı kiralamış olsaydı sanırım bu tür sorunla karşı karşıya kalmazdı. Ya da "maden arayacağım" deseydi, sanırım bu kazıları yapma şansı sınırsız olurdu.

Avukat Fatih Şimdi: Türk Ceza Kanunu'nun en temel ilkesi yasasız, kanunsuz ceza olmaz ilkesidir. Burada açık açık ağaç kesmek, yol kesmek vesaire herşey yazılmış ama var olan bir kayanın estetik kaygılarla oyulmasıyla ilgili birşey yazılmamış. Yapılan işlemlerden dolayı bilirkişi, bunun ormana zarar verdiğini düşünürse, ceza verilmesi olasıdır. Ama ormana heykelin kendisinden değil yapılmasından kaynaklanan bir zarar verilmesi durumunda bu yapılabilir. Yasada ince bir boşluk var ve burada bunu yapanlar bana göre bunu kullanıyorlar.

Yapamaz diyenler:


Avukat Yusuf Akın:
Kimseden izin almadan yaptığı için devlet malına zarar vermekten dolayı yargılanması söz konusudur. Kimseden izin almadan yapılan işlemden dolayı dava açılması da gayet doğaldır. Kamu hizmetine tahsis edilmiş yerlar gibi hakkında, mala karşı işlem yapılması Türk Ceza Kanunu'na göre de suçtur.

Avukat Yavuz Oran:
Böyle bir davanın olması tabi ki, mümkün. Öncelikle ormanlık alanlar devletin mülkiyeti altındadır. Bu alanlarda sadece ağaçlar değil ormanın doğal dokusunu bozacak en küçük bir işlem için dahi devletten izin alınması gerekiyor. Bu izni almadan orman alanında bir değişime neden olmak yargılamayı gerektirir diye düşünüyorum.

Avukat Hüseyin Pehlivan:
Dava açılması bana göre gayet doğal. OrmanaıÜü zarar verip vermediği mahkeme tarafından araştırılacak unsurdur. Mahkeme zarar verildiğine kanaat getirirse mahkeme keşif sonucu tabi ki ceza verebilir. Onun için önce, orman mühendisi ve başka uzmanlar vasıtası ile inceleme yapacaktır.

"2 bin yıl yaşayacak"

Sevan Nişanyan, Dalyan'daki tarihi kral mezarlarına benzer bir şekilde yaptırdığı kaya mezarının kendisine 50 bin liraya mal olacağını ve 1 yıl sonra ince işçiliğini de tamamlarak yapımını tamamlayacağını belirterek, Yeni Asır'a şu açıklamada bulunmuştu: "Anadolu'nun pek çok yerinde görsel olarak güzellikleri ile dikkat çeken kral mezarları var. Ama 2 bin senedir kimse yeni bir mezar yapmıyor. 1988'de Dalyan'daki kral mezarlarını da içeren bir gezi rehberi hazırlamıştım. O dönemden beridir 20 yıllık hayalim bir anıt mezar yaptırmaktı. Hesapladım ve 50 bin liraya mal olacak bir şeyi Selçuk'taki işçi ve ustalarla yapmaya başladım. 50 bin liraya normal şartlarda güzel bir otomobil alırdım ve beni 10 sene götürür, sonra hurdaya çıkardı. Ama anıt mezar 2 bin yıldan fazla yaşıyor. Bence daha iyi bir yatırım."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.