Haberler

Hayallerdeki Bodrum'u yeniden inşa edeceğim

Tarih: 7 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zeki Özkeskin
Güneş deniz, eğlence ve kültür turizminin başkenti Bodrum'da yıl boyunca insan yaşadığını belirten Başkan Mehmet Kocadon, "İlçemde turizmin de 12 ay yaşamasını istiyorum" dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, doğma büyüme bir Bodrumlu olarak 5 bin yıllık tarihinden gelen zenginlikleri geleceği taşırken, herkesin hayalindeki Bodrum'u yeniden inşa etmenin heyecanını yaşıyor.

Altyapıdan, fiziki yapının olgunlaştırılmasına, kültürel ve sosyal etkinliklerden müzelere kadar yepyeni bir Bodrum'un inşasına ağırlık verdiklerini belirten Bodrum'un DP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, göreve geldiği bir yıl içinde yaptıklarını ve önümüzdeki görev süresince yapacaklarını anlattı. Bodrum'un zengin kültürünün dünyayla paylaşılması gerektiğini belirten Kocadon, "Bu yüzden Bodrum'un etnografya, denizcilik ve süngercilik müzesine, büyük sanatçıların ve Bodrum'un adına yakışır Halikarnas Balıkçısı, İlhan Berk müzelerine ihtiyacı var. Zaman içinde tüm bunları Bodrum'a kazandıracağız" dedi.

İmkansız değil

Dilinde dolaşan '12 ay turizm' ifadesine imkansız diyenlerin çok olduğunu belirten Mehmet Kocadon, bunu mutlaka başaracağını söyledi. "Bodrum 12 ay ışıl ışıl ve enerjik olacak" diyen Kocadon, şöyle devam etti: "Yaz aylarında iflas eden bir altyapıyla Bodrum'da 12 ay insan ağırlamak zor. Yıllarca ihmal edilmiş altyapıya, yama değil köklü çözümler getireceğiz. İnsanlara Bodrum'a getirmek için deniz, kum, güneş dışında kış turizmini de alternatif olarak yerleştireceğiz."

Kentlerin kendisini korumayı başardıkları ruhlarıyla etkilediğini kaydeden Başkan Kocadon, "Bodrum da ruhuyla yaşayan, doğasıyla yaşatan bir kenttir. Bugün, üzülerek yaşadığımız, yarı görünür duruma düşmüş Bodrum ruhunu, hep birlikte yeniden elle tutulur hale getireceğiz. Kent ruhunun en önemli öznesi olan insanı sadece yazın değil, 12 ay boyunca Bodrum'da yaşatacağız. Balıkçı'nın dediği gibi insanlar her yerde nur içinde yatarken, Bodrum da nur içinde yaşayacak. İnsan, kentin atan yüreğidir, bunun için Bodrum'da 12 ay insanlar olmalıdır, insanlar Bodrum sokaklarında yürümelidir" diye konuştu.

Altyapı'daki eksiklikler gideriliyor

En önemli projenin altyapı olduğunu anlatan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Mumcular Barajı'ndan gelen kullanma suyunun yüzde 70'ini Bodrum içinde, altyapıda kaybediyoruz. Bodrum bu kadar bonkör davranamaz. Kayıp kaçak suya müdahale ediyoruz. Belki de proje tamamlandığında sadece Mumcular Barajı suyu bile Bodrum'a yetecektir. Kışın aşırı yağışlardan su baskınları yıllardır Bodrum'un kaderi gibiydi, çalışmalarımızla bunu bertaraf ettik. 2009 yılı yaz başında yer altındaki tüm kanalları temizledik. Geçen yaz, Bodrum'u hep rahatsız eden kötü kokulardan kurtardık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteğiyle önce İZSU ekiplerinin temizlediği kanalları artık kendimiz düzenli olarak temizliyoruz" dedi.

Kanalizasyon kaçaklarının tespiti için görüntüleme çalışmaları sırasında kanalizasyon terfi istasyonlarındaki pompaların yarı betonlaşmış bir balçığın içinde iş yapamaz hale geldiğini gördüklerini anlatan Kocadon, tüm pompaların sökülüp bakımlarının yapıldığını söyledi.

Elektrik hatları yeraltına alınıyor

Başkan Mehmet Kocadon, elektrikle ilgili sorunlarını nasıl çözdüğünü şöyle anlattı: "Bodrum'un bir başka önemli sorunu da sıkça kesintiye uğrayan elektrik sistemi. AYDEM Müdürü Sefa Pişkinleblebici ile Bodrum'un elektrik hatlarını yer indirme alma kararı aldık. Hava elektrik hatları ile ilgili olarak guletlerin üretildiği İçmeler Bölgesi'nden şikayet geliyordu. Guletçiler, denize indirme döneminde AYDEM'e başvurarak bölgenin komple elektrik hattını kestirmek zorunda kalıyordu. Bitmiş guletin tersaneden denize yolculuğu yaklaşık 5 saat sürerken, bölge 10 saat elektriksiz kalıyor, bu sürede tüm tersaneler paydos ediyordu. AYDEM, yer altına alma çalışmasını bitirdiğinde, Bodrum Belediyesi, bölgenin diğer yatırımlarını da yapacak, tersaneler bölgesi, turistlerin de ziyaret edebileceği bir yer olacak. Bodrum içinde de bu işlem, yağmur suyu ve kanalizasyon tahliye şebekeleri dolayısıyla tarafımızdan zaten kazılan Hamam Sokak'ta başladı, sezon sonrasında tüm Bodrum'a yayılacak."

Kaçak yapılaşmanın önü de kesiliyor

Bodrum'da görüntü ve gürültü keşmekeşine son vermeye kararlı olduğunu anlatan Başkan Kocadon, kaçak yapılaşmanın önünü keseceklerini bildirdi. Bu konuda davalara ve sivil toplumun tepki göstermesine sebep olan Diamond Of Bodrum Oteli'nin kaçak bölümlerinin yıkılmasının örnek olduğunu kaydeden Kocadon, bu eylemin, kararlılığın göstergesi olduğunu söyledi.

Bodrum Gümrüğü ihalesini yaptıklarını da belirten Kocadon, "Teknelerle Yunan adalarından bu kente gelen turistlerin ilk ayak bastıkları bu alan, bir kepazelik örneğiydi. Çalışmalar sezona yetişecek ve turist Bodrum'a geldiğini anlayacak. Tamamen Bodrum mimarisi estetiğinde bir gümrük alanı yarattık. Ayrıca bu alanın bir başka sorunu da yaptığımız incelemelerde ortaya çıktı ki, denize doğru kaymaya başlamış. Bunun çalışması da gümrük alanında sürüyor" dedi.

Plajlar artık tek tip şemsiyeli

Bodrum plajlarında tek tip şemsiye uygulaması başlattıklarını ve sahili, denizden de bakıldığında insanı çeken bir yapıya kavuşturduklarını anlatan Kocadon, "Deniz kültürüne çok önem veriyor ve denizde bir Bodrum hayal ediyorum" dedi. 2010 yılı itibariyle 22. kez düzenlenecek olan Bodrum Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları'nı destekleyeceklerini belirten Başkan Mehmet Kocadon, "Kış aylarında Bodrum'a can katan, Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü'nün organizasyonlarını da sosyal sorumluluk ve Bodrum'un imaj kalitesine ciddi katkıları dolayısıyla destekleyeceğiz ve yarış çeşitliliğini artırmaları için yüreklendireceğiz. Bu arada 2010 yılında ilkini düzenlemek koşuluyla bir Ahşap Yat Fuarı organizasyonunun da üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Trafik düzenlemesi

Bodrum'un yaz aylarındaki en büyük sıkıntılarından biri de trafik sorunu olmaya başladı. Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma, Uygulama, Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bodrum Belediyesi'ne danışmanlık hizmeti veriyor. Ekibi, Bodrum'un trafik sirkülasyon ve geometrik düzenleme projelerini hazırlıyor. Gümbet Kavşağı'ndaki yeni yol açma düzenlemelerini de bu çerçevede yapıyoruz" dedi.

Yılların sorunu olan Torba Kavşağı'ndaki düzenlemeler için Karayolları ile anlaştıklarını kaydeden Başkan Kocadon, "Çalışmalar başladı. Burada bizim için en önemli olay, Gümrük alanında olduğu gibi karayoluyla gelenlerin de Bodrum'a girdiklerini hissetmeleridir. Bu yüzden, Torba Kavşağı da Bodrum'un dokusunu taşımalıdır" diye konuştu.

Yine şiirler yazılsın

"Hayalimdeki Bodrum'u tanımlamaya kalksam sayfalar yetmez..." diyen Kocadon, hayalinden taşanları şöyle sıralıyor:

- Altyapısında son derece modern, üstyapısında geleneklerine, kültürüne sahip, 2 katlı taşev ve begonvilleriyle renkli, müzeleriyle, tersaneleriyle, 12 ay yaşayan, trafiksiz bir Bodrum hayal ediyorum.

- İnsanlar tekneleriyle gelsinler, dinlenmeye gelsinler, eğlence başkalarına zarar verir boyutta olmasın.

- İşte çocukluğumdan da özlediklerim bunlar. İnsanlar her zaman birbirlerine sıcak ve güvenliydi. Bodrum'dan Ortakent'e yürüyerek gider ama hep yüzleri gülerdi. Bodrum'a gelen turist misafirdi.

- İşte bu yüzden o zamanlar Bodrum'a şiirler, kitaplar, şarkılar yazıldı. Artık yazılmıyor ama eminim ki ileride yeniden yazılacak."

Sosyal sorumluluk projelerini uyguluyoruz

Bodrum Belediyesi'nin semt evleri projesiyle prestij yaratmaya çalıştığını anlatan Başkan Kocadon, bunun için belediyenin kaynaklarıyla çocuk, genç ve kadınları hedef alacak yapıda, Torba, Cevat Şakir ve Bodrum'da 3 merkezde faaliyet göstereceklerini bildirdi.

Kocadon, "Daha çok bilenler, bilmeyenlere öğretecek mantığıyla çalışacak projeye, şimdiden pek çok gönüllü talip. Zaman zaman profesyonellerin desteğinin de alınacağı projenin, Bodrum insanına, hayata bakıştan, çocuk yetiştirmeye, el sanatlarından, alışveriş kültürüne, tiyatrodan, müziğe kadar pek çok alanda, özgüvenini geliştirme olanağı sağlayacağı inancındayım" dedi.

Bodrum'un en önemli tarihi ve arkeolojik değerlerini bir yürüyüş parkuruyla birbirlerine bağlamayı amaç edinen "İskender'in Ayak İzleri Projesi" bir yandan sürerken, 1969 yılında yıkılan ve yerine bugünkü Halk Eğitimi Merkezi yapılan Aya Nikola Kilisesi'nin yeniden inşası projesini de takip ettiklerini kaydeden Kocadon, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da destek aldıklarını söyledi.

Ekiplerimiz yardımcı oldu

Gümbet'in, Bodrum'un Teksası olarak anılmaya başladığını ifade eden Başkan Mehmet Kocadon, Gümbet'i Bodrum'un Paris'i yapacağını söyledi. Yılların ihmalinin telafi edileceğini kaydeden Kocadon, şöyle konuştu: "Geçmiş yönetim aslında Bodrum'un tamamında dizginleri elinden kaçırmıştı. Bu başıboş ortamda da başta Gümbet Mahallesi, otorite tanımaz bir özgüvenle çarpık yayılmasını sürdürmüş. Gümbet'i önce yıktık, tüm kaçak çıkmaları, kaçak pergolaları. Hiç kimse bu yıkımları, büyükşehirlerdeki gecekondu yıkımı olayları gibi hayal etmesin. Halk, neredeyse kaçaklarını kendileri yıktı, belediye ekipleri sadece yardımcı oldu. Şu anda Gümbet bir şantiye görünümünde ve sezona yetiştirmek için tüm çabamızı, tüm ekibimizi, bağlantılarımızı ortaya koyduk. Hazırlattığımız pilot proje dahilinde Gümbet'in altını üstüne getirdik ve yeniden şekillendirmeye başladık. Altyapısıyla, üstyapısıyla, tekrar söylüyorum, Gümbet, Bodrum'un Paris'i olacak."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.