
Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi
MSGSÜ, Mimar Sinan Araştırma Merkezi ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nca desteklenen Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması'nın kolokyumu ve ödül töreni 9 Nisan 2010 tarihinde MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.
Kolokyumun açılış konuşmalarında sözü ilk olarak MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Ceylan aldı. Bu yarışmayla öğrencilerin farkındalıklarını artırmayı amaçladıklarını belirten Ceylan, Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi projesini gerçekleştirmeyi istediklerini söyledi. Ceylan, yarışmanın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kuruluşlara, jüri üyelerine ve katılımcı öğrencilere teşekkürlerini belirterek sözlerine son verdi.
Ceylan'ın ardından sözü alan Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında en çok tanınan mimar meslektaşı Mimar Sinan'ı tanıtmak için çalışmalar yapmanın gerekliliğinden bahsetti. Tuna, birçok medeniyetin eserlerini emanet ettiği bu topraklarda yaşayan mimarların sorumluluklarının farkında olmaları gerektiğini ve bu tür yarışmaların da bu farkındalığı yaratması açısından önemli olduğunu vurguladı. Tuna, yarışmaların bir kültür olduğunu ve öğrenci yarışmalarının da bu kültürün edinilmesi için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Tuna'nın ardından sözü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Prof.Dr. Deniz İncedayı bu tür yarışmalarla eğitimin bir tamamlayıcısı olan eğitim kurumlarının meslek ve uygulama alanıyla bütünleşmesinin sağlanmasından duydukları mutluluğu dile getirdi. İncedayı, Mimar Sinan'ın tasarımlarında toplumsal yaşam ve kentsel bütünlüğe verdiği önemi dile getirdi.
Mimar Sinan Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Demet Binan ise söze merkezin kuruluş aşamasından bahsederek başladı. 2008 Mayıs ayında Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi projesi için İstanbul 2010 AKB Ajansı'na yaptıkları başvurunun kabul edilmesinin fakat bütçe ayrılmaması ve merkez olarak istenen Salis Medreseleri'nin İstanbul Üniversitesi'ne devredilmesinin de etkisiyle projenin gerçekleşememesinin nedenlerini sıraladı. Binan, Mimar Sinan'ın mezarının ve evinin de bulunduğu Süleymaniye'nin bu proje için en uygun alan olduğunu vurguladı. 
Açılış konuşmalarının ardından jüri üyeleri kolokyum için sahneye davet edildi. Jüri Başkanı Prof.Dr. İlgi Yüce Aşkun yarışmaya katılan bütün öğrencileri tebrik ederek başladığı konuşmasına jürinin değerlendirme kritelerinden en önemlilerini şöyle sıraladı: Alanın kullanımı, manzaraya yönelim, çevre yapılarla ilişkiler, büyük kütlelerden kaçınma ve tescilli yapılarla ilişki. Jüri, bir öğrencinin pafta sayısıyla ilgili sorusuna soru-cevapların ardından maksimum pafta sayısını 3 olarak belirlediklerini ve 4 paftayla katılan bir yarışmanı yarışma dışı bıraktıklarını açıkladı. Ödül kazanan projelerde tarihi kagir yapıya çok müdahale edildiğini belirten bir diğer katılımcıya ise jüri üyelerinden Yegân Kâhya Sayar, ödül kazanan projelerde yapının korunduğunu ve yapıya müdahaleleri hoşgörüyle değerlendirdikleri cevabını verdi. Bir diğer jüri üyesi Sinan Omacan yarışmanın zorlu bir alanda zorlu bir konuya sahip olduğunu belirtti, gelen 26 projeden 25'inin değerlendirmeye girdiğini, katılımın sayısal olarak çok olmadığını ama nitelik olarak yüksek olduğunu vurguladı. Gelen projelerin hemen hemen tamamında tescilli kagir yapının yanlış anlaşıldığını düşündüğünü söyleyen Omacan, bu yapının bir yeraltı yapısı olduğunu ve binanın yeraltı cephelerine yaklaşmanın temelde büyük bir sorun yaratmadığını belirtti.
Kolokyum izleyicilerinden Mimar Devrim Çimen'in Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi projesinin yol haritası nedir? sorusuna ise Jüri Başkanı Prof.Dr. İlgi Yüce Aşkun şu yanıtı verdi: Bu projenin gerçekleştirilmesi gibi bir niyet var, keşke bu alanda projeler üretebilsek ve bu projeleri gerçekleştirebilsek. Fakat bu alanda kamulaştırma yapmak çok zor, burası Sinan'ın evidir ve müzenin yer orasıdır.
Kolokyumun ardından öğrencilere ödülleri takdim edildi ve projelerin sergilendiği Mimar Sinan Holü'ndeki kokteyle geçildi.
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!






