Haberler

"Askeri köy"e yeni yer aranıyor

Tarih: 13 Nisan 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Fatih Abacıoğlu
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, 25 yıldır kimlik göstererek evlerine gidebilen Sultaniye köylülerine devletin sahip çıkacağını söyledi.

Köylerinin 1985'te "birinci derece askeri bölge" ilan edilmesiyle işgalci durumuna düşen ve 25 yıldır kimlik göstererek evlerine gidebilen Sultaniye köyü halkına, müjdeli haber AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır'dan geldi. Hıdır, köylüleri başka bölgelere taşımak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Köyceğiz ilçesine bağlı 49 haneli, 200 yıllık Sultaniye köyünün Deniz Saha Komutanlığı tarafından tahliye edilmek istenmesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan vatandaşlara yardım eli uzandı.

"Sorun çözülür"

Konunun TBMM Dilekçe Komisyonu'nda değerlendirildiğini kaydeden Milletvekili Hıdır, "Sultaniye 1980 yılında güvenlik gerekçesiyle askeri bölge ilan edildi. Vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Benden önceki dönemde TBMM'de girişimlerde bulunulmuş. Fakat karara bağlanamamış. Halkımızın istekleri doğrultusunda konuyu gerekli makamlara ilettik. Oradaki bazı arsaların mülkiyetinin 1946 yılındaki kadastroda gösterilmediği ortaya çıktı. Bu nedenle Sayıştay'dan bilirkişi istendi. Yapılacak incelemeler neticesinde sorun çözülecektir" dedi.

"Haklı talep"

Muğla Milletvekili Hıdır, Sultaniye halkının yeni yerleşim birimlerine taşınmasını sağlayacaklarını belirterek, "Sultaniyeliler 'biz çıkmayız' demiyor. Ama hayatlarını sürdürebilecekleri yeni bir yerleşim yeri istiyorlar. Bu haklı bir talep. Kendilerine, hazine, Milli Emlak, 2A veya 2B arazilerinden tahsis yapmak için çalışıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bizim ordumuz, köylü bizim köylümüz. İki tarafın mağduriyeti giderilecektir" dedi.

"İletişim yok"

Sultaniye köyünde yaşayan Ergün Akgün, yasaklar nedeniyle köyün dış dünya ile iletişiminin kısıtlandığını kaydederek, "Köyümüzde cep telefonlarımız çekmiyor. Vericilerin boylarının kısaltıldığını duyduk. Bu nedenle askeriyeye sıkıntımızı ilettik. Onlar da köydeki iletişim sıkıntısının, GSM şirketleriyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yaşandığını söyledi. Sorunumuzun çözümü için birçok dilekçe yazdık fakat bir sonuç alamadık. Yakınlarımızla konuşmak için köyün dışına, yüksek yerlere gitmek zorunda kalıyoruz" dedi.

"Düzenleme istiyoruz"

Ergün Akgün, uygulanan yasak nedeniyle verimli arazilerini kullanadıklarını, köyün geçim kaynağı olan tarımın bittiğini de söyledi. Köy ile Aksaz Üs Komutanlığı'na bağlı alan arasında 5 kilometre olduğunu kaydeden Akgün, "Bu alana sınır çeksinler. Denizden de dubalarla sınırı belirlesinler. Biz belirlenen askeri alanlara kesinlikle yaklaşmayız. Hiçbir sorun yaşamayız. Askeriye, köyümüz üzerindeki bu baskısını kaldırmalı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüştük. Köyümüzün sınırlarının belirlenmesi için taleplerimizi Sayıştay'a havale etti. Sayıştay'ın kuracağı bir komisyonun köyümüze gelerek inceleme yapmasını bekliyoruz" dedi.

Köylüler umutlu

Sultaniye köyü 1985'te "askeri alan"da kalınca halk evlerine askeri kartla girip çıkmaya başladı. Son olarak muhtarlığa, köyün boşaltılması için tebligat gönderildi. Olayın Yeni Asır gazetesinde yayınlanmasının ardından, köylülere yeni yerleşim yeri temini için çalışmalara hız verildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.