Haberler

Yabancılara mülk satışı sürüyor

Tarih: 26 Ekim 2005 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Osman Baykuş, Savaş Nur, Sedat Kurt

Anayasa Mahkemesi’nin yabancıların mülk edinmesine yönelik yasayı iptal etmesine rağmen, turistik bölgelerdeki satış tüm hızlıyla devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi, 14 Mart 2005 tarihinde Tapu Kanunu’nun 35’inci maddesini değiştirerek yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen 19. maddesini iptal etti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bölgelere birer genelge gönderme kararı alarak yabancılara mülk satışı konusundaki gelişmelere dikkat çekti ve 27 Temmuz’dan itibaren yabancılara satış durduruldu.

Anayasa Mahkemesi, hükümetin çıkardığı yabancılara mülk satışına ilişkin yasayı iptal etmesine karşın turizm bölgelerindeki hareketlilik sürüyor. Tapu dairelerine yapılan başvurular kabul edilirken, yasal değişiklik bekleniyor.

Bodrum, Fethiye ve Marmaris’te satışlar, karşılıklı güven ve sözleşme esasına göre yapılıyor. Ayrıca bazı firmalar yabancılara şirket kurdurarak satışı şirket üzerine yapılıyor.

Bodrum’da yasağa karşın kentin çeşitli merkezlerine kurulan emlakçılarda yabancılara satışla ilgili ilanlar dikkat çekiyor. Konutlar, noter satışı, sözleşme ya da şirket kurma yoluyla satılıyor.

Marmaris’te de noter satışı ve karşılıklı güven esasına göre sözleşmeler ağırlıkta. Yabancılar, özellikle Marmaris ve beldelerindeki konutlara yoğun ilgi gösteriyor.

Emlakçılar Endişeli
Öte yandan, satışlar özellikle emlakçıları rahatsız ediyor. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, “Emlakçılar Derneği Başkanı olarak satışların yapılmasından dolayı ürküntü yaşıyorum. 19. maddenin iptali dolayısıyla tapu veremememiz nedeniyle yöremizdeki emlakçı arkadaşlarımız sözleşmelerle satışları sürdürüyorlar. Söz konusu sözleşmelerde el değiştirme, tapu değişikliği olduğu zaman sıkıntılar yaşanacaktır. Sözleşmelerin altına 19. maddenin iptali gereği tapu verilemediği, ilerde satışlar serbest bırakıldığında tapu verileceği yazılıyor. Satışların ne zaman serbest bir şekilde gerçekleşeceğini bilemiyorum” dedi.

19. maddenin iptali dolayısıyla satışlarda düşüş yaşandığını ifade eden Tilkici, satışlarda yüzde 50’lik azalma gözlemlediğini söyledi. 

Satışlar Mahkemelik 
Sözleşmeyle yapılan satışların tazminat talepleriyle karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Tilkici, “Alıcılar, aldıkları gayrimenkulların İngiliz kanunlarına göre 5 yıl garanti altında olmasını istiyorlar. Bu garanti kapsamında istekleri yerine getirilmediği takdirde yapılan sözleşmelere istinaden tazminat hakları gündeme geliyor. Emlakçı arkadaşlarımız, işlerini dürüst ve ilkeli olarak yerine getiremezlerse ilerde bu satışlarla ilgili olarak Türk ve İngiliz mahkemelerinde tazminat davalarının açılması söz konusu olacaktır. Yaptığım araştırmalar, mahkemeye intikal etmiş aşağı yukarı 700 tane mülk söz konusudur. Davayı açanlar tazminat alacaklardır. Bu da Türk ekonomisine olan katkının kısıtlanması demektir” dedi.

Yabancılara yapılan emlak satışlarının durdurulmasıyla ilgili olarak bilgi veren emlakçı Şevki Kilim, “Fethiye’deki satışlar ağırlıklı olarak İngilizlere yapıldı. Satışlar, bir süre önce 19. maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle askıda kaldı, yabancılara mülk satışı durdu. Piyasadaki gayrimenkul satış hareketi azaldı” dedi.

Özel sözleşmelerle yapılan satışlar olduğunu belirten Kilim, sözleşmelerin hukuki geçerliliği olmadığını savunarak, “Mukavele, mahkemede hakimin kanaatini etkileyecek bir tür delil yerine geçer. Bir yaptırımı, bağlayıcılığı yok” diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.