Haberler

"Rapido ve T Cetvelinin Olmadığı Bir Dünyayı Hayal Ettim"

Tarih: 20 Nisan 2010 Yazan: Dilek Öztürk


Kale Tasarım Merkezi'nin düzenlediği Mimarın Mutfağı Tasarım Konferansları'nın onuncusu Gökhan Avcıoğlu ile gerçekleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi mimarlık bölümü öğrencilerinin katıldığı konferansta, Avcıoğlu, mimarlık eğitiminde farklı disiplinlerden etkilenmenin öneminden bahsederek, hatta eğitim sürecinde farklı fakültelerden de ders alınmasının gereğini vurguladı.

Mimarlıkta eski usül ve yeni usülle ilgili, Avcıoğlu, "Rapido ve T cetvelinin olmadığı bir dünyayı hayal ettim. Bilgisayarla tasarımdan çok keyif alıyorum, çok yaratıcı buluyorum. Çok sayıda alternatifle karşılaşıyorsunuz. Fakat bu, bizim çok uzun zamandır tartıştığımız bir konu. Maalesef bütün çalışmalarımızı herkesin anlayabileceği bir dile çevirmek zorundayız. Çünkü, inşaat, hala eski usul ile devam ediyor," dedi. Türkiye için bilgisayar destekli mimari tasarımın gelişmesi ve bunun desteklenmesi gerektiğini belirtti.


GADTown, Kaynak: GAD

Avcıoğlu, tasarım yaparken, matematiği, arayüzleri ve teknolojiyi kullanarak, daha farklı ve kendine özgü, imza niteliği taşıyan formlar oluşturabildiklerini söyledi.

Gokhan Avcıoğlu, yaratıcılık ve teknojiyi bir arada kullanmayı tercih ettiğini anlattı ve mimari verilerle gerçekleştirdiği diyagramları gösterdi. Bir animasyon filmi için 2 adet şehir tasarımı gerçekleştiren Avcıoğlu, bu tasarımlarındaki formların zamanla evrildiğini anlattı. "Objeler silsilesi birleştiğinde, mekan oluşuyor ve akabinde de şehir oluşuyor. Bu şehirlerin karakterleri birbirinden farklı. Biri daha kapalı, biri daha açık, modern..." diye ekledi.


Andalus, Libya. Kaynak: GAD

Bu mekan modellerini, ilk defa gerçekleşecek bir projesinde kullanacak olan mimar, projeden bahsetti. Projenin adı "Future Housing - Andalus". Libya'da çölün ortasında iklimle uyumlu bir blok. Form olarak leğen kemiğine benzeyen yapı, daha önce çalışılan bir çok eskizden üretilmiş.

Projelerinden, Kuum Otel, Beşiktaş Balık Pazarı, Borusan Müzik ve Sanat Merkezi ve Castle Node'u anlattı.

Kuum Otel


Kuum Otel, Kaynak: GAD

Eğimli bir araziye oturan otelde, gün ışığı ve manzaranın mümkün olabildiğince çok odaya yayılması amaçlanmış. Her mekanın denizle bağlantısının kurulması esas alınmış. Yapıların yanlarındaki doğal öğelere göre şekillenmesini sağlamak, projede hareketli araziye uyumu sağlıyor. Binanın ön cephesi, denizi görmesi ve ışık almazı için, arka cephesine göre daha geniş.

Otel, tek bir binadan oluşmuyor. Otel blokları parçalanmış bir şekilde araziye yaılıyor. Bunu yapmalarındaki en büyük amaç da, bu yapı bloğu ileride bir gün otel olarak kullanılmazsa, ev olarak, başka bir fonksiyonda kullanılabilsin diye... Yani sürdürülebilirlik sağlanmış.

Castle Rock


Castle Rock, Kaynak: GAD

Castle Rock, Bodrum Kalesi'ne bakan yamaçta, eski kale duvarlarının olduğu yerde konuşlanıyor. Bu projede de daha çok ışık ve manzaranın içeri girmesi esası gözetilmiş.

Beşiktaş Balık Pazarı


Beşiktaş Balık Pazarı, Kaynak: GAD

Balık Pazarı, Beşiktaş'taki kentsel dönüşümün ilk ayağıydı. Avcıoğlu, balık pazarının güzel bir çekim merkezi oabileceğini vurguladı ve aynı zamanda, bu bölgenin eski durumunun yenilenmek için alarm verdiğini belirtti. Ekip olarak, GAD, bu bölge için meydanda, balık pazarının üzerini örten üçgen formlu bir beton örtü tasarladı. Bu beton örtü, sokaklara bakan cephelerde, geniş bırakılarak, insanları karşılıyormuş gibi görünmesi istendi. Beton platformun üzeri ve tüm cepheleri, ileride bienal ve bunun gibi sanatsal aktivitelerde kullanılmak üzere boş bırakıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.