Haberler

4. Uluslararası Beton Tasarım Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Tarih: 9 Haziran 2010


2002 yılından beri Avrupa Çimento Birliği'ne üye ülkelerle birlikte ortaklaşa olarak düzenlenen Uluslararası 4. Beton Tasarım Yarışmasını Kazanan Öğrenciler, Dünyaca ünlü İsviçreli mimar Valerio Olgiati'nin yürüteceği Uluslararası Master Class Programına Katılma şansı da elde ettiler.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından 2009-2010 akademik yılı içerisinde gerçekleştirilen 4. Beton Tasarım Yarışması sonuçlandı. Mimarlık, mühendislik, tasarım ve ilgili disiplinlerden çok sayıda öğrencinin katıldığı yarışma kapsamında, kazananlara ödüllerini vermek üzere, İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde bir ödül töreni düzenlendi. Yarışmayı kazanan öğrenciler, 1000'er Avroluk para ödülünün yanı sıra İstanbul'da Dünyaca ünlü İsviçreli mimar Valerio Olgiati'nin yürüteceği altı günlük uluslararası master class programına katılma hakkı da kazandı.

Belçika, Almanya, İrlanda, Hollanda ve Türkiye'nin ortaklaşa düzenlenen ve her yıl Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından organize edilen 4. Beton Tasarım Yarışması'nın bu yılki konusu "Yekpare" - çok yönlülük keşfi ("Monolithic" - exploring versatility') idi. Katılımcılardan, araştırma ve tasarımlar yoluyla, "Yekpare-Çok Yönlülüğün Keşfi"ne dair ipuçları aramaları, farklı bakış açıları ile beton üzerinde algıların değişebileceğini göstermeleri istenmişti.
04-05 Şubat 2010 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Atölye Çalışması ile "Yekpare" kavramını inceleyen öğrenciler, yarışmaya birey olarak ya da farklı disiplinlerden takımlar halinde başvuruda bulundular. Başvuru sürecinin ardından Mehmet Konuralp (2010 Büyük Ödül - Sinan Ödülü- sahibi), Victoria Diaz Saravia, Hüseyin Kahvecioğlu, Serhat Kiraz ve Beral Madra'dan oluşan Türkiye jürisi tarafından 27 Mayıs 2010 tarihinde yapılan değerlendirme sonucu kazananlar belirlendi. Diğer katılımcı ülkelerden en fazla üç ekibin davet edildiği program ile TÇMB, gençlere beton tasarımı alanında yaratıcılıklarını geliştirme fırsatı sundu.

4. Beton Tasarım Yarışması'na birbirinden farklı tasarımlardan ve ufuk açıcı fikirlerden oluşan toplam 14 proje katıldı. Jüri üyeleri "Monolithic/Yekpare (Çok Yönlülüğün Keşfi)" temasını başarılı bir biçimde yorumlayan 3 projeyi başarı ödülüne layık gördü.

Sesin yarattığı enerjiden yararlanarak renk değiştirme özelliği kazanan beton kullanımı üzerine kurgulanan "sound sensitive box" başlıklı SS290 no'lu proje'nin temel önerisinin "yekpare" temasını karşılayacak şekilde bir mekansallaşma sunma, ve sese bağlı renk değişimi ile tek bir mekanın kullanıcısı veya çevre koşulları ile girdiği etkileşime bağlı olarak farklılaşma özelliği sağlaması nedeniyle; İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri Lale Ceylan ve Çağrı Helvacıoğlu, Yarı şeffaf yüzeylerin dizilimiyle çok katmanlı bir algı oluşturmayı hedefleyen "Iridescence" başlıklı DU361 no'lu proje'nin, yalın bir kurgu içinde şeffaflık ve çok katmanlılığı renk kullanarak zengin algı alternatifleri oluşturacak bir düzeneğe dönüştürmedeki başarısı nedeniyle; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Sena Doğan, Litosferde yaratılacak hacim içinde yüzen yarı saydam beton blok önerisiyle şekillenen "negative monolithosphere" başlıklı SV812 no'lu proje, kavramsal bir yaklaşımı etkili bir nesnelliğe yansıtması, ve betonu, genel algılanışındaki ön kabullere tezat bir bağlamda kullanmadaki başarısı nedeniyle; Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Volkan Durak ve Özgür Savaş Özer, başarı ödülüne layık görüldü.



Başarılı olan projeler, TÇMB tarafından 7 Haziran Cuma günü, İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde düzenlenen bir törenle ödüllendirildi. Ödül törenine, mimarlar, öğretim görevlileri, TÇMB Yönetim Kurulu Üyeleri, fabrika müdürleri, üniversitelerin mimarlık fakültelerinin dekan ve öğrencilerinin yanı sıra geçmiş yarışmaların jüri üyeleriyle birlikte ulusal jüri üyeleri de katıldı.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili törende yaptığı konuşmada, "2001 yılında Avrupa Mimarlık Okulları Derneği (EAAE) ile Avrupa Çimento Üreticileri Birliği (CEMBUREAU) tarafından yapılan bir araştırma, yapı malzemeleri konusunun eğitim programlarında istenilen düzeyde ele alınamadığını, çimento ve betonun çok iyi tanınmadığını ortaya koymuştur. Bizler de bu araştırmanın sonuçlarını yıllar içinde edindiğimiz deneyimlerle birleştirdik ve Türkiye'nin yapı taşı olduğuna inandığımız çimento ve betona hak ettikleri itibarı kazandırmak için bir dizi çalışma yapmaya karar verdik. Plastik, fonksiyonel, sınırsız kullanım imkanı sunan ve sağlam bir malzeme olan çimentonun, daha yakından ve daha doğru tanınmasını sağlamak amacıyla üç ayda bir yayınlanan BETONART Dergisi bu çalışmalardan bir tanesi. Öte yandan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, bir süredir ülkemizdeki mimarlık fakülteleri ve mimarlar ile pek çok ortak projeye imza atıyor. "Teori ve pratikte eğitim bir bütündür" felsefesiyle yola çıkan Betonart Mimarlık Yaz Okullarında bugüne kadar 200'e yakın mimarlık öğrencisi ile 50'ye yakın mimar ve öğretim görevlisi beton malzemesi ile çeşitli çalışmalarda bulundu. Betonart Mimarlık Yaz Okullarında eğitim alan birçok öğrencimiz ve okullarımız ile hala işbirliklerimiz sıkı bir şekilde devam etmekte, onların başarılarıyla gurur duymaktayız." dedi. İğnebekçili son olarak, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Beton Tasarım Yarışması kapsamında değerli çalışmalara imza atan öğrencilere ve jüri üyelerine de teşekkürlerini iletti.

Projeleri başarılı bulunan öğrenciler, 1000'er Avroluk para ödülünün yanı sıra 22-28 Ağustos 2010 tarihleri arasında İstanbul'da İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusü'nde altı günlük uluslararası master class programına katılacaklar. Yarışmanın uluslararası küratörlüğünü üstlenen dünyaca ünlü mimar Valerio Olgiati de, program boyunca İstanbul'da öğrencilerle birlikte olacak.

Türkiye'den yarışmaya davet edilmeye hak kazananların yol, konaklama ve program maliyetleri Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından organize ve finanse edilecek. Bu ödüllerin yanı sıra kazanan tüm projeler, yarışmanın genel yayımı ile Master Class'tan sonra yayımlanacak temanın bir parçası olarak Beton Tasarım Kitabı'nda yer alacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.