Haberler

Cami sıvasının altında çiniler çıktı

Tarih: 17 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Şafak
Süleymaniye Camisi restorasyon çalışmaları sırasında çimentoyla etrafı örtülen ayaklarda 453 yıl önce yapılmış orijinal İznik çinileri ortaya çıkarıldı.

Süleymaniye Camisi'nde bundan 50 yıl önce yapılan restorasyon çalışmaları sırasında sütunların dibindeki sanat eserlerinin üstünün çimentoyla sıvandığı ortaya çıktı. Uzun yıllardır Süleymaniye sevdasıyla cami için ne yapabileceklerini düşündüklerini belirten İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, 2007 yılında çok kapsamlı bir restorasyon çalışmasına başladıklarını hatırlattı. Süleymaniye'de yapılan restorasyon çalışmalarının 'dokunmadan dokunmakla' yapılması gerektiğini dile getiren Özekinci, bu bağlamda koruma, statik, kalem işi gibi alanlarda bilim kurulları oluşturulduğunu, bütün çalışmaların bu bilim kurullarının denetimi ve gözetiminde yapıldığını kaydetti. Caminin statik yapısının araştırıldığını, yapının maketlerinin yapılıp simülasyon tekniği ile 7 ve 8 şiddetinde depremler uygulandığını anlatan Özekinci, caminin çok sağlam olduğunun görüldüğünü söyledi.

Eseri Örten Restorasyon
Özekinci, yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: '1960'lı yıllarda caminin içinin tamamen çimentoyla sıvandığını gördük. Bu o dönem için gerçekten büyük bir buluş olabilir ama günümüz tekniğiyle karşılaştırdığımız zaman ecdadın yaptığı Horasan harcı en mükemmeli. Çünkü çimento, o taş yapıyla doğru çalışmıyor. Eserin nefes alması lazım, nefes alamıyor. Çimentodan arındırma işlemleri sırasında da Süleymaniye Camisi'nin bize bir sürpriz hazırladığını gördük. O da fil ayaklarında 453 yıl önce yapılmış orijinal İznik çinileri olduğunu gördük. Bu raspa çalışmaları ile ortaya çıktı. Fakat bu çinilerimizin üzerinde ise 19. yüzyılda hattat Abdülfettah Efendi tarafından yazılmış hat levhalarımız da var. Şimdi bilim kurulumuz buradaki işlemi nasıl çözeceği noktasında karar aşamasında. Hem çinileri, hem de o hat levhayı korumak durumundayız.'

Kubbedeki kalem işleri de örtülmüş
Süleymaniye'de 5 kat sıva çıkarması ve raspa çalışması yapıldığını anlatan İbrahim Özekinci, 'Aslan göğsü denilen pandantiflerde orijinal kalem işlerine rastladık ki bu da sanat tarihi açısından bizleri ve hocalarımızı gerçekten heyecanlandırdı' diye konuştu. Bu kalem işlerinin orijinal, caminin inşa edildiği dönemde yapıldığını söyleyen Özekinci, restorasyon sonunda sanat tarihçilerine ve ziyaretçilere bu kalem işlerinin sunulacağını ifade etti. Özekinci, restorasyon çalışmalarında kubbedeki kalem işlerinin ortaya çıkarılması aşamasında olduklarını belirterek, çimentonun tamamen sökülüp yerine Horasan harçlarının yapıldığını anlattı.

Hat ile çiniler ayrılsın mı
Çini pano tam olarak açığa çıkarılıp hat levha oradan ayrılarak başka bir bölümde mi sergilenmeli yoksa bu haliyle mi saklanmalı sorusuna bilim kurulunda cevap aranacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.