Haberler

"Bayındır'ı Küçük Menderes zehirliyor"

Tarih: 21 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Nadir Uysal
Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, kirlilik oranı sanayi ve evsel atıklarla her geçen gün artan nehrin, ilçede çiçekçilik başta olmak üzere tüm tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Küçük Menderes Nehri'nin sanayi ve evsel atıklarla aşırı düzeyde kirletildiğini, bunun da ilçede çiçekçilik başta olmak üzere tarım sektörünü olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kertiş, Ödemiş, Tire ve Beydağ arıtma tesislerinin de bir an önce yapılarak faaliyete geçirilmesini istedi.

Türkiye'de 26 hidrolojik havza arasında yer alan K. Menderes Sulama Havzası'nda kirliliğin yarattığı sorunlar gün geçtikçe artıyor. Bozdağlar'dan doğup, yaklaşık 175 kilometre yol kat ettikten sonra, İzmir'in Selçuk ilçesinin batısında denize dökülen K. Menderes, artık çevresine hayat veremiyor. Sanayi ve evsel atıklarla hergün biraz daha kirlenen nehir, havzanın sebze ve meyve deposu olarak bilinen Bayındır Ovası'nı tehdit ediyor.

İlçede, 5 bine yakın üretici özellikle suya ihtiyaç duyduğu yaz mevsiminde çaresizce nehrin suyunu motorlu pompalarla çekerek, tarımsal sulamada kullanıyor. Beydağ Barajı'ndan Haziran ayı başında K. Menderes'e su bırakılmasının ardından kirliliğin azalması bekleniyordu. Ancak beklenenin tersi oldu ve nehirdeki kirlilik oranı sanayi tesislerinin atıklarıyla tehlikeli boyutlara ulaştı.

Dosya hazırladı

Kirlilikten en çok etkilenen Bayındırlı üreticiler için, Bayındır Belediyesi de harekete geçti. Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, K. Menderes'teki kirliliğin ulaştığı boyutları, su numune sonuçları, fotoğraf ve video görüntüleriyle belgeleyip, dosya haline getirdikten sonra İzmir Valiliği'ne başvurdu. Başkan Kertiş, valiliğe gönderdiği yazıda, ilçe ekonomisinin tarım, hayvancılık ve çiçekçiliğe dayalı olduğunu hatırlatarak, özellikle Tire ve Ödemiş ilçelerinden nehre bırakılan sanayi ve evsel atıkların, Bayındır Ovası'nda sulama yapan üreticiyi tehdit etmeye başladığını ve bu konudan acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Kertiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda yoğun taleplerde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Tarım, hayvancılık ve çiçekçilikte bölgemiz kanallarındaki suların kesinlikle temiz olması gerekmektedir. K. Menderes Havzası'nda yaşanan kirlilik, üretimde verimin azalmasına bağlı olarak yoksulluğu tetikliyor. Bu da ilçeden göçü hızlandırıyor."

Cezalar daha caydırıcı olmalı

K. Menderes Koruma Eylem Planı çerçevesinde Marmara Araştırma Enstitüsü ile TÜBİTAK'ın ortaklaşa çalışma sürdürdüklerini ifade eden Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, "İzmir Valiliği 2009 yılı sonunda K. Menderes için gerekli çalışmaları başlattı. Hazırlanan proje 2010 yılının Ağustos ayında bitirilerek, en kısa sürede hayata geçirilecek. Sadece Kiraz ve Bayındır'da evsel atıklar için arıtma tesisleri bulunurken, Ödemiş daha arıtmasını tamamlamadı. Beydağ ve Tire ilçeleri ise bu konuda hiçbir adım atmadı" diye konuştu.

K. Menderes'i en çok Ödemiş ve Tire'nin kirlettiğini anlatan Başkan Kertiş şöyle konuştu: "Atık ve peynir altı suları Bayındırlı üreticileri perişan ediyor. Buna rağmen geçen yıl DSİ ile işbirliği yaparak, K. Menderes üzerinde bulunan, Mahmutlar sulama regülatörünü faaliyete geçirdik. 50 yıldır kullanılmayan, yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki su kanallarını temizleyip, sayıları bini bulan bölge çiftçisinin hizmetine sunduk. Ancak nehir kirlilik yüzünden gün geçtikçe ölüyor. Çevre cezalarının daha caydırıcı olması gerekiyor. En büyük arzum bir zamanlar yüzüp, balık tuttuğumuz K. Menderes'in tekrar eski günlerine geri dönmesi."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.