Haberler

Kişisel mülkiyetteki tarihi binalara para yağmuru

Tarih: 2 Kasım 2005 Kaynak: NTVMSNBC
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, kişisel mülkiyette olan korunması gerekli tarihi binaların onarımı için mülk sahiplerine toplam 5.3 milyon YTL yardım yapılacağını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım sağlanmasına ilişkin yönetmeliğin uygulama sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi. Koç, 384 rölöve, restitüsyon ve restorasyon ile 3 uygulama projesine 5,3 milyon YTL tutarında yardım sağlandığını, bu rakamın yedek ödeneklerle birlikte 6 milyon YTL’yi bulduğunu belirtti. Yardım verilen bölgeler içinde 38 proje ile Bolu/Göynük başı çekiyor. Bakan Koç, kendisinin göreve gelmesinden bu yana, kamunun mülkiyetindeki eski kültür varlıklarının bakım ve onarımı için yaklaşık 150 milyon YTL kaynak harcandığına dikkat çekti.

Bakan Koç, düzenlediği basın toplantısında, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik uyarınca kişisel mülkiyette olan korunması gerekli tarihi binaların onarımları için yapılacak yardımları açıkladı.

Türkiye’nin sahip olduğu en önemli zenginliklerin başında taşınmaz kültür varlıklarının geldiğini belirten Koç, uzun yıllardan beri tescilli taşınmaz kültür varlığına sahip olmanın malikler açısından çok büyük sıkıntılar yarattığını söyledi.

"Eski Eser Sahipliği Bir Külfet Olmaktan Çıkarıldı"
Maliklerin mülkiyet haklarına birtakım sınırlamalar getirildiğini, ancak bu eserlerin kamu yararına korunmasına karar verildiği halde kamu tarafından külfetine katlanılmadığını kaydeden Koç, “Son dönemde yaptığımız değişikliklerle eski eser sahipliği bir külfet olmaktan çıkarıldı. Tam aksine yatırımcıların ilgisinin yoğunlaştığı alanların başında gelir oldu” dedi.

Bunda karar alma sürecini hızlandıran örgütsel birtakım değişikliklerin yanında koruma kurulu sayısında artış, küçük onarımlar konusunda belediyelerin yetkili kılınması gibi özendirici teşviklerin etkili olduğunu ifade eden Koç, “Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, ilk defa koruma kurullarımıza sivil mimarlık örneği yapılarla ilgili esaslı onarım projeleri gelmekte ve ciddi restorasyon çalışmaları yapılmaktadır” diye konuştu.

387 Projeye 5,3 Milyon YTL Yardım
İlk defa uygulanan, doğrudan bakanlık bütçesinden yapılacak yardımların bu çalışmaları daha da hızlandıracağını belirten Koç, ilgili yönetmeliğin Temmuz sonunda yayımlanabilmesi nedeniyle, bu yıl Bakanlığın pilot olarak seçtiği il ve ilçelerde vatandaşların mülkiyetindeki yapıların öncelikli olarak projelendirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Buna göre toplam 384 rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesine ve 3 uygulama projesine 5.3 milyon YTL yardım yapılmasının uygun görüldüğünü kaydeden Koç, bu projeleri ve alacakları yardımları şöyle açıkladı:
- Sakarya/Taraklı (30 proje): 549.466 YTL
- Mardin (21 proje): 546.226 YTL
- Amasya (38 proje): 477.390 YTL
- Tekirdağ (40 proje): 447.755 YTL
- Karabük/Safranbolu (25 proje): 436.458 YTL
- Kütahya (28 proje): 380.280 YTL
- Bolu/Göynük (38 proje): 357.233 YTL
- Bolu/Mudurnu (26 proje): 355.575 YTL
- Afyonkarahisar (28 proje): 300.850 YTL
- Bilecik/Osmaneli (21 proje): 292.246 YTL
- Gaziantep (15 proje): 272.085 YTL
- Çankırı (10 proje): 210.940 YTL
- Kayseri/Talas (13 proje): 199.011 YTL
- Konya/Beyşehir (19 proje): 167.300 YTL

Emlak Vergisinden Alınan Pay Önemli Boyutlara Ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Koç, son dönemde yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili düzenlemeleri de hatırlattı.

Emlak vergisinin yüzde 10’u nispetinde alınan paydan elde edilen gelirlerin önemli boyutlara ulaştığını ifade eden Koç, bu gelirlerin sadece il dahilindeki belediyelerin hazırladığı tescilli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin projelerde kullanıldığını söyledi.

Koç, “Örnek olarak söylemek gerekirse, İstanbul’da toplanan katkı payı 10 milyon YTL’yi aşmıştır ve İl Özel İdaresi’nce belediyelere hazırladıkları projeler nispetinde kullandırılmaya başlanmıştır” dedi.

Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) sağlanacak kredilerin en az yüzde 10’unun tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlerine ilişkin başvurularda kullandırıldığını belirten Koç, bu kapsamdaki öncelikli projelerin Bakanlık ile TOKİ Başkanlığı’nca belirlendiğini bildirdi.

Matrahtan İndirilebilme ve Vergi İstisnaları
Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili harcamaların sponsorluk harcamaları kapsamına alındığını ve bu harcamaların tamamına gelir ve kurumlar vergileri matrahından indirilebilme imkanının sağlandığını anlatan Koç, tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili harcamalarda ve yapılan işlemlerde vergi istisnaları getirildiğini kaydetti.

Koç, göreve başladığı tarihten bugüne kadar Bakanlık bütçesinden ve döner sermaye işletmesi kaynaklarından kamunun mülkiyetindeki eski eserlerin proje ve restorasyonu için harcanılan tutarın 150 milyon YTL’yi aştığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, “İnanıyorum ki, bundan sonra bu tür yapıları bir külfet olarak değil, bir değer olarak görecek ve bu taşınmazların nimetlerinden de istifade edeceklerdir” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.