Haberler

Beykoz'da deniz zamanı şimdi başlıyor...

Tarih: 15 Temmuz 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Beykoz sahillerini kanalizasyon sularından kurtaran dev atıksu projesinin ilk etabını açan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Boğaz çevresinde İstanbulluları rahatsız etmeden tüneller kazarak dev çevre yatırımları yaptıklarını belirterek, "Gözle görülmeyen teknolojik çalışmalarla 3 yıl içinde Boğaz'a atıksu girişini tamamen engelleyeceğiz" dedi.

Asya yakasında atıksu yatırımlarının yüzde 95'ini tamamlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ, 7 bin 354 metre uzunluğundaki "Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atıksu Tüneli"nin 1. kısmını tamamladı. Projenin hizmete alım töreninde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in yanı sıra, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile vatandaşlar ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

Hedef bütün denizleri yüzülebilir hale getirmek...
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un eski güzelliklerine kavuşması için çevre alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, geçmişte kirletilen İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Karadeniz sahillerini bir bir atıksu tehdidinden kurtardıklarını söyledi. Teknolojik çalışmalarla çok sayıda dereyi de ıslah ettiklerini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, hedeflerinin bir deniz kenti olan İstanbul'un bütün denizlerinden İstanbulluların istifade etmesi olduğunu ve bunu büyük ölçüde başardıklarını söyledi.

Arıtma tesisleri ve dere ıslahları yapılmadığı taktirde İstanbul'da günlük kullanılan 2 milyon metreküp suyun denizleri ve dereleri kirletmesinin önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Kadir Topbaş, "Bugün burada Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atıksu Tüneli'nin 4 bin 277 metrelik ilk bölümünü devreye alıyoruz. Tamamı 7 bin 354 metre olan bu tünelle buradan günde akan 8 bin metreküp atıksuyun denizi kirletmesini önlemiş oluyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana çok ciddi su, atıksu ve arıtma tesisi yatırımları yaptık. Bugüne kadar 364 kilometre su şebekesi döşedik. 32 kilometre tünel inşa ettik. Bu tünellerle yeraltında nehirler oluşturularak sular taşınıyor. Gözle görülmeyen bu devasa çalışmalar denizlerimizi bize tekrar geri kazandırdı" diye konuştu.

"Yatırımlarımız takdir görüyor"
Yıllarca bozuk havalarda Boğaz'ın her iki yakasındaki yalıların hemen hemen tamamının fosettiklerinden denize deşarj yapıldığını, kendi dönemlerinde boru itme metoduyla trafiği aksatmadan kanala bağlanarak İstanbul Boğazı'na kirli su girmesini engellendiklerini anlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

"Hedefimiz 3 yıl içerisinde Boğaz'a bir damla atıksu girmemesini sağlamak. Bütün yaptığımız yatırımlar bunun için. İstanbul'un birçok yerinde ileri derecede biyolojik arıtma tesisi inşaatları devam ediyor. Özellikle Ataköy Ayamama Deresi üzerindeki günlük 400 bin metreküp kapasiteli biyolojik arıtmamız bitti ve devreye girdi. Artık Tavukçu ve Ayamama Dereleri Marmara Denizi'ni kirletmiyor. Aynı şekilde günlük 400 bin metreküp kapasiteli Ambarlı Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatı da ediyor. Kanalizasyon sularını bu arıtma tesislerine ulaştırmak için içinden araba geçen devasa tüneller yapıyoruz. Sadece İSKİ'nin dönemimizde yaptığı yatırımların toplamı 6 milyar TL civarında. Bu seneki yatırım programı da 2 milyar TL'ye yakın. Hamdolsun dönemimizde 128 kilometre dere ıslahı yaptık ve devam ediyoruz. Tüm atıksuları topluyoruz. İstanbul'u İstanbulluların yaşamaktan memnun olacağı mutlu olacağı bir şehir haline getiriyoruz. Bu şehirde 6 yılda çok şey değişti. Gelen tüm misafirler ve yabancılar bu hakkı ifade ediyorlar. Ama bazı kesimler var ki, yiğidi öldürüyorlar, ama hakkını vermiyorlar."

32 milyonluk dev yatırım hizmete alındı
Törende konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de Beykoz sahillerini kanalizasyon sularından kurtardığı için Başkan Kadir Topbaş'a ve İSKİ'ye teşekkür etti ve yıllarca ihmal edilen denizin hakkının bu yatırımla verildiğini söyledi. Beykoz'da denize giren çocukların ve gençlerin bu yatırımdan çok büyük mutluluk duyacağını ifade eden Çelikbilek, "İnşallah Başkanımız Kadir Topbaş ve biz Beykoz'a daha çok hizmetler yapacağız" dedi.

Yapılan yatırım hakkında bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ise, Asya yakasında planladıkları bütün atıksu arıtma tesislerini hizmete aldıklarını ve 32 milyon TL'lik yatırımla Beykoz sahillerinin atıksu ile çevre kirliliği sorununu büyük ölçüde çözdüklerini söyledi. Hizmete giren tünel ve atıksu arıtma tesisinin 620 bin kişilik bir yerleşim alanının atıksularını denize akmaktan kurtardığını dile getiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Toplanan atıksunun toplam debisi 9 bin litre saniye. Fakat şuanda bulunduğumuz noktada Beykoz-Paşabahçe bölgesinde atıksu debisi 8 bin litre saniye. Yani projenin büyük bir kısmı aslında şu anda tamamlanmış durumda. Buradan atıksular Paşabahçe Arıtma Tesisi'ne giderek arıtılacak ve arıtılan su Boğaz'ın dip akıntısına verilecek. Açılışını yaptığımız tünelle Beykoz ilçesinde Merkez Mahallesi, Paşabahçe, İncirköy, Gümüşsuyu, Yalıköy, Ortaçeşme, Çamlıbahçe, Tokatköy, Akbaba, Dereseki, Çiğdem Mahallesi, Soğuksu, Acarlar Mahallesi, Elmalı ve Örnekköy'deki atıksuların tamamının denize akması engellenmiş oldu."

İSKİ Asya yakasındaki yatırımların yüzde 95'ini tamamlandı
Asya yakasında atıksu yatırımlarının yüzde 95'ini tamamlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ, 7 bin 354 metre uzunluğundaki "Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atıksu Tüneli"nin 1. kısmını tamamladı. Tam Kesit Kalkanlı TBM makinesi ile inşa edilerek hizmete alınan "Paşabahçe-Beykoz Tüneli", Beykoz Deresi ile Paşabahçe arasından İstanbul Boğazı'na akan atıksu girişini sona erdirdi. Bu çalışma kapsamında ileri teknoloji TBM makinesiyle 2200 milimetre çapında 4 bin 277 metre uzunluğunda atıksu tüneli tamamlandı.

Yerin 30-40 metre altından inşa edilen tünellerle Beykoz sahillerinden İstanbul Boğazı'na kontrolsüz akan atıksular; şebekeler ve sahil toplayıcılarıyla toplanarak tüneller vasıtasıyla Paşabahçe Ön Arıtma Tesisi'ne aktarılıyor. Günlük 575 bin metreküp kapasiteli tesiste arıtılan atıksular, 2200 milimetre çapında 800 metre uzunluğunda bir boru hattıyla deniz deşarj hattına ulaştırılıyor ve 450 metre uzunluğundaki kara boru hattıyla 70 metre derinlikten Boğaz'ın dip akıntısına veriliyor.

Paşabahçe havzasının atıksularını kontrol altına almak üzere planlanan Paşabahçe Çevre Koruma Projesi kapsamında 246 milyon 206 bin TL'lik bir yatırımla bugüne kadar 231 kilometre atıksu şebeke hattı, kolektör ve boru itme metoduyla inşa edilen 16 bin 214 metro atıksu tüneli ve Paşabahçe Arıtma Tesisi inşa edildi.

İleri teknoloji ile açık kazı yapmadan ve trafiği aksatmadan çalışan TBM makinesi, "Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atıksu Tüneli"nin 2. Kısmı olan "Paşabahçe-Kavacık Tüneli"ni tamamlamak için çalışmaya devam ediyor. Projeyi 2011 yılının Şubat ayında hizmete almayı planlayan İSKİ, kalan 650 metrelik tünelin tamamlanmasıyla Beykoz'dan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne kadar uzanan sahil kesiminden atıksu girişini tamamen engellemiş olacak.


Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.