Haberler

Dağın tepesine müze açıldı, Günay en mutlu gününü yaşadı

Tarih: 21 Temmuz 2010 Kaynak: Referans
Bayburt'ta bir tepenin üzerine kurulan Baksı Müzesi'nin açılışını bir mucize olarak değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu 3 yıllık bakanlık görevindeki en mutlu günüm. Herkes bu müzeyi görmeli" dedi.

Ressam ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın Bayburt'ta kurduğu Baksı Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle dün açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlık dönemindeki en mutlu gününü yaşadığını söyledi.
Bayburt'un 45 km dışında, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede kurulan müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında toplayarak sanatı yaşamla buluşturmayı amaçlıyor.
Günay'ın yanı sıra Bayburt milletvekilleri Ülkü Gökalp Güney ve Fetani Battal, Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve vatandaşların da katıldığı açılışta sanatçı Şevval Sam da bir konser verdi.

Bu müze akıl işi değildi
Açılış töreninde konuşan Bakan Günay, "Bayburt'un gidilebilen son köyünde böyle bir müzenin açılışına şahit olmak üç yıllık görev sürem içinde en mutlu olduğum an" dedi.
Baksı Müzesi gibi önemli bir projeyi hayata geçiren Hüsamettin Koçan'a atıfta bulunan Günay, "Akıllı adam işi olmayan proje hayata geçti. Artık uzakların da bir çağdaş sanatlar müzesi var.

Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından insanlar mutlaka buraya gelip adeta dağın tepesinde bir mucize olan bu müzeyi görmeli. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tüm kitaplarının birer kopyası Baksı Müzesi'ne bağışlanacak" diye konuştu.
Günay, müzeye ulaşan yolların en kısa sürede asfaltlamasının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın kişisel projesi olarak 2000'de filizlenen Baksı Müzesi projesine sanatçılar başta olmak üzere çok sayıda gönüllü katkıda bulundu. 10 yılda tamamlanan müzenin açılış töreninde konuşan Koçan, "Öğrendiklerimi ve düşündüklerimi doğduğum yere taşımak istiyorum" dedi.

Sanat toplumla buluştu
Dünden bugüne değişmeden devam eden göçlerin Baksı Köyü'nde sosyal ve ekonomik hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirten Koçan, "Baksı Müzesi ile bir yandan sanatı toplumla, sanatçıyı doğayla bütünleştirirken bir yandan da Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmayı, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Koçan, Baksı Müzesi'nin hedefinin, yöresel seramik ve dokuma geleneklerini yeniden hayata geçirerek insanların yaşamını sürdürecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşabilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Her yıl 20 sanatçı bölgeye gidecek
Baksı Müzesi, sürekli sergileme bölümleri, dönemsel sergi mekânları, konferans salonu, kütüphane, konuk evleri ve atölyelerle 30 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Baksı Müzesi'nde, geniş bir halk resimleri koleksiyonu, yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler ve nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu bir arada bulunuyor. Müze günümüz sanat ve tasarım dünyasını yansıtan koleksiyonlar, halk resimleri ve yerel etnografik ürünlerle birlikte sergileniyor. Müze, sanatla zanaatı, süreklilikle arayışı aynı ortamda buluşturuyor. Böylelikle, aynı zemin üzerinde, farklı dönemler, farklı teknolojiler ve farklı anlayışlar izleyicinin değerlendirmesine sunuluyor.

Her yıl 20 sanatçı bölgeye davet edilecek ve üretilen işler bir sonraki yılın sergisini oluşturacak. Sergilenmiş işler ise depo-müzede sürekli sergilenmeye alınacak. Bu bölümdeki sanatçılar, farklı disiplinlerde geniş bir yelpazeyi temsil edecek.

Şaman izlerini taşıyan köy
Baksı Müzesi'nin yapıldığı 80 hanelik Bayraktar Köyü'nde bugün 480 kişi yaşıyor. Son 20 yılda büyük göç veren köyde bir zamanlar insanların geçim kaynağı olan çömlekçilik ve dokuma gibi el sanatları bugün yok olma noktasında. Mimari gelenek kaybolurken marangoz ve taş ustaları da gurbete gitmiş. Bayraktar Köyü'nün eski adı olan Baksı, Kırgız Türkçesi'nde ‘şaman' anlamını taşıyor. Bayraktar Köyü'nün Ay Yokuş bölgesindeki bir ahlat adak ağacı, insanlar tarafından hâlâ ziyaret ediliyor. Köyde ‘cezbe' olarak adlandırılan şamanistik ritüelin bugün de sürdürüldüğü görülürken gündelik yaşamda tılsım olgusu da önemli bir yer tutuyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.