Haberler

"Gladyatörlerin Arenası" ününe ün katıyor

Tarih: 30 Ağustos 2010 Kaynak: Yeni Asır
Tarihte gladyatör dövüşleri ve moda merkeziyle adından söz edilen Denizli'deki Laodikya antik kenti, arkeolojik kazılarda çıkarılan birbirinden farklı heykelleriyle ününe ün katıyor. Kültür Bakanlığı ile 2008'de yapılan protokolle Denizli Belediyesi tarafından kazı çalışmaları yürütülen, Efes'ten sonra Anadolu'nun en büyük antik kenti olarak nitelendirilen Laodikya'da tarih gün yüzüne çıkıyor. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, geçmişi milattan önce 3'üncü yüzyıla kadar uzanan Denizli'nin Eskihisar köyü yakınlarındaki Laodikya'da, 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

Devam eden kazı çalışmalarıyla ilerleyen günlerde daha güzel kalıntıların ortaya çıkacağını ümit ettiklerini belirten Şimşek, bu yılki çalışmalarını ev olduğu belirlenen bir yapı ile kilise olduğu anlaşılan kalıntılar üzerinde yoğunlaştırdıkları söyledi. Laodikya'da birbirinden farklı heykellerin ortaya çıkmasının, burasının heykel açısından zengin bir yerleşim merkezi olduğunun göstergesi olduğunu savunan Şimşek, Laodikya'nın, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki 520 hektarlık bir alanda yer alan ünlü Afrodisyas ile yarışabilecek nitelikte bir heykel okuluna sahip olduğunu ifade etti.

Bu yıl yapılan kazı çalışmalarıyla ''Şarap Tanrısı Dionysos''un eşi olan Ariadne'nin uyur tarzdaki heykeline ait normal boyutların biraz daha üstünde olan başını bulduklarını anlatan Şimşek, ''Bu baş, çok kaliteli bir örnek. Milattan önce 4'üncü yüzyıl diye adlandırdığımız klasik tipte ancak milattan sonra 2'nci yüzyılda yapılmış çok ince bir işçilik gösteren baş. Öte yandan 'Satir' diye adlandırdığımız Şarap Tanrısı Dionysos'un yanında yer alan, kırlarda eğlencelere katılan, mitolojik yaratıklardan birine ait baş bulduk'' dedi.

Denizli'nin Çal ilçesinde şarap tanrısının ''Diyaniza Polis'' adı altında kenti olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şimşek, şöyle konuştu: ''Şarap tanrısı Sultanhisar'da büyümüş. Çocukluğunu orada geçirmiş. Bu nedenle de antik dönemin en güzel şarapları Çal yöresinde üretilmiştir. Bununla ilgili olarak da şarap tanrısı ve eşi milattan önce 4'üncü yüzyılda sanatta çok sevilerek kullanılmıştır. Burada özellikle hem şarap tanrısının hem de onun yanında eğlence alemlerine katılanların bol miktarda kabartmalı heykellerini buluyoruz. Bu durum şarap tanrısı ve eşinin bu bölgede çok sevildiğini ortaya koyuyor.'' Çalışmalar sırasında aşk tanrıcası Eros'a ait çok kaliteli bir baş heykeli bulunduğunu kaydeden Şimşek, ''Bizim 2003 yılından bu yana sürdürdüğümüz kazılarda bol miktarda Eros başları bulmamız, Laodikya toplumu tarafından sevgi, hoşgörü ve aşka dayanan düşüncelerin çok geliştiğini ortaya çıkarmaktadır'' diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.