Haberler

Mimari örgütlenme ‘Archigram’ Garanti Galeri’de

Tarih: 15 Kasım 2005 Kaynak: NTVMSNBC

Garanti Galeri, 20. yüzyılın en önemli mimari örgütlenmesi ‘Archigram’a, 22 Kasım - 31 Aralık 2005 tarihleri arasında evsahipliği yapacak.

Frankfurt’taki Alman Mimarlık Müzesi (Deutsches Architektur Museum, Frankfurt am Main; DAM) tarafından düzenlenen sergide, Warren Chalk, Peter Cook, Ron Herron ve Christine Hawley’e ait 53 özgün çizim yer alıyor. Sergi kapsamında, Osmanlı Bankası Müzesi’nde bir konferans ve bir de söyleşi yapılacak. Alman Mimarlık Müzesi’nin yöneticisi Ingeborg Flagge, 29 Kasım 2005 tarihinde düzenlenecek konferansta, müzenin 20 yıllık tarihini anlatacak. 9 Aralık 2005 tarihinde yapılacak Archigram’a Türkiye’den Bakmak başlıklı söyleşi ise Archigram’ı ve üyelerini yakından tanıyan iki mimar Suha Özkan ve Mehmet Konuralp arasında gerçekleştirilecek.

Arcihgram Hakkında ...
Archigram adı, 1961 ile 1974 arasında yalnızca 9,5 sayı -evet, dokuzbuçuk sayı- yayımlanmış bir dergiyi ve onun çevresinde örgütlenmiş bir grup genç mimarı niteliyor. Warren Chalk, Peter Cook, Dennis Crompton, David Greene, Ron Herron ve Michael Webb’den oluşan grup bu yüzyılın en etkili bir dizi ütopik projesini gerçekleştirdi. Ancak, Archigram’ın önemi, alışılagelmiş ütopyacıların aksine, farazi bir geleceği projelendirmekle yetinmeyişinden kaynaklanıyor. Bu bağlamda Archigram’ın ütopyalar çağını kapatan bir hareket olarak tanımlanması da mümkün. Çünkü, Archigram bir yandan teknolojik olanakları sonuna dek zorlayarak mimarlıkta endüstri çağının en uç noktalarına işaret ediyor, öte yandan da ütopyayla düş ve fantezinin ve hatta mizahın sınırlarını belirsizleştiriyordu. Dolayısıyla, Archigram’ın kendi kendisiyle dalga geçme yeteneği geliştirebilmiş tek ütopist yönelim olduğu düşünülmelidir.

Bugün artık Archigram çağımızın kültlerinden biri. 1960’ların devrimsel atmosferinin ayrılmaz bir bileşeni kimliğini taşıyor. Müzikte Beatles’ın, giyimde Mary Quant’ın ve mini eteğin, toplumsal açıdan hippi kuşağının, Carnaby Street’in, cinsel özgürlüğün, öğrenci huzursuzluğunun mimarlık ve kent planlama alanındaki eşdeğeri olduğu rahatça söylenebilir. Dolayısıyla, Archigram tıpkı adı sıralanan bu çağdaşları gibi popüler kültürün tam içinde konumlanıyor. Oysa mimarlık, popüler kültürün (ya da kitle kültürünün) 19. yüzyıl içindeki doğumundan başlayarak, kendisine ona muhalif bir kimlik ve bir yüksek kültür etkinliği olma rolünü biçmişti. Archigram ise, kullandığı dilden, çizimlerinin çizgi roman imgelemine olan borçluluğuna dek, bilinçle popüler kültür alanı içinde durma özenini gösterecekti. Neredeyse tüm projelerinin “ciddi” olanın sınırına dek gelip o noktada asla durmayışı ve hep kendi kendilerini inkara varan bir olanaksızlığı -hatta deyim yerindeyse “matraklığı”- yeğlemesi bundan ötürüdür.

Archigram’cılar dünya üzerinde sabitlenmeksizin sürekli devinen “Walking City”ler, bir otomobil gibi sürekli yeni yedek parçalarla yenilenen makinevari “Plug-in City”ler, bir anda kurulup bir anda çözülüveren “Instant City”ler, “Inflatable suit-Home”lar tasarladılar. Mimarlıkta Modernist mantığı ve teknolojik gelişmenin bitimsizliğine olan iyimser inancı sonuna dek zorladılar. Öylesine zorladılar ki, sonraki kuşaklar artık asla öncekilerin özgüveniyle mimarlığın dünyayı sıfırdan başlayarak yepyeni bir biçimde kurabileceğine inanamayacaklardı. Bu bağlamda 20. yüzyıl mimarlığını Archigram öncesi ve sonrası olarak iki evreli düşünmek bile mümkündür belki de.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.