Haberler

"Firavun yatırımı" tartışması

Tarih: 22 Eylül 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erdal Çarboğa
Aliağa'da kurulması planlanan OSB'nin, sektörün içinde bulunduğu durumdan kopuk olduğu, gösterişli ve büyük planlandığı ama yüksek maliyetler gerektireceği için hayata geçirilemeyeceği ifade edildi.

İzmir'in Aliağa ilçesinin Çaltılıdere köyünde yapılacak olan Tekne Yat İmalat Bölgesi sektörde tartışmalara neden oldu. Aliağa Ticaret Odası meclis üyeleri Çaltılıdere projesinin bu haliyle gerçekçi olmadığını belirtti. Meclis üyeleri, sektörün ihtiyacından çok daha büyük bir alanın tahsis edildiğini, kooperatifin arazinin yıllık 5 milyon TL olan ön tahsis bedelinin yüzde yirmisini dahi İzmir Defterdarlığı'na ödeyemediğini, projenin bu haliyle gerçekleşmesinin çok güç olduğunu dile getirdiler.
Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı M. Ender Özer, "Ne yazık ki sektör gerçeklerinden kopuk, bu nedenle de fizibilitesi hatalarla dolu bir başlangıç yapıldı. Bu tip projelere ekonomi literatüründe 'firavun yatırımı' derler. Bu tip yatırımlar gösterişli ve büyüktür ama gerçekleşmesi için havadan para yağması gerekir. Pojeksiyon yaparken birkaç Arap Prensi ile Rus zenginlere devasa yatlar yapmak değil, dünyanın yeni üst-orta sınıfı için üretim yapmak hedeflenmeliydi. Bu müşteri profilinin talebi olan tekneler de maksimum 40-50 metre boyunda megayat ve charter tekneleridir. Bunların da üretileceği tesisler için maksimum 5 ve 10'ar dönümlük alanlar yeterlidir" diye konuştu. Bir an önce sektör temsilcileri ile ilgili odaların ve STK'ların bir araya gelip uygulanabilir hedefi koyması ve eyleme geçmesi gerektiğini belirten Özer, "Aksi takdirde Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh'un, "5 yıl içinde Çaltılıdere'nin faaliyetine başlamasını bekliyoruz" beyanatı da gerçekçi olmayan bir istekten öteye geçemez" dedi.
Çaltılıdere'de 1200 dönümlük alanda kurulacak olan Tekne Yat İmalat Sanayi Bölgesi, Ege ve İzmir'de dağınık bulunan, çağdaş yapılanmadan uzak üretim yapan deniz araçları imalat sektörü ve yan sanayisini bünyesinde toplamayı amaçlıyor. 2001'de sektördeki girişimciler S.S. İzmir Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Kooperatifi'ni kurarak bakanlığa arazi tahsisi için başvurdu. Mart 2010'da Maliye Bakanlığı arazinin metrekare değerini 4 TL olarak belirledi. Ön kiralamanın yapılabilmesi için kooperatifin yaklaşık 5 milyon TL'lik
bedelin bu yılki taksiti olan yüzde 20'sini İzmir Defterdarlığı'na 15 Temmuz'a kadar yatırılması gerekiyordu. Ancak kooperatif defterdarlığa bu ödemeyi yapamadı. Arazi kirasının ödenmemesi ise tahsisin iptalini gündeme getirdi.

Boş arsanın kira bedeli 5 milyon TL
Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Ender Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka Çaltılıdere'ye giderek proje arazisini yerinde inceledi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Böyle büyük bir proje çok büyük maliyetler gerektirir. Bırakınız tesisleri yapmayı, boş arazinin kira bedeli bile yıllık 5 milyon TL tutuyor. Böyle büyük maliyetlerin altından kimse kalkamaz. Aliağa'nın geleceğini düşünenler olarak Aliağa'nın potansiyeli olan yerlerin, 'bedava bulduk' diye rant ya da başka amaçlarla kapatılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

"Rantabl değil"
Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Ömer Ertürk, ülkenin ve bölgenin kaynaklarının rantabl olmayan projelere harcanmasının doğru olmadığını söyledi. Ertürk, "Bu kadar büyük bir bölgenin sadece tekne ve yat imalatçılarına ayrılması doğru olmadığı gibi, yere talip olan kooperatifin de boş arsa kira bedelini dahi ödeyecek gücü olmadığını görüyoruz. Gerçekçi bir proje değil, revize edilmesi lazım. Bu haliyle bu projenin yapılması çok güç. Bölgenin ve ülkenin kaynaklarının rantabl olmayan projelere aktarılması doğru değil" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.