Haberler

Çeşme'nin Çilesi Sona Eriyor

Tarih: 11 Ekim 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Selamettin Bayındır
Üç yıldır plansız yönetiliyor İzmir'in ve Türkiye'nin bu göz bebeği şirin ilçesi. SİT kurulu diye tanımladığımız Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bazı bölgelerde bu arada Çeşme'de SİT derecelerini değiştirince, belediyelerden buna göre yeni plan yapmaları istenmişti.

Diğerleri gibi Çeşme Belediyesi de 1/25 binlik planı yenileyip Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Taslak, bürokratik silsileyi turladı. İl Özel İdaresi, İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı, İzmir Valiliği derken İl Genel Meclisi'ne geldi.

CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu o günlerde, "Çeşme'nin önü kesilmek isteniyor. İmar planımız siyasi nedenelerle onaylanmıyor" diye isyanları oynadı. Ancak plan sonradan CHP'lilerin çoğunlukta olduğu İl Genel Meclisi'nde ve Meclis'in İmar Komisyonu'nda da yıllarca bekletildi. O dönemde biz de "CHP'lilerin CHP'liye yaptığı" diye yazılar döşendik.

Yatırımlar Durdu

Yılan hikayesine dönen plan nihayet geçen ay onaylandı ve askıya alındı. Sona eren askı süresinde bir iki küçük itiraz oldu ama önemsiz. Plan yaşama geçiyor.

Üç yıllık gecikme Çeşme'ye pahalıya mal oldu. Başkan Tütüncüoğlu bu süre içerisinde 250-300 milyon dolarlık yatırım kaçırdıklarını söylüyor.

Deniz ve yelken tutkunlarının cenneti Alaçatı da şimdi aynı akıbeti yaşıyor. 1/25 binlik planın onaylanması bekleniyor. Çeşme'de olduğu gibi burada da gecikme yüzünden yatırımlar durdu.

Birinden benim de bilgim var. Hemşerimiz Ahmet Nazif Zorlu 680 dönümlük alanda butik otel, villalar, uçak pisti, golf sahaları kurmak istiyor. Proje hazır, finansman sorun değil ama plan olmadığı için dev yatırım bekliyor. Dilerim Alaçatı planı, yatırımcıların sabrını taşırmadan onaylanır.

Vali Bey'den Destek İsteniyor
Çeşme ve Alaçatı'da plan kadar önemli bir başka sorun ise atıl termal kaynakları. Mevcut termal su 57 derece ile sınırlı. Sıcaklık derecesini artırmak için araştırmalar yapılması, derin kuyular açılması şart.

Okkalı finansman gerektiren bu iş, Çeşme ve Alaçatı belediyelerinin boyunu aşıyor. İl Özel İdare ile MTA'nın devreye girmesi gerek. Zaten termal kaynakların kullanım sorumluluğu da bu iki kurumda.

Çeşme ve Alaçatı'nın belediye başkanları, turizm işletmecileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, termal kaynaklarının sıcaklık derecesinin artırılması halinde, turizm mevsiminin termale dayalı olarak 12 aya uzayacağına inanıyor.

Tarihe Geçer

Çeşme Belediye Başkanı Tütüncüoğlu, Vali Cahit Kıraç'ın Özel İdare ve MTA'yı bu işe yönlendirebileceğini söylüyor, "Bu işi koordine eden valinin ismi Çeşme'de tarihe geçer" diyor.

Bitirmeden bir anektod sunayım; Termal sağlık turizmi, turizmin en çok para getiren kolu haline geldi. ABD 6 milyar, AB 4 milyar dolar alıyor bu pastadan. Türkiye ise çok yüksek potansiyeline karşın sadece 20 milyon dolar kazanıyor.

Bizde termal deyince beli, kolu, boynu tutulmuş yaşlılar akla geliyor, sıradan tesisler yapılıyor. Oralarda ise ailenin her ferdinin güzel vakit geçireceği projeler hayata geçirilmiş. Golf sahasından diskosuna çocuk oyun alanlarına kadar her şey var.

Aradaki fark bu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.