Haberler

Burgulu Dubai çok değişmiş

Tarih: 23 Kasım 2005 Kaynak: Sabah Yazan: Güntay Şimşek

İki yıl önce Dubai'de gördüklerimle, şimdi şahit olduklarım arasında dağlar kadar fark var. ' Burgulu Kuleleri Dubaililer yapamaz' diyenlere, Arap kardeşlerimizin selamlarını ileterek, burgulu burgusuz çok sayıda kuleyi hayata geçirdiklerini hatırlatmak isterim. İşin mühendislik ve finanssal boyutuyla ilgilenen Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ve iş adamı Kahraman Sadıkoğlu'nun açıklamalarının sağlıklı olmadığını maatessüf söylememe müsaade edin. Hatta bu eleştirilerin başka şeyleri örtebileceğini, yani işin ticari tarafını, İstanbul'a uygun mimari boyutunu, projelerin yer aldığı bölgenin durumunu yeterince gündeme getirmeyeceğini düşünüyorum. Zira maksat kuleyi burgulu yapmak değil, İstanbul gibi bir değere zarar vermeden kazanım elde etmek olmalı.

Dubai'deki kulelere gelince: Burj El-Arap Oteli'nin yanı başındaki alanlar iki yıl öncesine kadar boş gibiydi. Şimdi ise adeta Manhattan'a dönmüş. Böyle bir deşiğimi gözlerimle görmeme rağmen inanmadım. Daha önce çölün ortasında yer alan, etrafında hiçbir bina olmayan bazı bildiğim adresleri her biri ayrı mimaride yapılmış büyük binaların arasında bulmakta o kadar zorlandım ki, bir şehrin iki yılda bu denli değişebilmiş olması karşısında şaşırdım.
Dubai Havalimanı'nın kat ettiği gelişim de takdire şayan. Yaklaşık 5 yıl önce yeni terminali ve hava meydanını El Maktum ailesinin turizm ve havacılık bölümüne bakan yetkilisiyle gezmiştim. Beni bir maketin önüne götürüp havalimanını nereye getirmek istediklerini anlatmıştı. İki yılda bir yapılan Dubai Air Showlar' da ise hep yeni maketlerle karşılaştım.

Atatürk Havalimanı
gibi tarihi geçmişi dahi olmayan Dubai Havalimanı'nın kapasitesi yılda 120 milyon yolcu ağırlayacak hale getiriliyor. Büyüme sorunu olmayan meydanın terminaline yeni bölümler eklenecek ve pist sayısı 6'ya çıkarılacak. Uçak bakım hangarları ve diğer detayların da paralelinde büyümesi planlanmış. Bu sebeplerden Dubai birçok şirketin de bölgesel merkezi konumuna gelmiş.

Böylesine büyüyen Birleşik Arap Emirlikleri'ne doğal olarak çok fazlada uçak lazım. Ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu Emirates, Dubai Air Show'da verdiği yeni uçak siparişiyle Boeing'e yeni bir rekor kırdırdı. Emirates'in, 777 ailesinden 9.7 milyar dolar değerinde 42 adet uçak almak için imza attığını, 20 tane de opsiyonu olduğunu düşünürsek, yaptıkları fuarı da hafızalara kazıdıklarını görürüz. Ayrıca, Airbus'a havacılıkta yeni sayfalar açan A 380 uçağı ilk defa bir şirketin, yani Emirates'in renkleriyle Dubai'de uçuş yaptı. Misyon ve vizyon yorumunu size bırakıyorum.

Öte yandan, kuleler maket yapma kolaylığında dikilmiş, ama trafik iki yıl önceye oranla çok kötü hale gelerek bir sorun olmaya başlamış. Ulaşımda hava ve karadan başka bir seçenek göze çarpmıyor. Büyümeyle birlikte Dubai'da kontrol edilemeyen bir kalabalık ortaya çıkmaya başlamış.


Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.