Haberler

Asaletin Simgesi Geri Döndü

Tarih: 1 Kasım 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Turgay Noyan
Tıpkı gazetemiz Yeni Asır gibi yüz yılı gerilerde bırakan tarihi Pera Palas Oteli dört yıllık bir aradan sonra restore edilmiş haliyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

İstanbul Pera'nın yaşayan tarihi Pera Palas, geçirdiği büyük yenileme çalışmalarından sonra ilk günkü gibi oldu. Otel eski şaşaalı günlerine yeniden merhaba dediği 29 Ekim Cumhuriyet balosundan önce yaşıtı Yeni Asır'ı konuk etti.

Pera Palas her geçen gün kimliğinden bir parçası kopartılan İstanbul'un yaşayan en kişilikli yapılarından biri. Röportaj için içeriye girmeden önce aşağı caddede durup, o muhteşem binayı bir kez daha inceledim. Hala bir genç kız gibi alımlı. Üstelik sadece dış görüntüsü ile değil. İçerden de öyle... Galata'dan Haliç'e, Eyüp sırtlarından Tepebaşı'na uzanan manzarasıyla her zaman konuklarını büyüleyen Pera Palace Hotel, açılışının üstünden yüz yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hbüyüleyiciliğini koruyabilmesini geçirdiği ve aslına olabildiğince sadık kalınan restorasyona da borçlu elbette.

Otel, özenle seçilmiş 'Beyaz Carrara' mermerleri, seçkin 'Murano' camından üretilen ihtişamlı avizeleri, tümü el dokuması Uşak halıları ve otelin orijinal antika mobilyaları gibi pek çok özel detayıyla 19. yüzyılın asaletini bugün de yansıtıyor. 16'sı süit olan toplam 115 odasında, bu özel dekorun içine ustalıkla saklanmış son teknoloji ile günü yakalamayı da başarmış.

Ortak Yanlar

Genel Müdür Pınar Kartal Timer'le PeraPalas'ın restorasyonunu, tarihini ve bugün yapılmak istenilenleri konuştuk. Timer, önemli deneyimi olan ve Boğaziçi Üniversitesi Otel Yöneticiliği Bölümü mezunu, bu işin eğitimini almış bir otel yöneticisi. Sohbetimizde elbette Türkiye'nin iki önemli çınarı Yeni Asır ve Pera Palas'ın ortak yanları da konuşulanlar arasındaydı.

Sizinle buluşmadan önce biraz etrafa göz gezdirdim. Özellikle lobi ve bu salonu çok iyi bilirim. Gerçekten de eskiye tam anlamıyla sadık kalınmış. Ne kadar sürdü ve bunu nasıl başardınız?
Otel tam dört yıl kapalı kaldı. Restore çalışmaları ise iki buçuk yıl sürdü. Pera Palas'ın en büyük özelliği doğu- batı karışımı bir kültürün en mükemmel örneği olması. Bize düşen bu tarihin tam anlamıyla korunmasıydı. Tarihi yaşatabilmek adına kurtarılabilecek tek bir çıtayı bile feda etmedik.

Ne kadar para harcandı?

Restorasyon bedeli 23 milyon Euro. Hafife atılacak bir meblağ değil. Yerine göre aynı boyutta bir belki iki yepyeni otel inşasına bile yetecek miktar.

Değdiğini düşünüyor musunuz?

Yapılan masraflara elbette değdi. Çünkü tarihi kimse yaratamaz. Tarihi yaratamayacağınıza göre yaşatmanın önemi ortaya çıkıyor. Onun da bedelini kim ölçecek. Ben Pera Palas'ı asil bir hanımefendiye benzetiyorum. Hani yaşlansa dahi alımından bir şey kaybetmeyen, abartısız tam kararında makyajı olan dört dörtlük bir hanımefendi.

Şimdi hayata geçirebilmek için neler yapacaksınız? Nasıl bir müşteri profili hedefliyorsunuz?
Bizim misafirlerimiz İstanbul'u hissetmek isteyen kişiler. Pera Palas markasına uygun bir ekip oluşturduk. Deneyimli insanlar seçtik ayrıca elemanlarımızı devamlı eğitimden geçiriyoruz. Otelin dışarıyla irtibatlı yerlerini tekrar faal hale getirdik. Pastanemiz çok önemlidir, barımız da öyle. 115 yaşımıza uygun bir ağırlığımız var. Türkiye'de bu yaşta kaç müessese var ki?

Biz varız... Yeni Asır gazetesi var.
Evet doğru söylüyorsunuz. İstanbul'da Pera Palas, İzmir'de Yeni Asır. Kimbilir bugüne kadar Pera Palas'la ilgili ne haberler çıkmıştır gazetenizde.

- Yeni Asır'ın en büyük özelliği bölge gazetesi olmasına rağmen İstanbul ve diğer şehirlerin haberlerini de ulusallar düzeyinde vermesidir. Bu yüzden mutlaka birbirinden ilginç haberler yer almıştır.

Agatha Christie Odası (411 Numaralı Oda)

Pera Palas denilince Agatha Christie akla gelir. Dünyanın en ünlü polisiye romanı yazarlarından Agatha Christie, 1926 ve 1932 yılları arasında birçok kez Pera Palace Hotel'de konaklamıştı. En ünlü romanlarından "Doğu Ekspresi'nde Cinayet"i, ziyaretlerinden biri esnasında 411 numaralı odasında yazdığına inanılıyor. Kayıp günlüğü ve kaldığı odanın esrarı günümüzde bile hçözülememiştir. Günlüğün daha sonra bu odada bulunan anahtarının replikası ile eski tip bir daktilo da, Christie'nin anısına bu odada sergileniyor. Antika mobilyalarla, siyah ve bordo renklerde döşenen odada, değişik dillerde ve farklı yıllarda basılmış nadide Agatha Christie kitapları da bulunuyor.

Greta Garbo Köşe Odaları

1924 yılında 21 gün boyunca Pera Palace Hotel'de konaklayan efsanevi İsveçli aktris Greta Garbo'dan adını alan 6 oda, 45-50 metrekare büyüklüğünde.

Tarihçe

Pera Palace Hotel'in hikayesi, 19. yüzyılın sonlarında başladı. Dünyaca ünlü Orient Express, 1888 yılında Paris- İstanbul seferlerine başladığında, İstanbul'da Orient Express yolcularının alışkın oldukları yüksek standartları sunabilecek bir otel yoktu. Bu boşluğu, kısa süre sonra kuruluş çalışmalarına 1892 yılında başlanan, 1895'te ise açılış balosu yapılan Pera Palace Hotel doldurdu. Otel, Haliç'in muhteşem manzarasına hakim, kültürel faaliyetleri ve sosyal aktiviteleri nedeniyle Küçük Avrupa olarak bilinen Pera'nın Tepebaşı bölgesindeydi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.