Haberler

Atatürk'e Kapılarını Açan Evler

Tarih: 10 Kasım 2010 Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Bilgi Bankası (Forsnet) Derleyen: Derya Yazman
Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 72. yılı. Yaşamı boyunca geziler, görüşmeler, ziyaretler ve devlet ile ilgili önemli kararları almak için gittiği illerde kaldığı evler, günümüzde müze olarak insanların ziyaretine sunuluyor. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bulunan Atatürk Evleri'nde bir yolculuğa çıkalım.

Selanik'teki Atatürk Evi



Atatürk bilindiği gibi 1881 yılında Selanik'te doğdu. Onun, doğduğu, çocukluk ve gençlik günlerinin bir kısmını geçirdiği ev bugün (Atatürk Evi) adıyla müze olarak tanzim edildi ve ziyarete açıldı.

Selanik'te Atatürk Evi, arşiv kayıtlarına göre, Selanik'in Koca Kasım Paşa Mahallesi, Islahhane caddesi üzerinde bir avlu içerisinde yer alıyor. Ev, bodrumu ile birlikte üç katlı.

Bugün müze olarak ziyarete açık bulunan Selanik'teki Atatürk Evi, Selanik Başkonsolosluğu'nun da bulunduğu etrafı duvar parmaklıklarla çevrili bir bahçenin ana caddeye bakan köşesi üzerinde yer alıyor. Ev üzeri tuğla çatılı, çıkmalı, eski Türk evleri tipinde ve zemini ile birlikte üç katlı. Eve caddeye açılan çift kanatlı kapısından giriliyor.

İstanbul Şişli'deki Atatürk Evi (İnkilap Müzesi)

Atatürk Suriye Cephesi'nden ayrılarak 13 Kasım 1918'de İstanbul'a gelmiş ve Pera Palas Oteli'nde bir daireye yerleşmiş. Birkaç gün sonra bu otelden ayrılan Atatürk önce yakın dostunun Beyoğlu'ndaki evinde misafir kalmış, sonra da Şişli'de Madam Kasabyan'ın üç katlı evini kiralamış.

Atatürk, Şişli'ye taşınınca annesi ve kız kardeşini de yanına almış, evin üçüncü katını onlara ayırmıştı. Kendisi orta katta oturuyor, bu katın arka bahçeye bakan odasını da yatak odası olarak kullanıyordu. Büyük salonu, toplantı odası olarak ayırmıştı. Alt katta ise yaveri bulunuyordu.

Şişli'de Halaskargazi Caddesi üzerinde 1908 yıllarında yaptırılan ve Atatürk Evi olarak tanınan Evi, İstanbul Belediyesi tarafından onarıldı ve 1943 yılında da (İnkilap Müzesi) olarak ziyarete açıldı.

İstanbul Dolmabahçe Sarayı



Tarihsel süreç içinde çeşitli padişahlar tarafından yaptırılan köşk ve kasırlarla donatılan Dolmabahçe, zamanla "Beşiktaş Sahil Sarayı" adıyla anılan bir saray görünümü kazandı.

Daha sonra Beşiktaş Sahil Sarayı, Sultan Abdülmecid Dönemi'nde (1839-1861) ahşap ve kullanışsız olduğu gerekçesiyle 1843 yılından başlayarak yıktırılmış ve aynı yerde günümüze dek gelen Dolmabahçe Sarayı'nın temelleri atılmış.
Yapımı, çevre duvarlarıyla birlikte 1856 yılında bitirilen Dolmabahçe Sarayı 110.000 m2'yi aşan bir alan üstüne kurulmuş ve ana yapısı dışında 16 ayrı bölümden oluşuyor. Bunlar saray ahırlarından değirmenlere, eczanelerden mutfaklara, kuşluklara, camhane, dökümhane, tatlıhane gibi işliklere uzanan bir dizi içinde, çeşitli amaçlara ayrılmış yapılar. Bu yapılar arasında Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909) Saat Kulesi ve Veliahd Dairesi, arka bahçesindeki Hareket Köşk'leri eklenmiş.

Dönemin önde gelen Osmanlı mimarları Karabet ve Nikogos Balyan tarafından yapılan sarayın ana yapısı üç bölümden oluşuyor: Mabeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muayede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn. Mabeyn-i Hümâyûn, devletin yönetim işleri, Harem-i Hümâyûn, Padişah ve ailesinin özel yaşamı, bu iki bölümün arasında yer alan Muayede Salonu ise Padişah'ın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşmaları ve önemli devlet törenleri için ayrılmış.

Günümüzde Dolmabahçe Sarayı'nın bütün birimleri restore edilmiş ve ziyarete açılmış bulunuyor.

İstanbul Florya Köşkü



Atatürk'ün buraya olan ilgisiyle önem kazanan Florya giderek yazlık bir dinlenme merkezine dönüşmüş. Atatürk, 1936 yılının Haziran ve Temmuz aylarında uzunca bir süre burada yaşamış, siyasal ve bilimsel toplantılar için köşkü özellikle kullanmış. Aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson'un da bulunduğu kimi önemli konukları burada ağırlamış.

Florya Atatürk Deniz Köşkü, sahilden 70 metre ileride kazıklar üzerinde konumlanıyor. Köşk bir iskele yolu ile kıyıya bağlanıyor. Projeler, Y. Mimar Seyfi Arkan tarafından hazırlanmış.

Bugün Milli Saraylar İdaresi'nin elinde Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Florya Deniz Köşkü'nün geniş bir salonu, kütüphanesi, dinlenme ve yatak odaları, banyosu var.

Adana Atatürk Evi



Müze binası, Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy'da yapılmış geleneksel Adana evlerinden. İki katlı, çıkmalı, kırma çatılı, kâgir bir yapı. Bu özellikleri nedeniyle yapı Bakanlıkça "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış.

15 Mart 1923'te Atatürk eşi ile birlikte Adana'ya geldiğinde, Ramazanoğulları'ndan Suphi Paşa'ya ait olan bu binada ağırlanmışlar. Bina, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği'nce zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel'in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılıp, restorasyonu yapılmış ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir müze olarak hizmete açılmış.

Binanın alt katında çalışma odası, kütüphane, üst katında ise sofa, yatak odası, çalışma odası, basın odası, mücahitler odası, oturma odası, hatay odası, silah odası, yaver odası ve Kuvayi Milliye Odası yer alıyor.

Atatürk'ün Adana'ya gelişi her yılın 15 Mart'ta resmî törenle bu binada kutlanıyor.

Afyon Atatürk Karargahı

27 Ağustos 1922'de Afyon Karahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşu ile Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu'nun bu tarihi binada kalmışlar ve burayı karargâh olarak kullanmışlar.

1930'lu yıllara kadar "Afyon Belediye Binası" olarak hizmete devam etmiş. Daha sonra yeni Belediye binasının tamamlanması ile bina "Emniyet Müdürlüğü'ne" tahsis edilmiş.

Bina, 1915-1920 Cumhuriyet öncesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılmış. Bina genel hatları ile neo-klasik özellik taşıyor. Plan itibariyle de tipik Anadolu evleri tarzında olduğu görülebilir.

Atatürk'ün kaldığı bu ev, iki katlı, cumbalı, küçük bir köy konağı. Alt katında hole açılan 4 odası, üst katında 1 salon 4 oda ve bir selamlığı var. Atatürk, bu kattaki cumbalı odada çalışmış ve dinlenmiş. Ev bugün Ahmet Koç'a ait ve "korunması gereken evler" arasında yer alıyor.

Ankara Alagöz Atatürk Karargahı



Sakarya Savaşı'nda Batı Cephesi Komutanlığı Alagöz Köyünü "Cephe Karargahı" olarak seçmiş, köy halkından Türkoğlu Ali Ağa'ya ait büyük konağa yerleşmişti. Atatürk, 23 Ağustos 1921'den 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün, 22 gece aralıksız devam eden Sakarya Meydan Savaşı'nı bu binadan idare etmiş, bütün planlarını bu binada hazırlamış, tarihi kararlarını burada vermiş.

1967 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi ile onarımı yapılmış, 10 Kasım 1968'de ziyarete açılmış.

Ankara Atatürk'ün Mekanı Müze Köşk



Atatürk'ün Ankara'ya geldiği 27 Aralık 1919 tarihinden 1921 yılına kadar önce Ziraat Okulu'nda, TBMM Başkanlığı'na seçilmesinden sonra da İstasyon'daki taş binada ikamet eden Atatürk, 1921 yılının Haziran ayında Çankaya'daki bağevine yerleşti. Bugün Müze Köşkü'nün girişinde, Atatürk'ün 56 yıllık ömründe en uzun süre ile ikametgâh ettiği yer olma özelliğini de taşıyan bina ile ilgili şu satırları görülebilir:

"Eski bir bağ evidir. Ankaralı Bulgurluzade Mehmet ve Rıfat Beyler tarafından satın alınmış olup, 1921 yılı başlarında Ankara Müftüsü Hoca Rıfat Börekçi'nin önderliğinde Ankara halkı adına Atatürk'e armağan edilmiştir. Atatürk tarafından ordu namına devir ve ferağ edilmesi üzerine 'Ordu Köşkü' adını alan bina, ilk haliyle alt kat holünde mermer bir havuzu bulunan iki katlı bir yapıdır. 1921 yılı Haziran ayı başlarında Atatürk Ankara Garı'nda ikamet etmekte olduğu konuttan bu Köşk'e küçük bir onarımdan sonra taşınmışlardır.

1924 yılında Mimar Mehmet Vedat Bey tarafından Köşk'e ilaveler yapılarak bugünkü şekline getirilmiştir.

Bu ilaveler ön taraftaki camekânlı giriş arkada ise uzunlamasına bir ofis ve mutfak, yan tarafında bulunan kuledir. 1932 Haziran ayına kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılmış olan ve Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yer tutan bu yapı yeni köşke taşınıldığında tüm mefruşatı ile korunarak o günkü hali ile muhafaza edilmiştir."

Alanya Atatürk Evi



18 Şubat 1935 yılında Alanya'ya gelen, Atatürk'ün Alanya'yı ziyareti sırasında bir süre kalıp dinlendiği ev, sahibi Tevfik Azakoğlu tarafından Kültür Bakanlığı'na hibe edilmiş ve 1987 yılında da restore edilip döşenerek "Atatürk Evi ve Müzesi" olarak ziyarete açılmış.

Atatürk Evi ve Müzesi, Alanya'daki tarihi sivil mimarlık örneklerinden biri. Giriş katında İdare bölümü, kütüphane ve mutfak yer alıyor. Evin üst katı oturma, çalışma, yatak odaları olarak eski bir Alanya evini yaşatıyor.

Antalya Atatürk Evi

Atatürk, Antalya'da 12 Mart 1930 sabahına kadar tam bir hafta kalmıştı. Bu süre içinde Antalya'da geziler yaptı.

Antalyalılar'ın Atatürk'e hediye ettikleri Atatürk Köşkü, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapı. Girişinde uzun bir hol, holün sağında bir salon, bir oda, banyo ve mutfak, solonda da iki oda ve üst kata çıkan merdiveni var. Üst katta ise, holden ayrı olarak birisi balkonlu olmak üzere yedi odası var. Atatürk merdivenin karşısındaki odada yatmış.

Atatürk'ün ölümünden sonra, Antalya Atatürk Köşkü, Özel İdare'ye geçmiş, 1939'da Akşam Kız Sanat Okulu ve Kız Enstitüsü Binası olarak kullanılmış. 1952 yılında Tarım Bakanlığı'na devredilen köşk, son yıllara kadar Teknik Ziraat Müdürlüğü'nün büroları olarak kullanılmış. 1980 yılından sonra Kültür Bakanlığı'na devredilen köşk onarılarak Atatürk Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Balıkesir Kuvayi Milliye Binası

Bina 15 Mayıs 1919 yıllarında İzmir'in işgalinden sonra, 16 Mayıs 1919'da Balıkesirliler'in toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı ve Kuvayi Milliye ateşinin parladığı bu bina, 6 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir'e ilk gelişlerinde Atatürk'e ev sahipliği yapmış.

1987 yılında Müze Müdürlüğü'nün kurulmasından sonra, restorasyon çalışmalarına hız verilmiş ve eser toplama çalışmaları bitirildikten sonra müze 6 Eylül 1996 tarihinde hizmete açılmış.

Bursa Atatürk Evi



Çekirge Caddesi üzerinde bulunan binanın 19.yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Köşk bodrum ve çatı katının dışında iki katlı. Atatürk'ün Bursa'yı ikinci ziyaretinde (20-24 Ocak 1923) Bursa Belediyesi bu binayı Miralay Mehmet Bey'den satın alarak kendisine hediye etmiş. Bundan sonra Atatürk Bursa'yı ziyaretlerinde bu evde kalmış. 1938 yılından sonra Bursa Belediyesi tarafından T.C. Emekli Sandığı'na satılmış, 1968 tarihinde Emekli Sandığı köşkün kullanımını Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devretmiş. 29 Ekim 1973 tarihinde Cumhuriyet'in 50.yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmış.

Geniş bir bahçe içerisinde bulunan Bursa Atatürk Köşkü, çatı katı ile birlikte 3 katlı. İlk kattaki salon ve odalar bugün Atatürk resimleri ve Atatürk'ün kullandığı eşyalarla sergilenmiş. İkinci katta, Atatürk'ün yatak odası, çalışma salonu, banyosu var. Buradaki eşyalardan çoğu Atatürk'ün zamanına ait. Üçüncü kat, misafirhane olarak kullanılıyor.

Çanakkale Eceabat Çamyayla Atatürk Karargahı



Çanakkale Savaşlarını başlangıç yıllarında, Atatürk 18 Nisan 1915'te Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bir köy evini Karargah yapmıştı. Atatürk bu günlerde Çamyayla'daki karargahında oturuyor, taarruz planlarını bu karargahta hazırlıyor, buradan cephenin en ön saflarına gidiyordu.

Atatürk'ün Çamyayla Karargahı iki katlı ve bağdadî olarak yaptırılmış. Dış kapısından küçük bir avluya giriliyor. Alt katta biri büyük, biri küçük iki odası var. Buradaki tahta bir merdivenle üst kattaki salona çıkılır. Salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda, Atatürk'ün çalışma odası sağdaki ise yatak odası. Diğer oda yaverine ayrılmış. Odaların tavan ve döşemeleri tahta.

Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi



1931 yılında Atatürk'ün bir gece konuk olduğu köşk, daha sonra kamulaştırılmış, 1950 yılından itibaren Verem Dispanseri olarak kullanılmış. 1977 yılında köşk, Atatürk ve Etnografya Müzesi yapılmak üzere Kültür Bakanlığına devredilmiş. 1983 yılına kadar onarımı süren Köşk, 1984 yılında Müze olarak ziyarete açılmış.

Yapı iki katlı olarak inşa edilmiş olup, her iki katta da orta sofaya açılan odalardan oluşuyor. Üst katın boydan boya uzanan sofası giriş cephesinde bu cepheyi hareketlendiren çıkma bir balkonla açılır.

Diyarbakır Atatürk Köşkü



Atatürk, Çanakkale Savaşı'ndan sonra 1916 yılı şubat ayı sonlarında 16. Kolordu Komutanı olarak Doğu cephesinde görevlendirilmiş, 14 Mart 1916 günü Kolordu Karargahı olan Diyarbakır'a gelmiş. Diyarbakır surlarının dışındaki Semanoğlu Köşkü Atatürk'e verilmiş. Atatürk 27 Mart 1917 tarihine kadar bu köşkte kalmış.

Diyarbakır Atatürk Köşkü, Diyarbakır evleri tipinde geniş eyvanlı, siyah-beyaz kesme taşlardan yapılmış örneklerinden biri. Girişin sağındaki küçük kapı mutfağa, solundaki kapı da çay ocağına açılıyor. Üst katta çalışma ve yatak odaları mevcut.

Erzurum Atatürk Evi
Atatürk'ün Samsun'a çıkmasından sonra kongre için gelmiş olduğu Erzurum'daki bu konağa 9 Temmuz 1919 tarihinde Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşları ile yerleşmeleri ve burada 52 gün Erzurum Kongresi çalışmalarını sürdürmek için kalmaları ile konak, tarihsel bir önem kazanmış.



İçel Mersin Atatürk Evi

Mersin'de Atatürk'ün 20 Ocak 1925'te eşi Latife Hanım'la birlikte bir süre kaldığı konak, Atatürk'ün ölümünden sonra okul olarak kullanılmaya başlanmış. Bugün Mersin'de Atatürk Caddesi üzerinde bulunan konak, iki katlı olarak 1897 yılında Mersin ileri gelenlerinden Tahinci ailesi tarafından yaptırılmış. Cumhuriyet döneminde hazineye geçmiş ve devletin malı olmuş. Konağın cephe yönündeki üst katta bulunan balkonlu oda ve öteki odalar Atatürk'e ayrılmış. Atatürk'ün yatak ve çalışma odaları burada düzenlenmiş.

İçel Silifke Atatürk Evi



27 Ocak 1925 günü Atatürk'ün Silifke'ye ilk gelişlerinde misafir edildikleri ev, şehrin Saray Mahallesi'nde bulunan iki katlı kâgir bir yapı ve 329 m²'lik bir yerleşme alanına sahip.

Yapı, tarihi ve mimari değerinden dolayı 1982 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce kamulaştırılmış. 1983 yılında başlayan onarım çalışmaları 1984 yılında tamamlanmış, 1985-1986 yıllarında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından teşhir ve tanzim çalışmaları gerçekleştirilerek, alt kat, ilçe halk kütüphanesi ve idare bölümü, üst kat ise, Atatürk Evi (müze-ev) olarak halka açılmış.

İzmir Atatürk Evi

17 Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. Kongre bitiminde karargâh bu binadan taşınmış ve hazine binayı Naim Bey'e otel olarak kullanmak üzere kiralamış. 1926'da İzmir'e gelen Atatürk İsmet İnönü ile birlikte bu otelde kalmışlar.

Bina, Osmanlı ve levanten mimarisi karışımından meydana gelen neoklasik tarzda bir yapı. Bodrum, zemin, 1. kat ve çatı katından oluşuyor. Dikdörtgen planlı arka cephesi revaklı, avlulu, 852 m²lik bir alanı kaplayan kâgir bir yapı. Ön cephede 1. katta cumbası var.

Kayseri Atatürk Müzesi



1919 yılında Kayseri'ye gelen Atatürk, Kayseri'nin en gösterişli konağı olan İmamzade Raşiti Ağa'nın evinde misafir edilmiş.

19. yüzyıl sonunda Kayseri merkezde Raşit Ağa tarafından ev olarak yaptırılmış. Bina kesme taşlardan inşa edilmiş ve iki katlı bir yapı.

Kocaeli İzmit Müzesi ve Atatürk Evi

1922'de Atatürk'ün İzmit'e Fransız yazar arkadaşı Claude Farrere görüşmesi için geldiği zaman İzmitliler tarafından "halkın saray adını verdiği" meşhur Av Köşkü'nde misafir edilmiş.

İzmit Av Köşkü, 1874 yılında Sultan Abdülaziz için yaptırılmış, iki katlı küçük bir saray. Müze olarak köşk, 1966 yılında ziyarete açıldı.







Konya Akşehir Batı Cephesi Karargah Evi

Kurtuluş Savaşı yıllarında, Batı Cephesi Karargahı, 18 Kasım 1921 tarihinde Akşehir'e taşınmış. 24 Ağustos 1922 gününe kadar, 9 ay 6 gün süre ile bu bina karargâh olarak kullanılmış. Atatürk, silah arkadaşları ile birlikte Büyük Taarruz hazırlıklarını burada yapmış, taarruz tarihini burada kararlaştırmış.

Bina, 1904-1905 yıllarında, Belediye Başkanı Bostan Bey zamanında Belediye Binası olarak inşa edilmiş. İki katlı olan bina, taş temelli, tuğla ve bağdadi malzemeli.

Konya Atatürk Evi
1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihi bina, kesme, moloz taş ve tuğladan yapılmış. 1923 yılında hazine adına tescil edilen ev, Vali Konağı olarak kullanılmış ve Atatürk'ün Konya'ya gelişlerinde de kendisine tahsis edilmiş.





Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi




Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına üç buçuk ay süre ile resmi karargâh olarak tahsis edilen binada Sivas Kongresi kararları alınmış.

19. yüzyılın Geç Osmanlı Dönemi sivil mimarlık örneklerinden biri olan yapı, üç katlı ve iç avlulu. Dış cephelerinde taş, iç mekânlarda ise ahşap ana malzeme olarak kullanılmış.

Samsun Gazi Evi



19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a geldiğinde şehrin en gözde binası olan Mıntıka Palas'ta misafir edilmişti.

Burası iki katlı taş bir bina idi. 1902'de Abacıoğlu adında zengin birisi tarafından otel olarak yaptırılmıştı. Atatürk, bir hafta süre ile bu binada kalmış.

Samsun Havza Atatürk Evi



Atatürk, 25 Mayıs 1919-12 Haziran 1919 tarihleri arasında Mesudiye Oteli olarak bilinen bu binada çalışmalarını sürdürmüş.

Trabzon Atatürk Köşkü



Köşk 1913 yılında yaptırılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Özel İdare'nin mülkiyetine geçmiş. Bodrumu ile birlikte 4 katlı.

1924 yılında eşi Latife Hanım ile Trabzona gelen Atatürk bu köşkte kalmış. Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretinden sonra özel idareye ait bulunan köşk, Trabzon Belediyesi'nce satın alınarak Atatürk'e hediye edilmiş.

Yalova Atatürk Köşkleri



Atatürk'ün "yürüyen köşk" olarak bilinen köşkü, Cumhuriyet Dönemi mimarlığının erken örneklerinden biri olarak 1929 yılında yapılmış. Yalova'ya 1936 yılındaki gelişinde Millet Çiftliği'ndeki bu köşkün pencerelerine zarar vereceği için yanındaki çınarın dalının kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev, İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi'ne verilir. Sorumlu baş mühendis binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaşta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 metre kaydırılır.

Yalova Atatürk Köşkleri, Atatürk Evi, Yaverler Köşkü ile Genel Sekreterlik Binası ve mutfağından oluşuyor. Atatürk Evi'nin hemen yakınındaki iki binadan ahşap olanı, Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909) bir dinlenme köşkü olarak yapılmış ve Cumhuriyet Dönemi'nde Yaverler Köşkü olarak kullanılmış.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.