Haberler

Elektrikli araçları teşvik için taksi ve otobüslere öncelik gündemde

Tarih: 29 Kasım 2010 Kaynak: Zaman Yazan: İsmail Altunsoy

Çevreyi kirleten fosil kökenli akaryakıtlara alternatif olarak öngörülen elektrikli araçlara dönüşümün taksi ve otobüslerden başlatılması hedefleniyor. Konuyu masaya yatıran EPDK, bu alanda yasal zemini oluşturmak için bir taslak üzerinde çalışıyor. Sektör, 2012 sonuna kadar Türkiye'deki elektrikli araç sayısını 4 bine ulaştırmayı hedefliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikli araçlar için altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Elektrikli motorların yaygınlaştırılması için öncelikle taksi ve belediye otobüsü gibi toplu taşıma araçlarına teşvik sağlanması üzerinde duruluyor. Türkiye'de halen 100 bini aşkın ticari taksi ve on binlerce belediye otobüsü hizmet veriyor. Öncelikle bunların elektrikli araçlara dönüşümünün sağlanması halinde sektörde ciddi bir sıçrama yaşanacağı belirtiliyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı, elektrikli binek otolardan yüzde 37, yolcu taşımacılığında kullanılan elektrikli araçlardan ise yüzde 10 oranında ÖTV almayı planlıyor.

EPDK, elektrikli araç projesini Ankara'da masaya yatırdı. Toplantıya, otomobil firmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İstanbul Enerji), ekipmancılar ve kurum temsilcileri katıldı. Katılımcılar, hızlı bir çalışma sürecine girilen elektrikli araçlarda, sektörün önünün kesilmemesini istedi. Özellikle Maliye'nin yüksek vergi alması halinde bu alanın gelişimine sekte vurulacağı belirtildi. EPDK yetkilileri ise elektrikli araçlarla ilgili, daha basit ve az prosedür gerektiren bir piyasa üzerinde çalıştıkları görüşünü dile getirdi. Sektör, 2012 yılı sonuna kadar Türkiye'deki elektrikli araç sayısını 4 bine ulaştırmayı hedefliyor.

Elektrikli araçlarla ilgili en önemli konulardan birisini de, elektrik şebekesi konusu oluşturuyor. Toplantıda şarj istasyonlarının kurulacağı alanların yerleri de gündeme gelirken, alışveriş merkezleri öne çıktı. İlk etapta alışveriş merkezleri ve sitelere 100 civarında şarj ünitesi kurulması düşünülüyor. EPDK toplantısında ayrıca elektrikli araçlar konusunda diğer ülkelerdeki örneklere de yer verildi. Buna göre ABD'de güvenlik açısından evlerde 220 vatlık şarj ünitesi olmadan arabaların şarj edilmesi yasaklandı. Ama Avrupa'da bilakis teşvik ediliyor.

Katılımcıları dinleyen EPDK yetkilileri ise, "Bir şarj istasyonunun ömrü 10 yıl, kurulum maliyeti 10 bin lira. Burada hizmet bedeli önemli, elektrik fiyatı çok küçük bir pay alıyor." dedi. Yetkililer, bu bedelin tarifeye yansıtılamayacağını, 2012 yılı sonuna kadar yeni bir tarife grubunun ancak Bakanlar Kurulu kararı ile oluşturulabileceğini kaydetti. EPDK yetkilileri son olarak, "Mevcut mevzuatımızda sizin gelişmenizi engelleyecek hükümler olmasın, ama elektrik sisteminin işleyişi, rekabet gibi konularda da işleyişi bozmayalım." diyerek önerilere ve beklentilere göre çalışmaların şekilleneceğini dile getirdi.

Arazim var, şarj istasyonu kurabilir miyim?
EPDK'nın elektrikli araç konusundaki toplantısında ilginç konular da gündeme geldi. Kurum yetkilileri, "Bizim arazimiz var, şarj istasyonunu hemen kurabilir miyiz? Bu istasyonları kurmak akaryakıt ve LPG istasyonlarına göre çok daha ucuz. 3-4 şarj ünitesi olan bir istasyon kurup hizmet vermek istiyorum." şeklinde müracaatların geldiğini aktardı. Ancak akaryakıtta olduğu gibi bu tip yatırımlar için lisans gerekip gerekmeyeceği, işin standartları gibi konularda henüz cevap bekleyen pek çok soru bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.