Haberler

İstanbul 18 milyar TL bütçeyle çok daha ileri taşınacak

Tarih: 29 Kasım 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 Yılı Bütçesi Belediye Meclisi'nde onaylandı. 18 milyar 55 milyon TL'lik konsolide bütçeyi meclise sunan Başkan Kadir Topbaş, "Arzumuz bu bütçeyle İstanbul'u daha ilerilere taşımak. Bütçenin yüzde 42'sini yine yatırımlara ayırarak çok önemli yatırım ve hizmetler üretmeye 2011'de de devam edeceğiz" dedi.

Başkan Topbaş kadına şiddeti kınadı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011-2013 Yatırım Planı ve 2011 Yılı Performans Esaslı Yatırım -Hizmet Çalışma Programı, 2011 Yılı Performans Programı ile 2011 Mali Yılı Bütçesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi. Bütçeyi Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda üyelere sunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasına öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutlayarak başladı ve 25 Kasım'ın Dünya Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Günü olduğunu hatırlatarak, "Bu münasebetle de kadına karşı şiddeti kınıyorum" dedi.

Bütçenin yüzde 62'si yatırımlara...
Dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, şehirlerin yaptığı çalışmaların dünyada konuşulduğunu ve ülkelerin bundan dolayı etkilendiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, 2011 bütçesinin yüzde 6 artışla 6 milyar 700 milyon TL olduğunu, bütçenin 4 milyar 159 milyon TL'sini yatırım ve hizmetler için ayırdıklarını, bu miktarın toplam bütçenin yüzde 62'sine denk geldiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ; İETT ve Belediye Şirketlerini kapsayan konsolide bütçenin 18 milyar 55 milyon TL olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, bu rakamın yaklaşık yüzde 42'sine tekabül eden 7 milyar 503 milyon TL'yi yatırımlara ayırdıklarını kaydetti.

"UCLG'yi daha iyi noktalara taşıyacağız"
Dünyada 3.5 milyar insanı ilgilendiren ve onların mensubu bulundukları belediye başkanları, yerel hükümetler, yerel yönetimler ve yerel birliklerin de üye olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nda (UCLG) başkanlık görevine getirildiğini hatırlatan Kadir Topbaş, "2010-2013 yılları arasındaki görev süreci boyunca, Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma hedeflerini ana tema alan ve kendi içindeki bir çok maddeyi değerlendiren bu birlikte daha aktif bir rol oynayacağız, UCLG'yi daha ileri derecede temsil edeceğiz, BM nezdinde UCLG'yi daha farklı konuma getireceğiz" diye konuştu.

İstanbul küresel kararların alındığı bir şehir oldu
İstanbul'un dünya tarafından takip edilir hale geldiğini, UCLG Dünya Başkanlığı görevinin kendisine verilmesinin İstanbul'un geldiği noktanın tescili anlamına geldiğini dile getiren Başkan Topbaş, İstanbul'da 7 yılda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Biz bu meclise, siyaset yerine hizmet üreten bir anlayışı getirmeliyiz. Şehircilik hamlelerimiz, başka kentlere örnek olmaya başladı. İstanbul, bütün dünya şehirlerinden daha temiz daha estetik olma yolunda" dedi.

İstanbul'un, eski eserlerini ihya etmeye başladıklarını, kayıp eserlerini gün yüzüne çıkardıklarını, kentin şık otelleri, kongre merkezleri ve müzeleriyle ziyaretçilerin günlerce kalmak istediği bir konuma geldiğinin altını çizen Topbaş, dünyanın sorunlarının artık İstanbul'da konuşulduğunu, küresel kararların İstanbul'da alınır hale geldiğini söyledi. "Arzumuz İstanbul'un geçmişte olduğu gibi görkemli günlerine kavuşması. Bu kentte o geçmişin tekrar ihyası, hepimizin arzusu" diyen Topbaş, şehre yapılan ulaşım, altyapı ve çevre yatırımları hakkında da meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi.

7 yılda İstanbul'a 43 milyar TL yatırım...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konsolide bütçesinin 12 bakanlıktan daha büyük olmasına rağmen yatırımlara yetmediğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, 2011 bütçesindeki yatırımlarla birlikte bu yılsonunda varıldığında İstanbul'a toplamda 43 milyar TL yatırım yapmış olacaklarını belirtti. İstanbul'a yapılan yatırımlarla Türkiye'nin ekonomisine de ciddi bir katkı sağladıklarına işaret eden Kadir Topbaş, "Yaptığımız yatırımlar Türk ekonomisini canlandırıyor ve ciddi oranda istihdam sağlıyor. İstanbul olarak küresel ekonomik krizle panik yapıp frene bassaydık Türkiye'de ciddi sıkıntılar yaşanırdı. İstanbul Türkiye'de kamu kurumlarının yaptığı toplam yatırımların dörtte birini tek başına yapıyor" şeklinde konuştu.

Ulaşımda 19.3 milyar TL yatırımla ciddi mesafe alındı
Son 6 yılda sadece ulaşıma 16.5 milyar TL yatırım yaparak kara, deniz ve raylı sistem taşımacılığında çok ciddi mesafeler aldıklarını, bu yılki yatırımlarla birlikte ulaşıma toplamda 19.3 milyar TL yatırım yapmış olacaklarını anlatan Başkan Topbaş, ulaşım için Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 2 milyar 663 bin 963 TL, İETT Bütçesinden 561 milyon 253 bin TL, bağlı şirketlerin bütçelerinden de 192 milyon 681 bin TL ayrıldığını kaydetti.

Yatırım bütçesinden ikinci en yüksek payı alan çevre yatırımları için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 700 milyon 364 bin TL, İSKİ bütçesinden 1 milyar 594 bin 920 TL, bağlı şirketlerin bütçelerinden 333 bin 828 TL olmak üzere 2 milyar 629 bin 112 TL ayırdıklarını ifade eden Topbaş, konsolide bütçeden diğer yatırımlara ayrılan rakamları şöyle sıraladı;

"Şehir tiyatroları, çocuk şenlikleri, halka yönelik konserler, kütüphane ve müze hizmetleri, kültür merkezlerinin yapımı ve işletilmesi, eğitim hizmetleri, kültürel etkinlikler gibi kültür ve turizm yatırımları için ise 179 milyon 301 bin TL ayrıldı. Hasta, yaşlı ve özürlü vatandaşlara yönelik sağlık giderleriyle, çeşitli sosyal tesislerin yapımı, halka yönelik konut yapımları gibi sağlık ve sosyal hizmetlere ilişkin giderlerin konsolide bütçe içindeki payı 651 milyon 314 bin TL olarak hesaplanırken, yapıların güçlendirilmesi, kentsel dönüşüm çalışmaları, bina inceleme ve itfaiye hizmetleri gibi başta deprem olmak üzere afetlerden korunmaya yönelik hizmetler için 625 milyon 454 bin TL harcama öngörüldü."

İstanbul turizmde Londra ve Paris ile yarışıyor
İstanbul'un dünya üzerinde hak ettiği yere gelmesinde turizm ve kültür yatırımlarının yeri büyük olacağını dile getiren Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu bilinçle yaptığımız çalışmalar da neticesini veriyor. 2007'de başlayan küresel ekonomik krize rağmen 2004-2010 arasında İstanbul'a gelen turist sayısı yüzde 300 arttı. Londra ve Paris'ten sonra Avrupa'da en çok ziyaret edilen 3. kent olduk. Geçtiğimiz yıl 7,5 milyonu aşkın turist ağırladık. Bu yılsonuna kadar 10 milyon turist bekliyoruz. Kongre turizminde de önemli mesafeler kat ettik. 1999'da İstanbul'da 23 kongre yapılıyordu. Günümüzde bu rakam 80'e çıktı. Dünya çapında küresel kararların alındığı birçok organizasyona ev sahipliği yaptık. Bu amaçla kente dünya standartlarında Haliç ve İstanbul kongre merkezlerini yaptık. Bu yıl hizmete alınan ama açılışını yapmaya fırsat bulamadığımız Ataköy Sinan Erdem Spor Kompleksi de İstanbul'un ev sahipliği yaptığı uluslararası organizasyonların sayısının artması açısından önemli. Sizlerle birlikte İstanbul'u dünyanın önemli bir finans, ticaret, turizm ve kongre merkezi yapmak için çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdüreceğiz. Daha birçok projeyi hayata geçirirken siz değerli çalışma arkadaşlarımın azmi, gayreti, entelektüel birikimi ve tecrübelerinin daima yanımızda olacağına inanıyorum.

Toplantıda Başkan Topbaş'ın konuşmasının ardından mecliste gurubu bulunan AK Parti ve CHP'li meclis üyeleri bütçeyle ilgili görüşlerini dile getirdi. Daha sonra oylanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 Yılı Bütçesi 165 kabul, 77 ret oyuyla kabul edildi. Kadir Topbaş, daha sonra Meclis Üyelerine yemek verdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.