Haberler

Çeşme'de Turizm Sezonu "Jeotermalle" Uzayacak

Tarih: 21 Aralık 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Sinan Doğan
EBSO, İZKA ve belediye, yerli ve yabancı turisti kışın da ilçeye çekmek için, bölgedeki konutların temiz enerjiyle ısıtılmasını gündeme getirdi.

Yaklaşık 2 ay süren turizm sezonunu bir türlü uzatamayan Çeşme'de ekonomiyi kışın da yaşatacak formül bulundu. İzmirliler başta olmak üzere yerli ve yabancı turistleri kışın da Çeşme'ye çekmek için bölgedeki konutların jeotermal ile ısıtılması gündeme geldi. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu'nun ricasıyla devreye giren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Çolakoğlu, konuyu İzmir Valisi Cahit Kıraç'a iletti. İş dünyasının Çeşme'de yeni jeotermal kaynaklar için yatırım yapılması ve bulunacak kaynağın otellerin yanı sıra konutlara da verilmesi isteğini dinleyen Vali Kıraç, konuyla ilgili çalışma başlattı ve gerekli talimatları verdi. Bu arada İzmir İl Özel İdaresi'nden de konuyla ilgili iyi bir haber geldi. İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz de, ilçedeki Karadağ bölgesinde yeni bir kaynak alanı tespit edildiğini söyledi.

Kışlık Evler

Yorgancılar, Çeşme'deki jeotermal kaynağın artırılması ve konutlara da ısıtma imkanı getirilmesi halinde Çeşme'nin kış nüfusunun 200 bine çıkacağını söyledi. Konuyu, Vali Kıraç'a ilettiklerini belirten Yorgancılar, "Jeotermal kaynak yatırımının Maden Tetkik Arama tarafından yapılması gerekiyor. Dağıtımı ise İl Özel İdare ile Çeşme Belediyesi yapacak. Valimiz çalışmalar için talimat verirse, Çeşme'yi kışın da yaşatma fırsatını yakalarız" dedi. Çokaloğlu ise, "Herkes Çeşme'de sezonun uzatılmasından yana. Tek çarenin de jeotermal olduğunda mutabıkız. Otellere dağıtılan termal suyun, konutlara dağıtılmasının da zamanı geldi. Bu sağlanırsa, yazlık evler, 12 aylık evlere döner" diye konuştu. İzmir İl Özel İdaresi'nin ve belediyenin ortak olduğu Çeş-Taş şirketinin belirli bir sermayesinin olduğunu belirten Çolakoğlu, "Sayın Valimiz de konuya sıcak bakıyor. Kurulu şirketin sermayesi ve imkanları var. Un, şeker her şey var. Çeşme'yi inanılmaz bir yer haline getirebiliriz" dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz de, Çeşme'de mevcut kuyulardan 55 derecelik su elde edildiğini belirterek, Karadağ bölgesinde yeni bir sondaj alanı belirlendiğini söyledi. Bölgeden 80, belki de 90 derecelik su elde etmeyi beklediklerini belirten İçöz, "Önümüzdeki toplantıda sondaj yeri tespit ederiz. Daha sonra MTA sondaj çalışmalarına başlar" dedi.

Kıraç: Gerekli Talimatı Verdim

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çeşme'deki konutlarda jeotermal suyun kullanılması için çalışma başlattıklarını açıkladı. Kıraç, "Konuyu şu anda incelettiriyorum. Çok güzel bir öneri. Kaynak yeterli ise neden olmasın? Burada turizm tesisleri zaten jeotermal alıyor. Yorgancılar Çolakoğlu, 'Artan kaynak varsa konutlara gidebilir mi?' diye sordular. Konuyla ilgili olarak, Çeşme'de bulunan jeotermal şirketine talimat verdim. Bölgedeki rezervi inceliyorlar. Artan enerji varsa ve konutlara gitmesi mümkünse gereğini yerine getireceğim" dedi.

Tütüncüoğlu: Vali'nin Heykelini Diktiririz

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, "Yorgancılar ve Çolakoğlu, Çeşme için büyük destek veriyor. Vali Cahit Kıraç, mutlaka bu işe el atmalı. Ilıca'da yeni kuyular açılabilir. Konutlara da jeotermal kaynak götürürsek 12 ay turizm cenneti oluruz. Yatırımlar patlar. O zaman İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın heykelini dikeriz. Yatırım için belediye olarak elimizi taşın altına koyacağız. Çeş-Taş'ın elinde 1 milyon 300 bin liralık kaynak var. Bin metre derinlikte bir kuyu açmanın maliyeti 1 milyon lira. Sermaye yetmiyorsa biz 2 milyon lira koymaya hazırız" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.