Haberler

Tatsuya Yamamoto'nun Erken Ölümü

Tarih: 21 Aralık 2010 Yazan: Süleyman Boz


Kendisiyle 7 Kasım 2008 tarihinde, Mimarlar Odası Denizli Şubesi'nde "Mimarlar ve Yapıları" başlıklı konferansı dolayısıyla tanışma olanağımız oldu. Mimarlık dünyasında adını epeydir duyardım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde Denizli Mimarlar Odası Şube başkanı İbrahim Şenel ve Mimar Mehmet Akbaş'ın hocalığını da yapmış. Sempatik, sıcak kanlı, kolay iletişim kuran yapısı ile dinleyicileri ile hemencecik kaynaşıvermişti. Anımsadığıma göre o güne kadar şubede yapılan en yoğun katılımlı ve en çok soru sorulan bir konferans olmuştu.

Mimarlığa yaklaşımı da özgün ve ayakları yere basan bir anlayışta idi. Vitrivius'un "İyi bir mimarlık için üç temel ögenin bir arada olması gerekir: Sağlamlık, kullanışlılık ve güzellik" tanımlamasını "İyi mimarlık; gereken fonksiyonları ve teknik donatıları kusursuz sağladıktan sonra, bunun üstüne estetik değer katabilen eserlerdir." Şeklinde yorumluyordu.

Yaşam serüvenine 1961 yılında Japonya'da Dünyaya adım atarak başlamış, Tokyo Shibaura Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1983'te mezun olduktan sonra kendi ülkesinde, Fransa'da ve Türkiye'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde olmak üzere 3 ayrı lüksek lisans yapmıştı.

Sizlere Tatsuya Yamamoto'yu anlatmaya çalışıyorum. 18 Aralık 2010 Cumartesi akşamı evinde spor yaparken kalp krizi geçirerek ölen Japon asıllı mimar Yamamoto'yu. 1986 yılında "İkinci vatanım" dediği Türkiye'ye yerleştikten sonra Müslümanlığa geçen Yamamoto, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık fakültelerinde dersler verdi.

Japonya, Türkiye hükümeti, UNESCO adına çeşitli projeler yöneten Tatsuya Yamamoto'nun, Japonya, ABD ve Avrupa'da uygulanmış çeşitli projeleri bulunmaktadır. 1995'ten bu yana çalışmalarını meslektaşı Gökhan Aktan Altuğ ile birlikte İstanbul'da kurduğu TAGO Mimarlık'ta sürdüren Yamamoto, profesyonel mimarlık yaşamında çeşitli ulusal ve uluslararası projelere imza attı.

Denizli'de bulunduğu 7 Kasım 2008 akşamı Anemon Otel'de, yaşamından anekdotlar da sunduğu güzel bir sohbet ortamı yaşamıştık. İlk gençlik yılları, kendi deyimi ile "Serserilik ettiği" yıllar, Japonya'daki ailesi ile geçirdiği yıllar, Fransa günleri.. Mimarlık sanatına bir tutku ile bağlı olan Yamamoto Dünya mimarlık piyasasını da değerlendirerek kendisinin iyi örnekler vermesine karşın daha kabul görmediğini, Dünya piyasasında elli yaşından sonra mimarları kabul etmeye başladıklarını, kendisinin de elli yaşından sonra büyük eserler vermeye başlayacağını anlatmıştı.
Türk kültürü ve İslam dini üzerine de ilginç ve güzel bir sohbet olmuştu. Cuma namazlarını kaçırmadığını ve ibadetini tam yapmaya çalıştığını da aktarmıştı.

Türkiye mimarlığına önemli katkılar yapan, Türk-Japon dostluğunun gelişmesine emeği geçen, eğitimci, entelektüel, sıcak ve sempatik kişiliği ile gönüllerde yer kuran Tatsuya Yamamoto erken ölümü ile mimarlık dünyasını yasa boğmuştur.

Doç. Dr. Gonca Telli ile evli ve Eda adında bir kızı olan Yamamoto'yu biz de saygıyla anıyor, ailesine başsağlığı diliyor, ışığı bol olsun diyoruz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.