Haberler

Demiryolu Değil Altınyol

Tarih: 27 Aralık 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Bekir Tosun
İlk kez 2006'da gündeme getirilen ve projeleri DHL'ye teslim edilen Denizli-Aydın-Muğla demiryolu hattı ile 13 milyon ton tekstil, maden ve tarım ürünü dünyaya ulaştırılacak. Proje ile yıllık 50 milyar TL gelir elde edilecek.

Ege Bölgesi'nin ekonomik gelirlerinin büyük bölümünü oluşturan tarım ürünleri ve madencilik sektörlerinin en temel sorununu oluşturan dış ticaret bağlantılarını sağlayacak demiryolu taşımacılığı konusunda dev hamle başlatılıyor. Mevcut Denizli-Aydın demiryoluna ilave edilecek Aydın-Güllük arasındaki 178 kilometrelik yeni hattın yapımı için etüd projesi tamamlandı. Ulaştırma Bakanlığı, projeyi Demiryolları Limanlar Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü'ne (DLH) gönderdi. İlgili birimler, alan belirleme, kamulaştırma ve ihale şartlarının hazırlanması için çalışmalara başladı. Bu çalışmaların ardından yapım aşamasına geçilecek. Türkiye'deki demiryollarında yıllık 22 milyon ton taşımacılık yapılırken Denizli, Aydın ve Muğla arasındaki demiryolu bağlantısının kurulmasıyla 13 milyon ton ürün, bu hattan taşınacak. Yıllık 50 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Enver Tuna, Denizli, Aydın ve Muğla'nın demiryolu ağıyla bağlanması durumunda, demiryolunun üç ilin ticaret hacmini genişleteceğini ve ihracat ürünlerini pazarlamada sıkıntı yaşanmayacağını açıkladı. Tuna, Güneybatı Anadolu'nun tek ihracat kapısı olan Güllük Limanı sayesinde bölgesel kalkınmanın hızlanacağını söyledi.

2006'da Başladı

Muğla'ya demiryolu projesini, ilk kez 6 Haziran 2006'da Denizli eski Milletvekili ve demiryolu ağı için kurulan Ege Taşımacılık A.Ş. yetkilisi Aycan Çakıroğlu başlattı. Yeni yapılacak demiryolu Aydın, Çine, Yatağan, Milas ve Güllük'e kadar olan bölümü kapsarken, toplam 170 kilometre demiryolu rayı döşenmesi öngörüldü. Yaklaşık 450 milyon dolar tutarındaki projede, Denizli'nin tekstili, Aydın'ın tarım, narenci ve feldspatı, Muğla'nın da başta mermer olmak üzere madenlerinin Güllük Limanı'na taşınması hedeflendi.

Etüd Proje İhalesi

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DHL) tarafından Kamu İhale Kurumu'nun (KİK), Aydın-Çine-Güllük Limanı demiryolu etüd proje ve mühendislik hizmetleri alım ihalesi 2 Mayıs 2008'de yapıldı. İhale şartnamesinde özetle şunlar istendi: 170 kilometrelik Aydın-Güllük Limanı demiryolu hattının idarece verilecek 1/5000 ölçekli güzergah esas alınarak, 1/2000 ölçekli şeritvari haritalara işlenmesi, kamulaştırma planlarının hazırlanması, güzergah üzerinde gerekli sondajlarla laboratuvar deneylerinin ve zemin araştırmasının yapılması, tüneller, köprüler, istinat duvarları gibi sanat yapılarıyla istasyon tesisleri, üst yapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projelerinin yapılması."

Türkiye'nin Feldispatı

Ulaştırma Bakanlığı'nın DLH Demiryolu Etüd Proje İşleri bölümünde yapılan açıklamada, "Türkiye'de üretilen feldispat madeninin yüzde 95'i Çine ve Milas ilçesi arasındaki dağlık bölgeden çıkarılıyor. Madenin ekonomik şekilde taşınarak maliyetin düşürülmesi ve ihracat üstünlüğü elde edilebilmesi bakımından Aydın-Çine'nin mevcut demiryolu ağına bağlanması büyük önem taşıyor. Diğer taraftan ihraç edilecek çimento ve mermeri Güllük Limanı'na ulaştırmak amacıyla Yatağan-Güllük liman bağlantısı planlanlanıyor. Proje ihalesi 2008'de yapılarak işin sözleşmesi imzalandı" denildi.

OSB'ye Bağlantı

MİTSO Başkanı Enver Tuna, Milas OSB'nin Güneybatı Anadolu'nun tek ihracat kapısı Güllük Limanı'na kuş uçumu 10 kilometre olduğunu hatırlatarak, mevcut yolların kullanılmasının büyük sakıncalara yol açtığını söyledi. Tuna, "Turistik yöremizde bu yollarda feldspat ve mermer başta olmak üzere madencilik, tarım ve orman ürünleri taşımacılığı zarar veriyor. Milas OSB'ye demiryolu bağlantısı, OSB'ye ulaşacak maden, orman, tekstil ve tarım ürünleri başta olmak üzere her türlü hammaddenin navlun ücretini düşürecek" dedi.

Turistik Demiryolu

Aydın ve Söke'den Milas'a bağlanacak olan demiryolu ağının genişletilerek Antalya'ya kadar uzanabileceğini ifade eden Tuna, "Milas'ın Söke ve Aydın üzerinden demiryoluna bağlanması, turistik amaçlı işletmeciliğe de olumlu katkılar sağlayacak. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kaş, Kalkan ve Antalya'ya kadar demiryolu bağlantısı sağlanabilirse, ilimizde farklı bir turizm seçeneği oluşacak. Son zamanlarda demiryolunu sıkça konuşmamız yüzünden karayolu ulaşımı ve yük taşımacılığı yapanların tepkisini çekiyor. Taşımacılık yapan şirketler, kuracakları şirketle Milas OSB-Güllük limanı, Söke ve Aydın demiryolu bağlantısını kendileri kurup işletebilir" dedi.

Ne Dediler?

AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça

"Bu proje mutlaka hayata geçirilmeli. 2006'da Aydın, Muğla ve Denizli illerinin AK Parti'li İl Genel Meclis başkanları, mutabakat sağlayarak projeye İl Özel idarelerinin yüzde 2 oranında kurulacak şirkette hisse sahibi olma konusunda uzlaşmıştı. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2011 programında Aydın-Çine-Yatağan-Güllük yer alıyor. Bölgemizin yeraltı ve yerüstü zenginliğinin daha kısa yoldan yurtdışına ihracatının yapılabilmesi için Aydın'dan Güllük limanına demiryolu ağı bağlantısının olması şart."

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer

"Demiryolu hattı, karayolundaki araç yoğunluğunu da azaltacak. Yükün demiryolu ile taşınması firmalara mali yönden büyük avantaj sağlar. Demiryolu ile ulaşım ucuz olacağı için üretilen ürünün üzerine ek taşımacılık maliyeti eklenmeyecek. Denizli'de öncelikle tekstil, mermer, tarım, gıda, hayvancılık, sera gibi ürünler kısa ve ucuz yoldan ihraç edilebilecek, diğer illere aktarılacak."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh

"Güllük Limanı zaten daha çok dökme yükler için kullanılıyor. Limana yeni bir demiryolu hattının döşenmesi limanın hacmini artıracak. Türkiye'nin ihracatı sürekli artıyor. Bu liman İzmir'deki limanların hacmini düşürmez. İhracatçıya yeni bir alternatif yaratır. Taşıma maliyetlerini de düşürür. Çok iyi bir proje. Bir an önce hayata geçmesini diliyorum."

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu

"Güllük Limanı'na demiryolu hattının döşenmesi Denizlili ve Aydınlı ihracatçıların işlerini kolaylaştırır. Mermer, maden, seramik gibi dökme ürünlerin ihracatı için yeni bir kapı açılacak. Alsancak ve Nemrut limanlarının da yükü bu sayede hafifler."

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki

"Yeni bir demiryolu hattının olması bölgemizdeki ihracatçıları rahatlatır. Özellikle Avrupa'ya ihracatta ihraç ürünlerinin kıtanın göbeğindeki ülkelere en kısa şekilde ulaşması ve maliyetlerin düşük olması çok önemli. Yeni hat ihracatçıyı destekler."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.