Haberler

Tarihi Evleri, Kula'ya Antik Bir Kimlik Veriyor

Tarih: 31 Aralık 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Fatih Mehmet Atalay
Kula çeşitli nedenlerle günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş bir anıt kenttir. Çünkü Kula evleri, gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle Osmanlı Sanatı'nın en başarılı örnekleridir.

Kula evleri 18. yy Osmanlı İmparatorluğu'nun altındaki hemen her bölgede karşımıza çıkan ve Türk Evi olarak tabir edilen ahşap evlerdir. Gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle bu dönem Osmanlı Sanatı'nın en başarılı örnekleridir. 19, yy da devam eden yapı tipiyle Kula tipik bir Osmanlı kent dokusuna sahiptir.

Tarihi Kula evleri genellikle iki katlı olup, ahşap olarak yapılmışlardır. Üst katlar sokağa doğru çıkıntılı olup kiremitle örtülü çatılar bir saçak ile biter. Bu saçakların alt kısmında süslemeler vardır. Pencereler tahta kepenklidir, iç kısmı avlu ya da bahçe ile bir bütün olup günlük yaşam biçimi ile uyumlu bir yapıdadır.

Çok Parçalı ve İşlemeli

Tarihi Kula evleri kerpiç dolgulu zemin katı genellikle taş, taşıyıcı sistemi ağaç yapı tekniği ile inşa edilmiştir. Alt katları genellikle penceresiz ya da az pencerelidir. Evlerde baş ve köşk odaları vardır. Bu odalarda ahşap işlemeli davlumbazlar bulunmaktadır. Tavanlar işlemelidir. Oda kapılarında hayata bakan dış kapıları çok parçalı ve işlemelidir.

Kula Evleri'nin hepsinde bir avlu yer alır. Avlu en az 3 m. yükseklikte bir duvar ile çevrelenmiştir. 18. yy ile 19. yy ilk yarısındaki örneklerde eve giriş çoğunlukla avludaki çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanır. Kula Evleri genellikle iki katlıdır. Zemin katta ahır, kiler, mutfak gibi mekanlar yer alır. Fırın ve tuvalet çoğunlukla avlunun bir köşesindedir. Sofalı evlerde tuvalet evin içine alınmıştır. Evin plan tipini belirleyen üst katta günlük yaşamın geçtiği oturma mekanları bulunur.

Hayata Bakan Pencere
Açık sofalı evlerde genellikle üst katın bir cephesi sokağa, bir cephesine avluya bakar. Hayatın sokağa bakan cephesi kapatılarak buraya ahşap kafesli ya da parmaklıklı pencereler yerleştirilmiştir. Avluya bakan yönü bazı evlerde açık, bazı evlerde ise kapalıdır. Üst kattaki odalardan bir veya ikisi baş odadır. Bunlar daha özenle süslenmişlerdir ve genellikle sokak tarafındadırlar. Türk evlerinde çeşitli amaçlara göre düzenlenen odalara rastlanmaz. Her oda yemek yeme oturma ve benzeri eylemleri karşılar. Kula evlerindeki odalar muhtelif şekillerde kullanılmıştır.

Bununla birlikte baş oda genellikle misafirler için ayrılmıştır.
Odalar, Türk Evi odalarının bütün özelliklerine sahiptir. 18.yy ve 19. yy'ın ilk yarısındaki örnekler diğer merkezlerdeki Türk evlerinde görüldüğü genellikle seki üstü ve seki altı olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Bu ayrımın hem kot farkı ile hem de ahşap parmaklık ve kemerlerle belirtilmiştir. Kula Evleri'nde odalar hayata ve sokağa açılan pencereleri sayesinde bol ışık alır. Hayata açılan pencereler genellikle 3 tanedir. Üst kattaki pencereler üst sırada duvarın iç ve dış yüzünü sınırlayan alçı şebekeli tepe pencereleri vardır.

Kula Evleri büyük aile yapısına ve yaşamın önemli bölümünü evde geçiren kadına göre düzenlenmiş; günlük yaşam, yazları avluda, bahçede ve hayatta; kışları ise ara katta ya da ikinci katta geçer. Bahçede sebze-meyve yetiştirilir. Dolaplar işlevlerine göre yüklük, çubukluk, testilik, peşkirlik, lambalık, tembel deliği gibi adlarla anılır. Seki altı yönündeki yüklüklerin yanlarında gözenek denilen kandil şişe ve bunun gibi eşya konulan bezemeli ahşap gözler bulunur. Dolapların bazıları tavana kadar uzanır. Bazılarının üst korkuluklu asma kat biçimindedir.

Bir Anıt Kent
Kula çeşitli nedenlerle günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş bir anıt kenttir. Yapılar mimari açıdan eski kent yerleşmemizin bozulmamış tipik örneği teşkil etmesi ve bu niteliklerin belge açısından değeri Kula'ya ''Anıt Kent'' Özelliğini kazandırmaktadır. Kula ve benzerlerinin korunması kentsel yaşam ve kültürel süreklilik ve örnek açısından önemi büyüktür. Yıllardır o çevrede oturmuş, aldığı geleneksel yaşamını sürdürmekte olan Kula halkı içinde ''Tarihi Kula'' kent dokusunu korunması bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Yabancı Dilde Etkin Bir Eğitim

Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları Salihli Temsilciliği, 2009 yılı ocak ayında başladığı yabancı dil eğitim programlarında başarılı iki yılı geride bıraktı. Konusunda uzman eğitim kadrosu, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı, huzurlu konforlu eğitim binası ile Salihli, Kula, Alaşehir, Ahmetli, Köprübaşı ve çevrelerinde bilinen bir kurum oldu. İlköğretim öğrencilerinden ileri yaşlara dek birçok gruba genel İngilizce, Almanca, sınav İngilizcesi ( KPDS, ÜDS, YDS, TOEFL), İngiltere, Almanya ve Fransa'da yaşayabilmek için gerekli sınavlara hazırlık programları, şirketler için yabancı dil danışmanlığı ile tam güven sağladı. Tüketici Akademisi tarafından " 2010 yılı Tüketici Kalite Ödülü"ne layık görülmek ise marka olarak ekibe büyük onur verdi. 2011 yılında tüm eğitim programlarına aralıksız devam edecek olan Amerikan Kültür Derneği Salihli Temsilciliği gelen talepler üzerine dil eğitiminden, üniversite ve master programlarına kadar farklı ülke, şehir ve dil seçenekleriyle yurtdışı eğitim danışmanlığında da yanınızda olacaktır.

Nasıl Gidilir?

Ankara-İzmir devlet karayolu (E23) üzerinde bulunan Kula, İzmir'e 140 km, Uşak'a 79 km uzaklıktadır. Yerleşim birimini Salihli- Uşak - Selendi - Alaşehir yerleşim birimlerine bağlayan karayolu ağı mevcut olup, toplam karayolu uzunluğu 105 km.dir. Bu karayolu uzunluğunun 61 km.'si Devlet yolu, 44 km.'si yerleşim merkezinin yoludur. Kula'ya en yakın havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havaalanı 145 km. uzaklıktadır.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.