Haberler

Erzincan'da iki kişilik ada

Tarih: 5 Ocak 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Can Yeniyurt
Erzincan'ın ortasında sadece iki kişinin sığabileceği büyüklükte minik bir ada sazlıklar arasında salınıyor. Adaya, gizemli su deliklerindeki ölüm tehlikesi nedeniyle sadece bir kişi gidebiliyor.

Erzincan Ekşisu Sazlığı, doğal kaynak suları, turnaları, dünyada başka hiçbir yerde yaşamayan Erzincan sütotu bitkisi, tulum peyniri, göçerleri ve Urartulara uzanan yaşam öyküleriyle pek çok çeşitliliği içinde barındıran bir sulak alan. Sazlığın en ilginç yönlerinden birisi de yüzen adası. Akıntının ve rüzgarın etkisi ile hareket edebilen yüzen adaya en çok iki kişi çıkabiliyor ve balık avlamak için kullanılıyor.

Ekşisu sazlıklarındaki yüzen adayı gizemli kılan, adayı halktan sadece bir kişinin kullanabiliyor olması. Çünkü, adaya giden yolda ciddi ölüm tehlikesi var. Yörede yaşayanlar tarafından "tandır" olarak adlandırılan ve içine düşenin bir daha hiç bulunamadığı gizemli su delikleri bu tehlikelerden biri.

Yüzen adaya gidiş yolunu bilen son kişi, sazlıkta kuşaktan kuşağa çobanlık yapan bir ailenin son oğlu ve sazlığın son çobanı Metin. Dışarıdan bakınca basit bir bataklık gibi görülen sazlığın labirent gibi yollarını ve içinde doğal tuzakları bilen Metin, adayı balık avlamak ve suyun üzerinde gezmek için kullanıyor. Sazlığın balıkları Fırat nehrinden geliyor. Bu adaya bugüne kadar ilk kez Metin'le birlikte Atlas fotoğrafçısı Cüneyt Oğuztüzün ve Doğa Derneği üyeleri gitti.

Erzincan'daki bu iki kişilik yüzen adayı oluşturan torf ve etrafındaki göller, sazlığın bitki ve kuş çeşitliliği için çok değerli. Torflar da altı boş olan toprak parçaları. Torfların üzerinde bölgesel kırmızı listede nesli tehlike altında olan turnalar yuvalıyor, kuluçkaya yatıyor ve besleniyorlar. Yörede ağızdan ağıza dolaşan bir öyküye göre, bir adam sazlıklardaki turna yuvasından yumurtaları alarak ailesine yedirmiş, yumurtaları alınan turna çifti, bir hafta adamın evinin üzerinde feryat figan ederek dönmüş durmuş. Nihayetinde adam hastalanmış ve yataklara düşmüş, adamın hastalığı turnalardan bilinmiş. Sonuçta, öykü dillenmiş, yöredeki yerli halk o günden bugüne turnaları kutsal bilmiş ve korumuş.

Erzincan sütotunun tek yaşam alanı
Ekşisu Sazlığı'nda, yeryüzünde başka hiçbir yerde yaşamayan ve yayılışları oldukça sınırlı pek çok endemik tür var. Bu şekilde ülkemizde tek bir noktada yaşadığı bilinen 421 bitki türü bulunuyor ve bunlardan birisi de Erzincan sütotu. Erzincan sütotu (Sonchus erzincanicus) bitkisinin dünyadaki tek yaşam alanı Ekşisu Sazlığı'dır. İsmini de Erzincan'dan alan ve burada birkaç alana yayılabilmiş bu çiçeğin nesli ne yazık ki tehlike altında. Yaz ortasında çiçek açan Erzincan sütotu, bir zamanlar sepet yapımında kullanılan hasır otlarının gövdelerinde yaşamakta ve bir nevi ortak bir yaşam sürdürmekte.

Ekşisu Sazlığı'nın korunması ve akılcı kullanımının sağlanması sürecinde Doğa Derneği ve ilgili kurumların çabalarıyla geçmişte en çok bin birey olan Erzincan sütotu, bugün 4 bini aştı. Erzincan Belediyesi türün korunması için etrafını çitle çevirerek örnek bir çalışma gerçekleştirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alanlar Şubesi ve Erzincan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve yöre halkı ile "Ekşisu Sazlığı Sulak Alan Yönetim Planı"nı hazırlıyor. Bu sayede bu değerli alan gelecek nesillere olduğu gibi aktarılabilecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.