Haberler

"Atıma Su, Bana da Şarap ve Kadın!"

Tarih: 11 Ocak 2011 Yazan: Dilek Öztürk
"Atıma su, bana da şarap ve kadın!" Anadolu'dan Kapalıçarşı'ya alışverişe gelenler, alt kata atlarını bağlar, üst katlardaki odalarda da kendileri kalırlardı.

Zamanla alışveriş kültürü değişti. Her yeni dönemle birlikte, alışveriş mekanları, yeni kullanıcı profilleri belirledi. Peki biz şimdi neredeyiz? AVM odaklı gelişen alışveriş alışkanlıkları, sokaklara, butiklere iniyor bazen çok nadir olarak... Bazen de bilgisayarımızdaki sepetleri onaylıyoruz!

Kapalıçarşı'nın 550. Yılı



Kapalıçarşı, 550. yılını yaşıyor. Geçtiğimiz aylarda İş Bankası Müzesi, Osmanlı döneminden itibaren İstanbul'un finans geçmişinin kalbi sayılan Kapalıçarşı'nın 550 yıllık tarihine ışık tutan bir sergiye ev sahipliği yaptı. Prof.Dr. Önder Küçükerman ve Prof.Dr. Kenan Mortan'ın küratörlüğünü yaptığı "10 Adımda Kapalıçarşı Sergisi" orijinal belge ve objelerle Kapalıçarşı'nın hikayesini anlattı.

Kapalıçarşı, 64 cadde ve sokağı, iki bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı ve yaklaşık 3.600 dükkanı ile dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi. Kapalıçarşı, bir alışveriş merkezi olmasının ötesinde tasarım, ürün geliştirme ve finans merkezi olma özellikleriyle de ön plana çıkıyor.

Daha sonra, 19. yüzyıl Osmanlı kentlerinde, çarşı-pazar değişmeye başladı. Geleneksel alışveriş merkezleri geri plana düşerken, özellikle Galata-Pera bölgesinde, "bonmarşeler" dönemi başladı. Fransa'da 1852'de, "Le Bon Marché" mağazasından esinlenilerek ortaya çıkmış "büyük mağaza" anlayışı, aynı isimle hayatımıza girdi. Bonmarşe vitrinleri, modern hayat tarzının statü sembolü oldu.

Böylesi köklü bir alışveriş ve pazar kültürüne sahipken, şehir, zamanın getirdiği yeniliklere gore şekillendi ve bu, hayatımıza pek çok yeni tanımı da beraberinde getirdi.

Dünya'dan Çarşı Pazar
Çarşı-Pazar kavramı dünyada değişik mekanlar ve konular üzerinde faklılaşıyor. Pazarın olduğu yer, çevresine de ayrı bir ekonomik ivme kazandırıyor.


Portobello

Londra'da antika pazarları, Cumartesi günleri en kalabalık halini alıyor. Portobello Road Market'da 800 civarında antika satıcısı var. Son zamanlarda yol üstünde oldukça ünlü kafeler ve restoranlar da açılmış.


Milano Semt Pazarı



Antika pazarları New York ve Milano'da da çok revaçta. Milano'da her ayın son pazar günü Merkez tren istasyonunun (Milano Centrale) önündeki büyük meydanda bir antika pazarı kuruluyor. Monte Napoleone mahallesinden alışık olduğumuz dergiden fırlamış hissini veren bay ve bayanlar, bu defa her türlü antika eşya için tren istasyonu meydanına geliyor. Milano, antika pazarları dışında semt pazarlarıyla da ünlü.


Brooklyn Flea Market

New York'ta Breslin pazarı, ikinci el kıyafet, çanta, aksesuar, mücevher kutusu ve eski bisikletlerin başkenti olarak biliniyor. Sabah erken giderseniz keyfini sürebileceğiniz bu pazarda, yemek arabalarından kahve, dondurma ve hamburger alabiliyorsunuz. Eğer doğu yakası yerine Brooklyn'i tercih ediyorsanız, Brooklyn Flea Market güzel bir alternatif. Bu pazar, Brooklyn'li gelecek vaat eden tasarımcıların ve sanatçıların keşfedilme noktası olarak biliniyor. Pazarda yemekler sokaklardaki standlarda satılıyor. Burası cupcake'leriyle meşhurmuş...


Mercados

Brezilya'nın açık hava pazarlarına "Mercados" deniliyor. Her semtte (hatta aynı semtin farklı köşelerinde) haftanın belli günlerinde pazar kuruluyor. Hatta haftanın günlerine verilen isimler bile pazarlarla bağlantılı. Pazarın kurulduğu günler, bir buluşma ve sosyal etkinlik alanına dönüşüyor. Bu güne, "Dia de feira" yani "pazar günü" diyorlar.

Günümüzde Alışveriş Kültürü: Moda blogları, Yeni Alışveriş Kültürünün Bir Ürünü

Bugün alışveriş kültürü pek çok farklı ortamda kendini gösteriyor. Mahalle merkezlerindeki çarşı kavramı, yerini, büyük marketler, alışveriş merkezleri ve online alışverişe bıraktı. Üyesi olduğumuz alışveriş sitelerinden her gün bir mail alıyoruz: Bugün ayakkabılarda kampanya var! Bir de ülkemize gelen Avrupa'nın ünlü giyim markaları için bir istisna yaratarak kuyruklarda bekliyoruz. Alışveriş kültürü, artık tüketimi yücelten bir tavır almaya başladı. Tüketimi, ne kadar çok tükettiğimizi, nasıl para harcayıp en şık, en nadide şeylere bizim sahip olduğumuzu internette bağıra çağıra ilan ediyoruz. "Bugün şuraya gittim, şunu yedim şekerim mutlaka denemelisiniz, oradan şu butiğe gidip, şunun tasarladığı özel gömleği satın aldım. Tabii ki şuradan aldığım babetlerimle harika bir kombin olacak!" Kombin hayatımda en nefret ettiğim kelime.... Bir de hayatımıza, bu tüketim ve alışveriş kültürünü pohpohlayan blogger'lar girdi. Hayattaki yegane amacı ve yapabildiği şey para harcayıp, şuursuzca alışveriş yapan bu kızcağızlarımızın, blogspot ya da wordpress öncesi ne yaptıkları bir muamma...

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.