Haberler

Bir Yıl Önce Bir Yıl Sonra II - AVM

Tarih: 14 Ocak 2011 Derleyen: Ö.Duygu Çil


Varlık nedeni tüketim olan AVM'ler öte yandan sosyalleşme mekanları olarak yaşamımızı şekillendiriyorlar. Boş zamanı değerlendirme ve içini doldurma söz konusu olduğunda bazı AVM özellikle kültür merkezi boşluklarını dolduruyorlar. Sonuç olarak ekonomiye pompaladığı para, sosyal yaşamları dönüştürme gücü, gençler arasında eğlence ve buluşma mekanı olarak algılanması, kentlerin cazibe merkezleri olma gibi çok boyutlu öneme sahip olan AVM'ler geliştiriciler arasında oldukça popüler. Ancak birbirlerine fazlaca benzeyen alışveriş merkezleri de Aşil'in topuğu....

İlki 1988 yılında açılan Galleria'dan ve 2006'dan sonra tırmanış gösteren alışveriş merkezilerinin ardından geçtiğimiz yıl toplam 25 AVM'nin açılmasıyla sayı 238'e ulaştı. Şu an plan aşamasındaki 60'ı aşkın AVM projesinin hayata geçmesi halinde 300'lü rakamları telaffuz ediyor olacağız. Rebaket artışı bir takım zorlukları da beraberinde getirirken sektörün daha dinamik va yaratıcı olmasını sağlıyor. Günümüzdeki AVM'lerin hayata geçmesinin ardından sadık müşterisini oluşturması yaklaşık 6 ayı buluyor. Tüketicinin kendini iyi hissettiği, otoparkına para ödemediği, ailesi ile buluşup hoşça vakit geçirdiği yerler haline geldikçe AVM sayılarındaki artışa rağmen kapı girişlerinde yaşanan sıklık göze çarpıyor.

2010 yılı AVM'ler açısında hareketli ve tatminkar bir yıl oldu. İç talebin beklentilerin üzerinde canlanması ve hane halkı harcamalarındaki hızlı genişleme, faiz oranlarının düşük seyretmesi daha önceki yıllarda ertelenen alışveriş merkezi projelerinin yeniden canlanmasına neden oldu. Özellike yılında üçüncü çeyreğinde tüketici harcamalarında sıçramalar gözlemlendi. Olumlu ekonomik hava cirolara da yansıdı.

AVM'lerin Motivasyon Unsurları

Fiziksel Boyut
Her şeyi birarada bulabilme
Mevsim koşullarından etkilenmeme
Geç saate kadar açık bulma
Uygun markalar bulma
Değişik ürün gruplarına sahip olması
Fiyat karşılaştırma kolaylığı sunması
Organize perakendenin sunduğu güven
Alışverişin yanında eğlence, kültürel aktiviteleri de barındırma
Çocuklara uygun aktivitelerin olması

Sosyal Boyut
Değişik insanlarla karşılaşma isteği
Yeni çevre / arkadaşlıklar edinmek
Popüler olmak
Sosyalleşme
Ailece bir arada olma
Sosyal baskıdan uzak olma - tanınmama

Sosyal Dünüştürücü

Türkiye'nin ilk gökdelenlerinden biri olan, Ankara Kızılay'daki Gima'nın tasarımını yapan Prof.Dr. Önder Küçükerman, 1965 yılındaki açılıştan sonra yaşanan kültürel değişime dikkat çekiyor: "O zamanlar Ankara'da gideceğiniz doğru dürüst bir buluşma mekânı yoktu. Gima, şık lobisi ve Amerikan barıyla ilkti ve kısa sürede bir izdivaç merkezi haline geldi." Küçükerman, olumlu ya da olumsuz etkilere yol açabilecek birer ıslahhaneye benzettiği alışveriş merkezlerinin, eğer tarihine, kültürel mirasına insan yapısına uygunsa bölgenin kaderini olumlu yönde değiştirdiğini, ama uzaydan düşmüş gibiyse sadece bir tüketim abidesi olmaktan öteye gidemeyeceğini söylüyor. *

Küçükerman'ın yaptığı uyarıdan hareketle Anadolu'da AVM'ler eliyle yaşanan sosyal dönüşüme bakmak gerekiyor. Hızla artan sayılarıyla kentlerin dokusunu değiştirmeye başlayan bu dönüştürücülerin, Anadolu kentlerinde sundukları hizmet ve özellikle verdikleri güven duygusu ile cadde mağazacılığını sindirebileceğine yönelik yorumlar yapılıyor.

JLL'nin Türkiye Başkanı Avi Alkaş, caddeye kızını bırakmayan babaların gönül rahatlığı ile AVM'lere yolladıklarının altını çiziyor. Bir başka yorum ise AVM'lerle ilgili araştırmalar yapan araştırma şirketi Akademetre Başkanı Halil İbrahim Zeytin'ten geliyor. Zeytin, Anadolu kentlerinde hissedilen sosyal baskıya panzehir olarak AVM'lerin genç kızlar açısından daha rahat giyinebildikleri ve yeni arkadaşlar edinebildikleri mekanlar değerlendirildiğini söylüyor. Anadolu'da AVM'lerin kent sakinleri için gurur kaynağı olma gibi de bambaşka bir misyonu mevcut.

AVM'ler Aşık Hükümdar

11 Ocak tarihinde açıklanan AYD ve Akademetre işbirliği nden çıkan "AVM Tüketici Algı Araştırması II" sektör açısından önemli bilgiler içeriyor. Sektörün hesap verilebilir duruma gelmesi, gelişim ve trendlerinin izlenmesi, müşteri algısına yönelik subjektif yaklaşımı objektif hale getirmesi açısından değerli olan çalışmanın bir bölümü Jung'un Arketip teorisinden hareketle alışveriş merkezi ve türevlerinein kişiliğini ortaya koyuyor. Bu analize göre;

Cadde mağazaları: Barındırdığı ortak kültür dokusuyla İçimizden Biri
Elektro market: Vaadettikleri vizyon ve estetik görünüşleri ile Aşık Sihirbaz
Semt pazar: Masum ve İçimizde Biri
Hipermarket: Kotrol eksenli
AVM: Her açıdan estetik olmaya çalışan ama bunu kontrollü olarak yapan Aşık Hükümdar

Çalışma müşterilerin AVM'leri neden tercih ettiklerini, beklentilerini, harcama düzeylerini, ziyaret sıklıklarını detaylarıyla yansıtıyor. 2010 yılında kişi başına harcamanın 85 TL olduğu (2009 yılında 75 TL), sosya-ekonomik sınıf yükseldikçe harcama artış oranlarında da daha büyük sıçramalar yaşandığı, dışarıda yenen her 2 yemekten 1'inin alışveriş merkezlerinde yenmesi göze çarpan noktalar.

- 2009'da AVM'lerde harcanan miktar ziyaret başına ortalama 75,7 TL'dir.
- 2010'da ise AVM'lerde harcanan miktar ziyaret başına ortalama 85,4 TL'dir.
- Tek bir ziyarette yapılan harcama oranında İstanbul'daki AVM'lerde 150TL ve üzeri harcamalarda yaşanan %10,2'lik artışın, Türkiye geneli sepet ortalamasını yükselttiği gözleniyor.
- 2010'da ziyaret başına harcanan en yüksek miktar A ses grubuna ait. (144,6 TL)
- 2010'da Avm'lere yaya gelenlerin ziyaret başına en düşük ortalama harcama yaptığı görülüyor.

Olmazsa Olmazımız Farklılaşma

JLL'nin Türkiye Başkanı Avi Alkaş, yurtdışı örneklerinden hareketle AVM'lerin birbirini aynalamaması açısından önerilerde bulunuyor. İstanbul trafiği sorunu göz önünde bulundurulduğunda AVM'lere rahat ulaşımın önemini vurgulayan Alkaş, bisiklet parklarının yapılabileceğine vurgu yapıyor. Arap Ülkeleri'nde bluetooth aracılığıyla gençlerin birbiriyle tanışarak kafelerde buluştuğunu gözlemlediğini belirten Alkaş, AVM'lerin pek çok boyutu ile hayatımıza girmesi gerektiğini buna yönelik de yaratıcı uygulamalara gidilebileceğini ekliyor. Gösteri ve sanat merkezleri ile kent kütüphanelerinin sistemin içine sokulmasının ziyeretçilerin kalış zamanını uzatarak cirolara olumlu etki yapacağını söylüyor.

2009 - 2010 yılı Belli Başlı AVM Projeleri

212 Alışveriş Merkezi

Bahçelievler Carrefour

Forum İstanbul

Forum Kapadokya Alışveriş Merkezi

Gebze Center Alışveriş Merkezi

Gordion Alışveriş Merkezi

Kentpark Alışveriş Merkezi

Kozzy Alışveriş Merkezi

M1 Merter Meydan Alışveriş Merkezi

Olimpa Alışveriş Merkezi

Optimum İzmir

Özdilek Park AVM

Pelican Mall

Pendorya AVM

Sanko Park Alışveriş Merkezi

Serdivan AVM

Torium Alışveriş Merkezi

Varlıbaş Atapark AVM

2011 yılında Bitmesi Beklenen AVM Projeleri

- Tabanlıoğlu imzası taşıyan Koç Holding'in Balçova Projesi

- EriaPartners'dan Antalya'nın en büyük alışveriş merkezi Terracity

- Beyaz İnşaat'tan White Hill

- Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak imzalı Autopia

- Ömerler Mimarlık ve Development Design Group'tan Ak-Asya Alışveriş Merkezi

- Akbatı Alışveriş Merkezi

* Yeni Çağın Tapınaklarında Sessiz Devrim - Oya Ayman

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.