Haberler

Dünyanın ucubeleri Abu Dabi'de

Tarih: 17 Ocak 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Arap ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri "Abu Dabi Uluslararası Heykel Sempozyumu" birçok ülkeden heykeltraşları altı hafta boyunca ağırladı, heykeltraşlardan kent için heykel yapmalarını istendi.

Türkiye'de sürekli saldırılan heykel sanatı, şeriatla yönetilen Birleşik Arap Emirlikleri'nin düzenlediği "Abu Dabi Uluslararası Heykel Sempozyumu" ile bir kez daha gündeme geldi. Ankara, İstanbul, Kars gibi vitrin kentlerin alanlarına çaydanlık-semaver figürleri dikilip, ünlü heykeltraşların eserleri kaldırılırken, Abu Dabi meydanlarına 18 yeni heykel dikildi. Abu Dabi'ye yeni yerleştirilen heykellerden, Kars'taki "İnsanlık Anıtı"nın "teklisine" benzeyen, Mısırlı bir heykeltraşın yaptığı "Yücelik" adlı yapıt dikkat çekti.
Salva Zeydan Galerisi ile Zayed Üniversitesi tarafından, Abu Dabi Belediyesi ve Al Masaood Travel Agency'nin desteğiyle düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Heykel Sempozyumu'nda dünyanın dört bir köşesinden gelen heykeltraşlarca üretilen 18 heykel, kent alanlarına dikildi. Etkinlik hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türkiye'den rol çalıyor
"Sempozyum BAE'nin başkentinde heykel ve kamu sanatı için bir vitrin olacak. Sempozyum, kendisinin 2030 yılı vizyonuyla paralel biçimde, Abu Dabi'nin Orta Doğu'da bir kültürel merkez olmasına kendisini adayan Majesteleri Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Ordusu Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın himayelerinde düzenleniyor.

Bu eşsiz etkinlik Abu Dabi'ye, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ve Zayed Üniversitesi Başkanı Majesteleri Şeyh Nahayan Mübarek El Nahayan'ın yönetiminde geliyor. Şeyh Nahayan kültür ve eğitim konularını 'Sanatın Dili Yoluyla Toplumları Birleştirme' teması altında, Abu Dabi Uluslararası Heykel Sempozyumu aracılığıyla bir araya getirme taahhüdünde bulunuyor."

Altı haftalık sempozyuma "çok kültürlülük" çerçevesini kazandırmak için dikkatle seçilerek davet edilen 18 heykeltraştan, BAE tarihi, kültürü ve aynı zamanda "Sanatın Dili Yoluyla Toplumları Birleştirme" temasından esinlenen üç heykel projesi istendi. Heykeltraşlar, izleyicilere açık alanda jüri tarafından belirlenen projelerini Abu Dabi için yaptı. Sempozyum'da Zayed Üniversitesi tarafından, "Sanat ve Çevre" ve "Kamu Heykelciliğinin Özgünlüğü ve Kimliği" gibi konularda atelye çalışması ve konferanslar düzenlendi.

Ankara'ya çaydanlık-semaver, Abu Dabi'ye heykel
Sempozyum sonunda üretilen 18 yeni heykel, "Majesteleri Şeyh Muhammed'in sanatsal simgeleri olan kültür kenti vizyonunun tamamlayıcısı olarak" Abu Dabi'nin olurken Sempozyum 2011 yılında da düzenlenecek.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Ödüllü Ankara, ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul gibi büyük kentlerinin meydanlarına çaydanlık-semaver figürleri konulur, ya da heykelleri tahrip edilirken Abu Dabi meydanlarına, Japon, İngiliz, Avusturyalı, Bulgar, Lübnanlı, Mısırlı, Gürcü ve diğer birçok ulustan heykeltraşların yapıtları yerleştirildi. Bu arada Mısırlı heykeltraş İhap El Labban'ın yapıtı "Yücelik"in, Kars'ta saldırıya uğrayan "İnsanlık Anıtı" ile benzerliği de dikkat çekti. Abu Dabi Belediyesi'nin kente kazandırdığı göz kamaştırıcı nitelikte heykellerin fotoğrafları bölgenin önemli eğitim kurumlarından Zayed Üniversitesi tarafından http://www.adiss-ae.com/Works.aspx adresinde sergileniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.