Haberler

Konya Hititler'e de başkentlik yapmış

Tarih: 28 Ocak 2011 Kaynak: Yeni Şafak
Eski çağ tarihçisi Prof. Dr. Bahar, Mevlana'sı ve Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmasıyla bilinen Konya'nın, yapılan araştırmalara göre, Hititler'e de bir dönem başkentlik yaptığını öne sürdü. Hitit Kralı Kurunta'nın şehir merkezi yakınlarında kitabesini bulan Bahar, "Yosunlarla kaplı bulduğumuz kitabedeki yazı, ancak güneşin doğduğu saatlerde okunabiliyor" dedi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eski Çağ Tarihçisi Prof. Dr. Hasan Bahar, Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmasıyla bilinen Konya'nın Hititler'e de başkentlik yaptığını, kentin en eski adının da Luvice dilinde 'İkkuwaniia' olduğunu öne sürdü. Prof. Dr. Hasan Bahar, yaptığı açıklamada, Anadolu'da hüküm sürmüş, ilk imparatorluğu kurmuş olan Hititler'in, özellikle su kaynakları ve su veren bereketli dağların yakınlarına dev kaya anıtları yaptıklarını söyledi. Bahar, bunlardan en önemlilerinin Beyşehir ilçesindeki Fasıllar ve Eflatunpınar anıtları olduğunu ifade ederek, 'Her biri uluslararası önemde arkeolojik, tarihi ve turistik değere sahip olan Eflatunpınar ve Fasıllar Anıtı'nı, üzülerek söylüyorum, yıllardır tüm uğraşlarımıza rağmen tam olarak turizme kazandıramadık' dedi.

BİR BAŞKENT HER ZAMAN BAŞKENTTİR

Bu sonuçları 1998 tarihinden beri uluslararası bilimsel dergilerde defaten yayınladıklarını ancak bu önemli keşfin Türk kamuoyunda o dönemde iletişim olanakları bu kadar fazla olmadığı ve bu denli farkındalığın olmaması nedeniyle yankı bulmadığını vurgulayan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:'Ayrıca Konya'nın o dönemde kullanılan Luvice dilindeki adının 'İkkuwaniia' olduğunu kimse bilmiyor. Luvice Hitiler'den önce ve Hititler döneminde İç Anadolu'daki yaşayan Luviler'in kullandığı dil, bazı Hitit kitabeleri de bu dille yazılmış. Bizim ortaya çıkardığımız belki de en önemli bilgi, İkkuwaniia'nin bir Hitit başkenti olduğu. İnanılması zor görünüyor ancak bu durum gerçeğin ta kendisi. Tarihte bilinen ilk anlaşma olan Hititler ile Mısırlılar arasındaki Kadeş Barış Anlaşması'ndan önce, millattan önce 1200'lü yıllarda Kadeş Savaşı yapıldı.Hitit İmparotoru Mutavalliş'in oğlu Kurunta, Konya (İkkuwaniia) bölgesinin kralıydı. Başkent Hattuşaş'ta (Boğazköy) yaşayan imparator Mutavalliş, Kadeş Savaşı için ordularıyla birlikte güneye hareket etmeden önce, başkentin Kuzeydeki barbar kavimler tarafından yağmalanmaması için devletin evrakını, tüm hazinelerini ve devlet adamlarını 1285 yılında, daha güvenli olan Konya'ya taşıdı. Bugüne kadar sadece Selçuklu Devleti'ne başkentlik yaptığı şeklinde bilinen Konya, aslında Hitit İmparatorluğu'na da 10 yıl boyunca, yani milattan önce 1275 tarihine kadar başkentlik yaptı, imparatorluk buradan yönetildi. Hititler'in başkenti, Kadeş Savaşı'nın ardından yeniden Boğazköy'e taşındı.'

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.