Haberler

Topbaş: Tramvay yolu değişmeyecek

Tarih: 1 Şubat 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Abdullah Kılıç
"Tramvay Yerebatan Sarnıcı'na zarar veriyor" diyen koruma kurulu kararına karşın Topbaş "Önlemler alıyoruz, hat değişmeyecek" dedi.

Radikal'in dün sürmanşetten verdiği ‘Ya Saray ya tramvay' haberi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Ağır araçların yaydığı titreşimin Yerebatan Sarnıcı'na zarar verdiğini tespit eden Koruma Kurulu, sarnıcın bulunduğu yolun acilen araç trafiğine kapatılmasını istemişti.

Radikal'in haberi üzerine bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Tramvayın Tarihi Yarımada'ya zarar vermemesi için çok ciddi ölçümler yapıyoruz. Sarnıç üzerinde bulunan Özel İdare binasını yıkacağız. Sarnıcın üstündeki bu yükü, baskıyı alacağız" dedi. Topbaş, tramvay yolunun değişmeyeceğini vurguladı. Tramvay hattında rayların altına titreşimi önleyici malzemeler yerleştirdiklerini, bölgede titreşimi azaltan asfalt kullandıklarını belirten Topbaş, Karaköy-Sultanahmet Camii arasında turistleri taşıyan vagonlu sistemi hayata geçireceklerini ifade etti.

Topbaş'ın bu açıklamalarına yolun ağır araç trafiğine kapatılmasını isteyen Koruma Kurulu ne diyecek, o şimdilik meçhul. Çünkü kurul, tramvay adını belirtmese bile yolun ağır araç trafiğine kesin olarak kapatılmasını istemişti. Kurulun kararı kurum, kuruluşlar, şahıslar için bağlayıcı. Kurul kararını yerine getirmeyen yetkililer, anayasal suç işlemiş oluyor.

Topbaş, "Tramvay hattı değişmeyecek" dese de kültür insanları tramvayın başka bir güzergâhı kullanması konusunda hemfikir.

‘Ayasofya için bir risk raporu yok'
Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun Radikal'in dün duyurduğu tramvayın Yerebatan Sarnıcı'na zarar verdiği yönündeki koruma kurulu raporunu "Tarihi Yarımada için endişeliyim" diyerek değerlendirdi. Dursun'un sözleri şöyle: Ayasofya Müzesi'ne zarar verdiğine dair bana ulaşan bir rapor yok ancak Yerebatan Sarnıcı için ciddi riskler olduğunu biliyorum. Hemen yapısal incelemeler yapılmalı, raporlar tutulmalı. Ayasofya ile tramvay hattı arasında büyük avlumuz olduğu için endişe etmiyorum. Ama bu Tarihi Yarımada'nın yeniden ve acilen yeni bir yönetim planına ihtiyacı var. Eğer bu yapılmazsa Tarihi Yarımada için endişeliyim...

Alternatif bir güzergâh düşünmek gerekir
Divanyolu isimli bir kitabı olan yazar Beşir Ayvazoğlu ise tramvayın Tarihi Yarımada'ya zarar verdiği yönündeki haberi şu sözlerle değerlendirdi: "Araç trafiğinin, özellikle Zeytinburnu-Kabataş hattında çalışan tramvayların Yerebatan Sarnıcı'na ve diğer tarihî eserlere zarar vereceğini tahmin etmek için âlim olmak gerekmez. Tramvayların karşılıklı olarak geçerken yarattığı titreşimleri ayaklarınızın altında rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Koruma Kurulu'nun kararı bence doğru; fakat böyle bir kararın çözüm teklifini de ihtiva etmesi gerekmez mi? Bence uygun çözüm, bölgeyi araç trafiğiyle birlikte imalathane gibi işyerlerinden de bir an önce arındırmak ve iki bin yıllık tarihin her gün milyonlarca insan tarafından çiğnenmesine engel olmaktır. İnsanların bölgeye ulaşmasını sağlayacak alternatif bir güzergâh ve daha hafif araçların çalışacağı raylı bir sistem düşünmek gerekir.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Nemci Karul da güzergâhın değiştirilmesi düşüncesinde. Karul'un teklifi ise şöyle: "Hat Türkocağı'nın önünden geçirilerek valilik caddesinden Sirkeci'ye ulaşsın." Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen de Yerebatan Caddesi'nin tümüyle trafiğe kapatılmasını istiyor.

Köşk sallanıyor Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili (İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü)
Tarihi eserler ister istemez zarar görüyor. Çünkü benim ofisim Alay Köşkü'nde, bu yapı tarihi bir eser ve tramvay geçerken köşk sallanıyor. Henüz geç değil, bir formül bulunabilir. Belki Beyazıt-Sirkeci arasına daha hafif bir araç, taşıma sistemi düşünülebilir... Belki güzergâh değiştirilebilir.

Alternatif yok
Mustafa Demir (Fatih Bld. Başkanı) Belediye, tramvayın yaydığı baskı ve titreşimi azaltan önlenmeler aldı. Ray demirlerini değiştirdi. Bu hat ulaşım için çok önemli. Tarihi eserler de çok önemli. Ama hattın alternatifi yok; yerin altına alınması da mümkün değil. Kurul, eğer bir karar daha alır ve tramvayı da yasaklarsa işin içinden nasıl çıkarız bilemiyorum...

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.