Haberler

Kamyon Geçerken Yıkılan Köprü 6 Yıldır Onarılmadı

Tarih: 2 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Mustafa Suiçmez, Osman Akça
İtalyanların 92 yıl önce inşa ettiği, 25 köyün ulaşımını sağlayan tarihi demir köprü 2005 yılından bu yana atıl bir durumda bekliyor.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Demirköprü, İtalyanlar tarafından 92 yıl önce işgal sırasında askeri malzeme taşınması için yapıldı. Kurtuluş Savaşı'nın ardından köprü, bölgedeki 25 köyün ulaşımını sağladı. Hiç bakım görmeyen köprü, 6 yıl önce mermer yüklü bir kamyon geçerken çöktü. Köylüler köprünün yıkılmasının ardından ilçe merkezine ulaşabilmek için 10 kilometre daha fazla yol kat etmek zorunda kaldı. Köprünün yeniden ayağa kaldırılması için yapılan başvurular ise kurumların, "Bizim sorumluluk sahamızda değil" demesiyle sonuçsuz kaldı. Bu süre zarfında 5 vali, 2 İl Genel Meclis başkanı değişti, ancak hiçbir çalışma yapılmadı. Vatandaşlar, "Köprü, 6 yıldır ayağa kaldırılamadı. Bu işi de mi İtalyanlar yapsın" diyerek duruma tepki gösterdi.

"Yetkimizde Değil"

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ve CHP Muğla İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cemal Gürpınar, tarihi Demirköprü'nün Karayolları'nın yetki alanında olduğunu söyledi. Işık, "İtalyanların 1919 yılında yaptırdığı Demirköprü, Yatağan'ın sembolü. Yetkimizde olmadığı için tadilat yapamıyoruz. Köprünün çökmesinin ardından dönemin AK Parti Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu tadilat için söz verdi. Ancak yapılmadı" dedi. Terzibaşoğlu ise, köprünün ayağa kaldırılması için verdiği sözü görev süresinin dolması sebebiyle yerine getiremediğini açıkladı. Gürpınar da, köprüde çalışma yapmalarının suç olduğunu belirterek, "Meclis olarak sorumluluk alanımızdaki yerlerde çalışma yapabiliriz. Yatağan'da tarihi Demirköprü, Karayolları'na ait" diye konuştu. AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır ise, "Demirköprü, köy hizmetleri kapsamında olduğu için Muğla İl Özel İdaresi'nce yaptırılacaktır. Köprünün yapımı için 750 bin TL'ye ihtiyaç var. 2009 Mart seçimlerinde Muğla İl Genel Meclisi'nde yerel yönetim değiştiği için konuyu onlar devraldı. İl Genel Meclisi yardım isterse gereği yapılır" diye konuştu. Öte yandan Karayolları Bölge Müdürlüğü Muğla 26. Bölge Şefi Atilla Okyay ise, "Bize köprünün yapımıyla ilgili hiçbir kurumdan müracaat gelmedi" açıklamasını yaptı.

Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, 2009'da hazırladığı dosya ile İtalya'nın İzmir Başkonsolosu Simon Carta ile görüşmüş, İtalyanların tarihi köprünün yapımında kendilerine destek olabileceklerini belirtmişti. Ancak aradan geçen 2 yılda İtalyan Başkonsolosluğu'ndan da bir ses çıkmadı.

Hangi Köyler Etkilendi?

Tarihi köprüyü ulaşım için kullanamayan Turgut, Turgutlar, Yeşilbağcılar, Yeniköy, Şahinler, Hacıbayramlar, Hacıveliler, Katrancı, Eskihisar, Bencik, Bozüyük, Nebiköy, Yava, Gökgedik, Kırıkköy, Zeytinköy, Kapubağ, Yayla, Hisarardı, Kozağaç, Taşkesik, Cazgırlar, Yeşilköy, Karaltı ve Kozağaç köylüleri yetkililere tepki gösterdi. Yatağan'a ulaşmak için günlük 8 ile 20 kilometre yol gidip gelmek zorunda kalan köylüler, "Yabancılar yapıyor. Biz kullanıyoruz. Kullanırken yıkıyoruz. Ama tekrar yapamıyoruz. Yine İtalyanlar mı gelip yapsın" dedi.

Beş Vali Değişti

Demirköprünün 2005 yılında yıkılmasının ardından 5 vali değişti. Vali Hüseyin Aksoy, Temel Koçaklar, Lütfi Yiğenoğlu ve Ahmet Altıparmak döneminde köprüyle ilgili çalışma yapılmadı. Şimdi ise Vali Fatih Şahin'in konuyu ele alması bekleniyor. Bu süreçte Muğla İl Genel Meclisi'nde de 2 başkan görev aldı. Dönemin Meclis Başkanı Cem Erkin ve Zeki Köylü döneminde de köprü ayağa kaldırılamadı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.