Haberler

İsyanın Şahitleri

Tarih: 2 Şubat 2011 Kaynak: Wikipedia, Radikal, Aljazeera Derleyen: Derya Yazman


Mısır, bugünlerde halkın hükümete yönelik başkaldırısı ile çalkalanıyor. Milyonlarca insan hükümeti, gitmesi için sokaklarda ve meydanlarda protesto ediyor. Bu protestolar, Mısır'ın başkenti Kahire başta olmak üzere diğer kentlerinde de gücünü artırmış durumda.


"İnsanlar rejimin yıkılmasını istiyor"


"Devrim, İnsanlar, Devrim"


"Mübarek'e hayır, Nazif'e hayır, Sorour'a hayır"

İsyanlarını ve öfkelerini sokaklara ve meydanlara taşıyan Mısırlılar, kentin duvarlarını isyan graffitileri ile doldurdular.

İsyanın Kenti Mısır


Nil Nehri

Afrika kıtasının en büyük şehri, Arap aleminin kültür merkezi olan Kahire, çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan bir kent. Sabaha kadar açık dükkanlar, Khan El Halil Çarşısı, kordon boyu kahvehaneleriyle 24 saat yaşayan bir şehir. İskenderiye, Ebu Simbel tapınaklarının olduğu Asvan ve dünyanın en büyük sfenksiyle en büyük üç piramidinin bulunduğu Gize ve dalgıçların gözbebeği Kızıldeniz'le turizm önemli bir gelir kaynağı Mısır için.

Şimdilerde hararetli gelişmelerin yaşandığı Mısır'da tarihi ve kültürel değerler olarak bilinen önemli yapılar ve meydanlar kenti saran bu isyanlara şahitlik ediyor. 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Eski Kahire'deki ve diğer kentlerindeki bu yapılar aynı zamanda yaşanan gelişmelerden ötürü tehdit altında. Fakat Mısırlı gençler bu değerleri korumak adına siper olmuşlar. Kentin önemli, sembolik yapılarının gençler tarafından korunduğu bildiriliyor.

Bugünlerde adlarını oldukça sık duyduğumuz bu yapılar ve gelişmelerin doruk noktada yaşandığı Tahrir Meydanı hakkında neler biliyorsunuz?

Mısır Piramitleri


Gize Piramitleri

Mısır deyince aklına piramitler gelmeyen var mı? Mısır'da 100'den fazla piramit mevcut. Piramitlerin çoğu Eski Krallık Dönemi'nden Orta Krallık Dönemi'ne kadar firavunların mezarı için inşa edilmiş. Bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde inşa edilen Basamaklı Piramit. Bu piramit ve etrafını çevreleyen bloklar, mimar İmhotep tarafından tasarlanmış. Ayrıca bu yapılar dünyanın en eski şekilli taşlardan inşa edilmiş yapısı. En çok bilinen piramitler Gize'de bulunuyor. Gize Piramitleri'nin en büyüğü olan Keops Piramiti şu ana kadar zarar görmeden ayakta duran, Dünya'nın Yedi Harikası'ndan biri olarak görülüyor.

Mısır Müzesi



Eski Mısır'a ait 120.000 eserin sergilendiği bu müzede, Firavunların antikalarına ve Kral Tutankamon'un hazinelerine ait dünyanın en büyük koleksiyonları yer alıyor. Müze 1835 yılında Ezbekeyah Bahçesi'nin yakınına inşa edildi.

1858'de yapının eserler için yetersiz olması nedeni ile Boulaq'a taşınan müze 1878'de Fransız mimarlar tarafından Nil Nehri'nin yakınlarında yeniden inşa edildi. Fakat nehrin sel taşkınlarından dolayı eserlerin zarar görmesi nedeniyle 1902 yılında Tahrir Meydanı'ndaki yeni yerinde konumlandı.

Kahire Opera Binası



Mısır hükümetinin 1983'de Japonya'ya yaptığı ziyaret sonucu binanın yapılmasına yönelik maddi desteğin Japonlar tarafından verilmesiyle inşası başlayan bina 1988 yılında açıldı.

Bina, Nil Nehri'nde Gezira Adası'nın güney kısmında Kahire'nin merkezine yakın bir yerde konumlanıyor. Kentin önemli sanat etkinlikleri, müzik şölenleri ve dans gösterileri burada gerçekleşiyor.

Khan el-Khalili



Khan el-Khalili, 1382 yılından bu yana varlığını gösteren Kahire'nin eski çarşısı. Bugüne dek birçok zarar görmüş, onarımlardan geçmiş bir tarihi yapı olan çarşı, Osmanlı Dönemi zamanında Türk Pazarı olarak biliniyordu.

Bu pazar daha önceleri büyük saldırılara mağruz kaldı. 2005 yılında gerçekleşen terör saldırıları ile 21 kişi burada hayatını kaybetti ve uzun süre Mısır'ın geneline ve Khan el-Khalili'e gelen turist sayısı azaldı. 2009 yılında yine meydana gelen terör saldırıları nedeni ile bir kişi hayatını kaybetti, 22 kişi de yaralandı. Bina, bugünlerde yaşanan farklı olayların yansımalarının tehlikesi altında.

Kahire Kulesi



Betondan yapılmış 187 metrelik kule Giza Piramiti'nden 43 metre daha yüksek, Kahire'nin en ünlü ve sembolik yapısı.

Mısırlı mimar Naoum Chebib tarafından tasarlanan kule 1961 yılında tamamlandı. Kafes tasarımı ile eski Mısır'ın sembolü olarak sayılıyor. Güvertesinde Mısır'ın muhteşem manzarasına şahit olmak mümkün. Yapıda bir tur dolaşma yaklaşık bir buçuk saat alıyor.

İskenderiye Kütüphanesi



Kadim bilgileri saklayan İskenderiye Kütüphanesi, M.Ö. 3. yüzyılın başlarında İskenderiye'de kuruldu. Yanmasaydı, bugün bambaşka bir medeniyet bizleri bekliyor olabilirdi. Kimilerine göre şehrin Müslümanlar tarafından alınmasından sonra Hz. Ömer'in emriyle, kimilerine göre Hıristiyanlar tarafından yakıldı. 2002'de eskisinin olduğu tahmin edilen yerde Yeni İskenderiye Kütüphanesi açıldı.

İskenderiye Kütüphanesi yöneticisi İsmail Serageldin, Mısırlı gençlere kentin sembolik yapısını içinde bulundukları protesto eylemlerinden korumaya yardımcı oldukları için teşekkür etti.

Tahrir Meydanı



13. yy'dan bu yana Kahire'nin tarihi değeri olarak Tahrir Meydanı, 1860'larda hükümet başkanı olan Ali Pasha Mübarek tarafından 19. yy'da tasarlatılarak şimdiki şeklini aldı. Mısır'ın bir önceki başkanı İsmail Pasha, Paris'ten sonra Kahire'ye de bir model önerdi ve şimdiki hükümetin başı Mübarek'e teslim etti. Bu şekilde meydan yeniden doğdu.

19. yy'dan sonra başkan Khedive İsmail önermiş olduğu yeni merkez bölgesi tasarımı ile meydanın orijinal adı Midan Tahrir'di.

1952 yılındaki anayasal bir dönüşümle monarşik yapıdan Cumhuriyet'e geçişinden sonra Midan al-Tahrir ya da Özgürlük Meydanı olarak yeniden adlandırıldı.

Abd al-Nasser Başkanı'nın heykeli meydanın ortasında yer alıyor ve Mısır'ın 1967 yılında İsrail'e karşı onur kırıcı mağlubiyetlerinden sonra mekanın planı aksamış.



1977'de Mısır Ekmek Ayaklanması ve 2003'te Irak Savaşı'na yönelik protestolara tanıklık eden meydan, bugünlerde de hükümetin düşmesini isteyen Mısırlı halkın isyanlarına şahitlik ediyor. Mısırlı gazeteci ve yazarlar, şimdileri yaşanan bu isyanlarla değişecek hükümetin meydana yeni bir görünüm kazandıracağı kanısındalar.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.