Haberler

Ege Bölgesi'ne İki Güzel Proje

Tarih: 14 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ufuk Soyhan, Asım Pilgir
RWE&Turcas'ın 1.1 milyarlık liralık yatırımla Denizli'de kuracağı enerji santralının 2012'nin sonlarına doğru üretime geçmesi planlanıyor.

1) Üretim, Denizli tüketiminin üç katı olacak
RWE&Turcas'ın 1.1 milyarlık liralık yatırımla Denizli'de kuracağı enerji santralının 2012'nin sonlarına doğru üretime geçmesi planlanıyor.

Ucuz işçilik arayışı nedeniyle Mısır, Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerine yatırım yapan firmalar, bu ülkelerdeki halk ayaklanmaları ile büyük sıkıntılar yaşarken RWE&Turcas'ın 1.1 milyarlık liralık yatırımla Denizli'de kuracağı enerji santralı Türkiye ekonomisine güvenin işareti oldu. Alman RWE ile Türk girişim ortağı Turcas'ın birlikte kurduğu doğalgaz santralı 2012 sonlarına doğru işletmeye alınacak.

RWE Türkiye Proje Geliştirme Müdürü Kürşad Tosun, santralın inşaatında yerel tedarikçilerle işbirliği yaptıklarını, bunun da inşaatın hızlı ilerlemesinde önemli katkı sağladığını ifade etti.

Yüksek Teknoloji

Tosun, 775 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim elektrik santralının teknolojik yapısıyla Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olacağını dile getirdi.

Tosun, "Enerji üretiminde yüksek teknolojinin kullanılacağı santral, en yüksek verimliliğe ve en düşük karbondioksit emisyonlarına sahip olacak. Doğalgaz çevrim santralı, elektrik üretimi açısından çevreye en duyarlı, en az etkisi olan santral türü. Biz sadece ülke değil uluslararası standartlarda çalışıyoruz. Hem AB hem Dünya Bankası ve Dünya Bankası'nın alt kuruluşunun standartlarını uyguluyoruz" dedi.

RWE&Turcas Denizli Enerji Santrali ile Türkiye'de yaklaşık 500 bin konuta elektrik sağlanacağını kaydeden Proje Geliştirme Müdürü Kürşad Tosun, "Denizli merkez ve ilçelerinin toplam tükettiği elektriğin yaklaşık üç katı kadar elektrik üretmeyi planlıyoruz. 500 binin üzerinde konuta elektrik sağlayacağız" dedi.

"Türkiye'ye Güveniyoruz"
RWE Türkiye Proje Geliştirme Müdürü Kürşad Tosun, inşaat aşamasında 500 ile 600 dolayında istihdam öngörüldüğünü bildirdi. Tosun, "Tabii bu geçici bir istihdam. İşletme aşamasında da 600 civarında bir istihdam öngörüyoruz. İnşaatta çalışanların çoğunu Denizli'den sağladık. Sadece kontrol mühendisi arkadaşlarımız ile Almanya, İngiltere ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden uzmanlarımız var" dedi. RWE&Turcas'ın 1.1 milyar liralık yatırım ile Denizli'de kuracağı enerji santralının, Türkiye ekonomisine güvenin işareti olduğunu kaydeden Tosun, tesisin bölgeye uzun vadeli ve sürdürülebilir katkı sağlayacağını ifade etti.

2 ) Toplam 54 megavat güçle hizmet verecek

EPDK'dan onay alan Söke Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi Santralı Banaz'da 60 ünitelik tesis kuracak. Proje 2011'in sonlarına doğru bitecek.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), Uşak'ta rüzgar enerjisinden elektrik üretimine izin verdi. Söke Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi Santralı Limited Şirketi, EPDK'dan Uşak'ta yenilenebilir enerji üretimi yapmak için lisans aldı. Projeye göre, Uşak'ın Banaz ilçesine kurulacak olan 60 ünitelik tesis 2011'in sonlarına doğru tamamlanacak. Projeye göre, ünitenin kurulu gücü 900 kilovat olacak ve tesis toplamda 54 megavat güçle hizmet verecek. Yılda 210 milyon kilovat elektrik üretecek olan tesis, 49 yıllığına kurulacak.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasını isterken, "Kaynakların daha verimli kullanımı ve sanayide kapasite artışı açısından rüzgar enerjisine önem veriyoruz" dedi. Karaman, çevreye zarar vermeden yapılan enerji üretiminin doğal kaynakları da uzun vadede koruduğuna işaret etti. Karaman, rüzgar enerjisinin tarım ve ormancılık alanlarında da enerji maliyetlerine ve çevreye olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.

60 Bin Konut

Banaz'da başlayacak olan projenin Uşak geneline örnek teşkil edeceğini ifade eden Karaman, kurulacak olan tesisin 60 bin konuta yeteceğini anlattı. Karaman şöyle dedi: "Projenin faydalarını hep beraber göreceğiz. Yapılan çalışma ile hem vatandaşların yüzü gülecek hem de gelecek için önemli adımlar atılmış olacak. Banaz rüzgar enerjisi kullanımı için oldukça uygun bir yer konumunda. Tesisin, ilimiz için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Yapılacak çalışmanın referans niteliğinde olması da bizleri ayrıca sevindiriyor."

"Enerji Ucuzlarsa İstihdam da Artar"

Rüzgar enerjisini kullanmanın ideal bir üretim modeli olduğunu söyleyen UTSO Başkanı İsmail Karaman, enerji kaynaklarının tükenmeye başladığına dikkat çekerek alternatif enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini söyledi. Karaman şöyle konuştu: "Rüzgar enerjisinin kirlilik yaratma gibi bir durumu yok. Yeryüzünde yüzde 95 gibi bir alanda rüzgar enerjisi elde etmek mümkün. Üretim yapılan bölgelerde ormancılık ve tarımsal faaliyetler sürdürülebiliyor. Doğal kaynaklar hiçbir zarar görmeden muhafaza edilebiliyor. Genellikle evsel kullanım için üretim yapan rüzgar enerjisinin yaygınlaşması gerekiyor. Bu konuda teşvik edici politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Enerjinin üretimde de önemli bir yeri var. Yenilenebilir enerji kaynakları, ne kadar çok yayılırsa sanayicinin kullandığı elektrik fiyatı da belli ölçüde düşer. Sanayici üretimde en büyük bedeli enerji ve vergiye ödüyor. Enerjiyi daha ucuza almamızı sağlayacak politikalar geliştirilirse, daha çok işçi çalıştırırız. Reel sektörün sırtındaki yükün azalması toplumsal refaha da yansır."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.