Haberler

Denizli'de, ekonomik hayat 7 bin 500 yıl önce başlamış

Tarih: 18 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Hasan Durna
Laodikya Antik Kenti'nde sürdürülen arkeolojik kazılar sonucunda, bölgede yüzyıllar önce gerçekleştirilen ticaretin izleri ortaya çıkarıldı.

Denizli'nin en önemli tarihi bölgelerinde biri olan Laodikya Antik Kenti'nin Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 7 bin 500 yıl öncesinde bölgede tekstilin yanı sıra sal, mermer, hububat ve canlı hayvan ticaretinin yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Şimşek, "Denizli'de faal bir ticari sirkülasyonu olması, bunun yıllarca önceye dayandığını ortaya koyuyor" dedi.

TURİST GETİRİYOR
Laodikya Antik Kenti'nde, Denizli Belediyesi desteği ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından sürdürülen kazı çalışmaları devam ediyor.

Hıristiyan dininin önemli bir merkezi olan Laodikya Antik Kenti'nde yürütülen çalışmaları değerlendiren Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Bizim en büyük amaçlarımızdan biri, yaşayan bir arkeoloji parkı ve antik kent müzesi oluşturmaktı. Bu hedefle yola çıktık ve kentle bütünleştik. 8 yılda birçok alanda çalışma yaptık. Bu süre zarfından Laodikya, Türkiye'de ve dünyada tanınan, gelir getiren, yerli ve yabancı ziyaretçilerin odak noktası haline geldi" diye konuştu. Kazı çalışmalarında önemli buluntuların gün yüzüne çıkarıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Şimşek, "8 yıl içinde, Doğu Bizans kapısı ve surlarının restorasyonunu yaptık. Bizans çeşmesini kazdık ve restorasyonunu gerçekleştirdik. Suriye caddesinin 400 metresini ayağa kaldırdık. Merkezi hamamın üçte bir kazısını tamamladık. Pazaryerinin kazılarını yaptık ve 'A evi' diye adlandırdığımız 2 bin metrekare üzerine oturan kompleks evdeki kazıları tamamladık. Tapınak A'nın restorasyonu bitti. İki tiyatroda çalışmalar devam ediyor" dedi.

Laodikya Antik Kenti'nin ticari bir merkez olduğunu vurgulayan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Kazılar sonucunda elde ettiğimiz bilgilerle kentin geçmişini, 2 bin 300 yıldan 7 bin 500 yıla kadar çıkardık" dedi.

DOKUMA TEZGAHI
Sadece tekstil değil, sal ticareti ile birlikte mermer, hububat, canlı hayvan ticaretinin ön plana çıktığını ortaya koyduk. Günümüzde de Denizli'nin faal bir ticari sirkülasyonu olması bunun yıllarca önceye dayandığını ortaya koyuyor" diye konuştu. 2010 yılı içinde kutsal Laodikya Kilisesi'ni bulduklarını da hatırlatan Prof. Dr. Şimşek, "Burası, İmparator Konstantin dönemine ait bir yer. Çok gösterişli bir kilise yapısı. Anbon kürsüsü ve özellikle dinsel seremonilerin yapıldığı bölümleri ile oldukça önemli bir yer. Buranın özelliği 4. yüzyılda kutsal haç için Hıristiyan dünyasının Laodikya Antik Kenti'ne gelmeleridir. Laodikya konsülünün de burada toplandığını düşünüyoruz. Kazılarımızla geçmişle günümüz birleştirildi. Dokuma ile ilgili somut verileri ortaya çıkardık. Günümüzden 6 bin yıl öncesine dayanan dokuma tezgahları bulduk" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.