Haberler

Yerebatan Sarnıcı üzerindeki yükten kurtuluyor

Tarih: 25 Şubat 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş 2004'te göreve başladığında dönemin valisi Muammer Güler'den Yerebatan Sarnıcı'nın üzerinde büyük yük olarak duran binanın kaldırılmasını istediğini söyledi.

Tarihi Yerebatan Sarnıcı üzerinde duran yapının yıkım kararının alınması üzerine bölgeye giden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gazetecilerle birlikte binayı ve çevredeki eski binaları gezdi.

İnceleme gezisinin ardından gazetecilere bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, ''Bu yükün kaldırılması gerekiyordu. O zaman İl Genel Meclisi'nden karar aldılar. Vatan Caddesi'ne yeni bir bina projelendirildi ve yapıldı. Bugünde burada bunun yakımı gerçekleştiriliyor. Böylece sarnıç artık ve tarihi çevre kendisine geliyor diye düşünebiliriz'' dedi.

Bir yıl kadar öncede Şerefe Sarnıcı üzerinde de bulunan Eminönü Belediyesi'nin ek binalarının kaldırılarak tarihi kurtardıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi olarak, hep birlikte ne gerekiyorsa yaptıklarını ifade etti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: ''Bu kadar muhteşem bir eserin üzerindeki bu yük kalkacak ve bir park haline gelecek. Aynı zamanda Çevre Müdürlüğümüz, İl Özel İdare'nin vereceği kaynakla restorasyon ve diğer projeleri hazırlayacak, değerlendirmeleri yapacak. İnanıyorum ki ciddi bir onarım yapılacak. Daha sarnıcın tramvaydan olumsuz etkilendiği gündeme gelmişti. 200 metrelik bir ray altına kauçuklar yerleştirerek titreşimi engelledik. Artık titreşimden bir etkileşim yok. Bu yükte kalkınca aşağısı rahatlayacak. Turizme açılan bir meydan olan tarihi çevrenin en güzel özelliklerinden biri olan Ayasofya ve Sultanahmet çevresinin güzelleşmesine katkı olacak. Bir noktada tarih kurtulacak diyorum. Burada yıkım 2 ay içinde gerçekleştirilecek.''

Bir gazetecinin ''Başka binaların da sarnıca etki yaptığı söyleniyor. Bunlarla ilgili bir çalışma yapılacak mı?'' şeklindeki sorusuna Başkan Topbaş şöyle cevap verdi: ''Bu konularla ilgili tespit çalışmalarımız var. Tarih ancak yıkarak kurtarılır. Tarihi zenginliklerimizi örten, baskı altında tutan yapıları yıktıktan sonra çevreyi düzenlediğimiz takdirde biz turizmden beklendiğimiz payı gelecek kuşaklara aktaracağız. Zaten İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalar özellikle tarihi yarımada ile ilgili koruma amaçlı imar planlarında yok olmuş eserleri güncelleştirmek, gün yüzüne çıkarmak ve baskı altında olan eserleri kurtarmak adına. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Valilik, İl Özel İdare, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Turizm Bakanlığımızla çok ciddi çalışmalar yapmaktayız.''

Başka bir gazetecinin İSKİ'nin iki binasının otele çevrilmesi ile ilgili sorusuna Topbaş, "İstanbul'un her geçen gün turist sayısı artıyor. Tarihi yarımada içindeki yapıları turizme kazandırmak istiyoruz. Aksaray'daki İSKİ binamız gayet güzel otel olabilir. Genel Müdürlük oradan taşındı, diğer birimler de taşınacak ve satışını yapacağız. İstanbul Büyükşehir Belediye binasını da yani kendi ana binamızı hizmet binamızı yaptığımız zaman yılda 150 milyon civarında bir tasarruf sağlayacağız. Mevcut bina da tarihi yarımada içinde mükemmel bir otel olabilir'' şeklinde cevap verdi.

''Beyazıt'ın önündeki Sahaflar Çarşısı'nda bir yıkım gerçekleşti. Nedir detayları?'' şeklindeki bir soruya Topbaş, ''Tabi Beyazıt'ta da bir meydan düzenlememiz olacak. Tarihi Beyazıt Meydanı'ndaki eklentiler kaldırılacak. Buna da anlayış gösteriliyor'' diye cevap verdi.

Bir gazetecinin Ayamama Deresi'nde 600 yıllık bir köprü var. Bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzere. Bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna Topbaş, ''Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar, Valiliğimiz olarak 6-7 yıldan beri ciddi anlamda tarihi eserlerimizi ayağa kaldırdık. Dünya tarihinde böyle bir şey yok. Yenikapı arkeoloji kazılarında 30 milyon dolar civarında belediye kendi bütçesinden para harcadı. Tüm tarihe bu hassasiyeti gösteriyoruz. Tesadüfen Turizm Karakolu ziyaretinde iken buradaki yapıyı gördük. Beraberce kaldırılmasına karar verdik. Karakolun arkasındaki mescidin ihya edilmesini istedik. Çok iş yapmamız gerek'' dedi.

Başkan Topbaş, Metris ile ilgili soruya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ'ın bir önerisi olduğunu belirterek, ''Adalet Bakanlığı ile başka yerde cezaevi yapımı konusunda anlaşma sağlanırsa medyaya yönelik film platoları olabilir mi diye bir ön çalışma aşamasında. Henüz ciddi bir adım yok'' diye konuştu.

Binanın yıkımıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Mutlu, İstanbul için uzun yıllar hizmet eden binanın yıkımının bugün başlayacağını belirterek, böylece 1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı çevresinin yeşil alana dönüştürüleceğini söyledi.

Sultanahmet Meydanı'ndaki eski İstanbul İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi binasının yıkımıyla 1500 yıllık tarihi Yerebatan Sarnıcı'nın rahat bir nefes alacağını Belirten Vali Mutlu, ''2 ay içinde yıkımın tamamlanmasının ardından binamızın bulunduğu bölüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir çevre düzenlemesi yapılmak suretiyle İstanbullulara armağan edilecek'' dedi.

Yıkılacak binada yıllarca İstanbul'un kültürüne, sağlığına, eğitimine hizmet üretildiğini ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

''İl Genel Meclisimiz yıllarca İstanbul için güzel kararlar aldı. Bu bina İstanbul için bir hizmet binasıydı. Şimdi yıkılarak yine İstanbul'a hizmet vermiş olacak. 2 ay içinde yıkımın tamamlanmasının ardından binamızın bulunduğu bölüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir çevre düzenlemesi yapılmak suretiyle İstanbullulara armağan edilecek. Özellikle üzerinde bulunduğumuz 1500 yıllık tarihi miras Yerebatan Sarnıcı'nın da iyi korunması noktasında bir hizmet daha üretilmiş olacak. Bundan sonraki dönemde insanlarımız, Yerebatan Sarnıcı'na, tarihe nasıl sahip çıkıldığına şahitlik etmiş olacaklar.

Açıklamaların ardından Vali Mutlu ve Başkan Topbaş, gazetecilerle birlikte Milion Taşı'nı ziyaret etti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.