Haberler

Yerebatan'da yeni kriz!

Tarih: 7 Mart 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Ercan Sarıkaya
Mavi Marmara baskınına tepki olarak Yerebatan Sarnıcı üzerine anıt dikilmesi kararı alındı, ancak...

Bu kez 'Hoşgörü'lü kriz Kars'ta 'ucube' tartışmasının ardından bu kez de İstanbul'da 'Hoşgörü Anıtı' krizi çıktı. Mavi Marmara baskınına tepki olarak Yerebatan Sarnıcı üzerine anıt dikilmesi kararı alındı. Ancak bu kez de 'yer' tartışması başladı...

Kars'taki 'ucube' krizinin külleri daha soğumamışken bu kez İstanbul'da 'Hoşgörü Anıtı' krizi patladı. Yerebatan Sarnıcı'nın üstü, Ayasofya'nın karşısına anıt olur mu olmaz mı? tartışmalarına konu olay şöyle gelişti: - İsrail'in Mavi Marmara baskınına tepki olarak hoşgörü anıtı yapılması fikri doğdu. CHP'li İl Genel Meclisi üyesi Erhan Boza, 'Osmanlı ve Türk devletinin hoşgörüsünü gösterecek, 1492 yılında Osmanlı'nın İspanya'dan kaçan Yahudilere kucak açmasını simgeleyen bir anıt dikilelim' diye önerge verdi. Önerge AK Parti ve CHP'li 5 üyeden oluşan Kültür Sanat Komisyonu'na gitti.

Komisyon 'Tarih boyunca yardımseverliği ve hoşgörüsü ile bilinen Türk devleti ve Kanuni'den bu yana Osmanlı padişahları, gayrimüslimlerin özgürce yaşamaları için her türlü tedbirler almış ve uygulamışlardır. Dünyada baskı gören halklara, 1492 yılında ispanya'dan sürülen Yahudilere kucak açtığı gibi savaş döneminde Alman bilim adamlarına da kapılarını açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının dışındaki hakların farklı inanç ve kültürel yapıları özgür olmaları için haklar tanımıştır. Tanımaya da devam ediyor' diyerek devletimizin tarih boyunca tüm halklara gösterdiği özgür yaşam hakkı hoşgörü anıtı ile sembolize edilsin' dedi. İl Genel Meclisi Oy Birliği ile anıtın yapılmasına karar verdi.

MECLİS YERİNE YAPILSIN

Anıtın nereye dikileceği merak konusu oldu. CHP'li üye Bozan bir önerge daha verdi, anıtın Yerebatan Sarnıcı üzerinde olduğu için yıkılacak olan İl Genel Meclisi binasının yerine yapılmasını önerdi. Öneri, 'Tarihsel mirasa en güzel şekilde sahip çıkma, kültür ve sanata saygının gereği olarak yıkılacak olan İl Genel Meclisi binasının yerine evrensel hoşgörümüzü temsil edecek bir hoşgörü anıtı yapılması uygun olacaktır' kararı oybirliği ile kabul edildi.

TARTIŞMA BAŞLADI

Meclis'in kararı 'Tarihi yarımadada, tarihi Yerebatan Sarnıcı üzerinde ve Ayasofya'nın tam karşısında anıt olur mu?' tartışması başlattı. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 'anıt fikri güzel sanatsal destek veririz' dedi.

İstanbul İl Kültür Müdürlüğü ise 'Fikir güzel ama Tarihi Yarımada dışında bir yere yapılmalı' diye görüş bildirdi. Meclis Kültür Sanat Komisyonu ise 'oradan daha güzel bir yer olamaz. Halkın temsilcileri karar aldı' diye kararında direniyor

EN GÜZEL YER

Kültür Sanat Komisyonu Başkanı AK Partili Hakkı Cesur Kılıç 'Bu anıt için İstanbul'un parlamentosu karar verdi. Biz kurumlara sadece görüş soruyoruz. Fikir alıyoruz, öneri değil' dedi. Komisyonun kararı Meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Komisyonun CHP'li üyesi İhsan Alpaslan 'Kararı İstanbul Valiliği uygulamaya koyacak. Turistlerin yoğun olacağı bu bölgede anıt Türkiye'de bir ilk olacak. Yabancı turistlerde geldiğinde hoşgörü anıtı önünde fotoğraf çektirecekler' dedi.

SARNICA YÜK BİNER

İstanbul İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise 'Sarnıca binen yükten dolayı Meclis binası yıkılıyor. Park olacak. Anıtın yapılma bir yükün yeniden sarnıca binmesi demek. Buna kurul zaten izin vermez' diye konuştu. Şimdi herkes park olarak düzenlenecek Yerebatan Sarnıcı'nın üzerine Hoşgörü anıtının yapılıp yapılamayacağını merak konusu oldu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.