Haberler

Deprem ve Tsunamiyle Sarsılan Japon Evleri Neden Daha Dayanıklı?

Tarih: 14 Mart 2011 Kaynak: Milliyet Emlak Yazan: Bengü Öner
Dünyada çeşitli zamanlarda meydana gelen depremler, büyük can ve mal kaybına neden oluyor. Peki buna engel olmanın bir yolu var mı?

1960'taki 9.5'luk depremin ardından bina, köprü ve otoyolların depreme dayanıklı inşa edildiği ileri sürülen Şili'de 500 bin bina kullanılmaz hale geldi. Otoyollar ve viyadükler çöktü.

1999'daki Gölcük Depremi 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşti. Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Mw ölçeğine göre 7,5 büyüklüğünde gerçekleşti. Depremde büyük çapta can ve mal kaybı yaşandı. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Üstelik 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz kaldı.

11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen 8.9 şiddetindeki deprem ve hemen arkasından gelen tsunami ile sarsılan ülkede ajanslar depremde ölenlerin sayısını 19 olarak duyururken, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bilgisini verdiler.

Tsunami dalgalarının Japonya'nın yanısıra Tayland'ı da etkilediği yolunda haberler geliyor. Tsunami tehlikesi Rusya'yı bile tehdit ediyor. Peki dünya felaketlerle sarsılırken güvenliğimize gerekn önemi veriyor muyuz?

Deprem ve tsunami tehlikesiyle her zaman maruz kalan Türkiye'de deprem sigortasını 4 konuttan yalnızca biri yaptırıyor.

Emlak piyasasının son yılların en canlı dönemini yaşamasıyla hem satıcıların hem de alıcıların yüzü gülüyor. Özellikle metropollerde konut inşaatı hızla artıyor. Aynı paralelde, düşük faizlerle verilen kredilerden yararlananlar, daha inşaatı bitmemiş olanlar da dahil olmak üzere, konuta yatırım yapıyor fakat ev alırken kriterlerimiz arasında can güvenliğimiz neredeyse pek olmuyor.

Aldığınız Ev Depreme Dayanıklı Mı?

Ev almaya karar vermeden önce yapının projesinin olup olmadığını, zemin etüdünün yapılıp yapılmadığını, deprem yönetmeliğinin dikkate alınıp alınmadığını araştırmak gerekir. Projeleri kimin hazırladığı ve projelerin denetlenip denetlenmediği, binanın kullanım izni ve ruhsatının bulunup bulunmadığı, yapıda nasıl bir beton kullanıldığını, malzemenin standartlara uygun olup olmadığını, yapının projeye uygun inşa edilip edilmediğini ve temellerde su yalıtımı yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol ettirmek gerekir.

Deprem yönetmeliklerinin amacı yapıların hasar görmesini engellemek değil, can kaybını önlemektir. Büyük bir depremde yapı büyük miktarda strüktürel ve strüktürel olmayan hasara uğrayabilir, fakat yapı yıkılmadığı müddetçe, yönetmelikler amaçlarına ulaşmış olarak kabul edilir.

Cezayir, ABD ve Japonya'da deprem hasarları konusunda çalışmalar yürüten Wang, Kaliforniya'da hasar gören yapılar üzerinde yaptığı incelemelerde, mimari tasarım kararlarının, bazı yapıların hasar görmesinde, diğer tasarım kararlarına göre açık bir şekilde belirleyici olduğu sonucuna varmıştır.

Yıkıcı depremlerden çıkarılan dersler, depreme dayanıklı yapı tasarımı için aynı önemde ve aynı anda üç temel koşulun bir araya getirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
a. Depreme dayanıklı mimari tasarım
b. Yasa ve Yönetmeliklere uygunluk
c. Nitelikli malzeme, uygulama ve denetim

Neden Japon Evleri Depreme Daha Dayanıklı?

Japon konutlarında duvar kalınlıklarının 5-6 en fazla 8 cm. olduğu dikkati çekiyor. Bölmeler, kapılar ve pencereler çok ince, hafif, ağaç çıtalar üzerinde ışığı geçiren cam ve kağıtlar ile detaylandırılıyor. Portatif olmasıyla dikkat çeken bu yapılar aynı zamanda kullanışlılık da sağlıyor.

Geleneksel ve çağdaş Japon konut mimarisinde rasyonel bir plan anlayışı görülüyor, çıkma ve cumba gibi hareketli plan anlayışı görülmüyor. Türkiye'deki imar anlayışından çok daha farklı bir tarz uygulanan Japonya'da görünümün yanı sıra güvenlik ve kriz yönetimi ön planda tutulmakta.

Uyudukları yerleri mobilyadan çok döşek, yastık ve yorgan ile döşeyen Japonlar bunları sürme kapaklı gömme dolaplarda depolanmaktalar. Günümüz konutlarında iletişim araçları ve beyaz eşyalarını da özel kapaklı alçak mobilyalarda depolayarak devrilme riskine karşı koyuyorlar.

Hükümet de depreme dayanıklı evlerinin sayısındaki artışı sağlamakla birlikte, muhtemel bir depremde ölecek kişi sayısının azalması için de yapılan çalışmalara ciddi bütçe ayırıyor.

 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.