Haberler

Ölçeği Kaçan Yarışma

Tarih: 14 Mart 2011 Yazan: Derya Yazman


Kadıköy İskelesi ve Yakın Çevresi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nın sonuçlarının açıklanmasının ardından 11 Mart Cuma günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yoğun bir katılım ile kolokyum gerçekleşti. İlk olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Deniz İncedayı açılış konuşmasını yaparak, katılımcılara teşekkür etti.


Jüri üyeleri (soldan sağa): İnci OLGUN Y. Mimar (MSÜ), Yılmaz DEĞER Y. Mimar (İDGSA), Mehmet Zafer AKDEMİR Y. Mimar (YTÜ), Şen YÜKSEL Y. Mimar (YTÜ), Yüksel DEMİR Y. Mimar (İTÜ)

Daha sonra jüri üyeleri tek tek görüşlerini belirterek, yarışmaların öneminden bahsettiler. Bu yarışmaların artık her sene Mimarlar Odası tarafından öğrencilere yönelik açılacağını ve açılan yarışmaların sektörlerin açtığı yarışmalardan daha yararlı olacağını vurguladılar. Her sene yapılacak yarışmaların belli bir kentsel sorunun çözümüne yönelik fikir yarışması olacağını da belirttiler.

Jüri üyesi başkanı Y. Mimar Mehmet Zafer Akdemir, projeleri hangi kriterler doğrultusunda değerlendirdiklerini belirtti. Görselliğin cazibesine kapılmadan fikri önemseyen bir yaklaşım izlediklerini belirten Akdemir, yarışmada çok sayıda satın alma ödülü vermelerinin nedenini gülümseyerek şu şekilde açıkladı: "Çankaya Belediyesi Başkanlık Hizmet Binası, Sanat Merkezi ve Ulvi Cemal Erkin Konser Salonu Ulusal Mimari Proje Yarışması'nda 'Satın alma ödülü neden verilmedi?' sorusuna jüri üyeleri verdikleri ödüllerin onları doyurduğunu söylemişlerdi. Biz ise bu yarışmada gayet doyumsuz davranarak 14 adet satın alma ödülü verdik."

Soru-cevap kısmına geçilen kolokyumda ilk soru mansiyon ödülü alan ekip üyelerinden Ömer Kıvanç Başak'tan geldi. Başak, jüri üyelerini zorda bırakacak bir soru sordu. Şartnamede teslim koşullarında 1/1.000 ölçekli vaziyet planı istenirken ödül alan projeler içinde 1/2.000 ölçekli projeler olduğunu belirten Başak, bu esnekliğin olabileceğini neden şartnamede belirtmediklerini sordu. Ayrıca bu iki ölçeğin farklı fikirleri de yansıtabileceğini ve bu nedenle değerlendirmede bir adaletsizlik oluşturduğunu vurguladı. Bunun üzerine jüri üyelerinin bir kısmı durumu haklı bulurken, diğerleri ise bu konuda esnek davrandıklarını, öncelikle içeriğe baktıklarını söylediler. Başak, verilen cevaptan tatmin olmayınca jüri üyeleri tekrar açıklama gereği duydular ve şartnamede ölçek konusunda böyle bir zorunluluk uygulamadıklarını, ama bu durum anlaşılmadıysa da bundan sonraki yarışmalarda daha dikkatli olacaklarını belirttiler.


Jüri üyelerinden Yüksel Demir konuşurken

Öğrencilerden gelen bir diğer soru da "İskelenin yer seçimi konusunda herhangi bir sorun olduğunu farkettiniz mi?" olarak geldi. Bunun üzerine jüri üyelerinden "İskelenin yer seçimi konusunda herhangi bir sınırlama yoktu, kendi içinde tutarlı olmasına baktık," diye cevap geldi. Yine İTÜ'den bir öğrenci "Projeleri değerlendirirken ulaşım konusunda kafanızda belli bir düşünce var mıydı? Yolları yerin altına alınca sizce sorun çözülüyor mu?" sorusuna ise "Bu denilenler projeleri değerlendirmede bağlayıcı olmadı, ulaşım konusu belirleyici değildi," yanıtı geldi. İYTE'den katılan bir öğrenci de "Projeleri hem üst ölçekten istemediniz hem de havalandırma önerimizi eleştirmişsiniz, neden?" sorusuna, jüri üyelerinden Y. Mimar Yüksel Demir, "Sorunuzda çok haklısınız. Bunu da yapmak durumdaydık. Projenizde doğal aydınlatma ve havalandırma yoktu. O nedenle bu konuda eleştiri aldı," diyerek yanıtladı.

Bu soruların ardından konu tekrar ölçek konusuna geldi. Saim Yılmaz söz alarak, şartnamede ölçek konusunda bir sınırlama olmadığını, şartnamenin genel bir çerçeve çizdiğini katılımcıların ise bu çerçeve doğrultusunda esnek davranabileceklerini söyledi. Kıvanç Başak ve İTÜ'den başka öğrenciler ise her ölçeğin farklı şeyler düşündürtebileceğini, bilselerdi onlarda projeyi 1/1.000 ölçekli yapmak için kendilerini zorlamayacaklarını belirttiler. Başka bir öğrenci de bunun üzerine yurtdışında böyle sınırlamaların olmadığını, herkes istediği şekilde teslim yaptıklarını söyleyerek, "Değerlendirmede ölçek konusunda esnek davrandıysanız eğer bizim teslim ettiğimiz 3 adet A3 neden elendi?" dedi.


Birincilik Ödülü alan ekip:Gencay Çubuk (YTÜ)-Ekip başı, Tolga Karakayalı (MSGSÜ), Tülin Naltekin (MSGSÜ)


İkincilik Ödülü alan ekip: Sadık Güneş Tanış (İTÜ)-Ekip başı, Bihter Çelik (İTÜ)

Ölçek konusunda kafalarda soru işareti oluşturan yarışmanın kolokyumu ekiplere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi. Ödül alan projeler Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde izlenebilir.


Ödül alan projelerin sergisi

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.