Haberler

"Nükleeri durdur"

Tarih: 18 Mart 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Greenpeace Akdeniz, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Japonya'da yaşanan nükleer felaketin boyutlarını değerlendirdi ve Hükümet'in her şeye rağmen Türkiye'de nükleer enerji planlarına son hız devam etmesini eleştirdi.

Greenpeace bugün Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami ardından gerçekleşen nükleer felaketin değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi ve nükleer fizik uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, nükleer enerjinin tehlikelerine dikkat çekti ve Hükümet'ten, Çin'in, Almanya'nın, İsviçre'nin ve hatta Venezuela'nın yaptığını yapmasını istedi.

Greenpeace Akdeniz'den bu konuda şu açıklama geldi:

Tüm dünyanın nükleer enerji santrallerini sorguladığı günlerde, Başbakan Erdoğan Rusların Türkiye'de yapacağı nükleer santralle ilgili olarak Rusya'da Medvedev'le görüşmüş ve nükleer santralleri tüp gazla karşılaştırmıştı.

Dr. Uygar Özesmi, konuyla ilgili olarak "Çok değil, bundan bir yıl önce Enerji Bakan'ı Taner Yıldız ofisimizi ziyaret ettiğinde, kendisine bütün samimiyetimizle, ‘nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?' diye sormuştuk. Kendisi de ‘Evet! Nükleer ile yaşamaya hazırım' diye cevap vermişti. Merak ediyorum, Japonya'da Fukuşima Nükleer Santral'inde yaşanmakta olan felaketi televizyon kanallarından izlerken, Bakan Yıldız, aynı cevabı tekrar verebilir mi? Sayın Erdoğan, Rusya'ya gittiği gibi bugün Japonya'ya gidebilir mi? Fukuşima nükleer santralinin 30 km yakınına giderek yine günlerdir dile getirdiği fütursuzca sözleri aynı rahatlıkla dile getirebilir mi? Biz kendi hükümetimizden nükleer santral planını durdurmasını beklerken, Başbakan Japonya'da yaşanan felaketin boyutlarını eve tüp gaz almakla karşılaştırdı. Ancak Türkiye'de insanların hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Hükümet, Çin'in, Almanya'nın, İsviçre'nin ve hatta Venezüella'nın yaptığını yapmalı. Başbakan, nükleer santral planını durdurmalı" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Japonya'da yaşanan felaketin boyutlarına dikkat çeken Prof. Dr. Hayrettin Kılıç da "Fukuşima Daiçi santralinde, 14 Mart gecesi 12.30 itibariyle yapılan radyasyon dozu ölçümleri santral 3130 Micr Sivert /saat yani, 310 milirem/saate ulaşan çok yüksek düzeyde radyasyon dozu ölçülmüştür. Bunu daha açık ifade etmek gerekirse, Amerika'da nükleer santraller civarında yaşayan halk için bir yılda kabul edilebilir doz miktarı 1 YILDA 100 miliremi geçemez. Oysa ilk 5 gün içerisinde Fukuşima'dan yayılan radyasyon dozu bir senede alınanın 3600 misline ulaştı. Ayrıca Enerji Bakanı'nın bahsettiği gibi Japonya'daki reaktörler o kadar da eski değil. Zaten reaktörlerin eski ya da yeni olması değil, soğutma problemi risktir. Rus nükleer teknolojisindeki sıkıntı malzeme sıkıntısıdır, batı standartlarında değildir. Japonya'nın ise Sinop'ta kurmayı planladığı santral Amerika'dan lisans alamadı. Meydana gelen kazayı sadece deprem derecesiyle veya tsunaminin boyuna bağlamak mümkün değildir. Teknolojik problemler varsa, dizaynı yapan şirketler ve lisans veren hükümetler sorumludur!" dedi.

Çernobil'den bu yana resmi olarak yaklaşık 800 dikkate değer kaza Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na rapor edildi. Enerjide merkeziyetçi bir anlayış ve planlamayla devam edildiği sürece üretilen enerji ihtiyacı karşılamaya yetmez. Merkezi enerjide hem üretilen enerjinin %60'ını ısı enerjisi olarak boşa harcıyoruz hem de uzun elektrik hatları yüzünden elektrik kayıplarına maruz kalıyoruz. Bu nedenle enerji açığımız arttıkça onları nükleer enerji gibi tehlikeli ve merkezi olan seçeneklerle çözmeye çalışıyoruz. Akılcı bir enerji politikası rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi tüm yenilenebilir enerji çeşitlerini akıllı bir şekilde bir arada kullanmaktır.

Greenpeace'in hazırladığı Enerji [D]evrimi Raporu, yenilenebilir enerjinin olgunlaşmış, hazır ve büyük ölçekte uygulanabilir olduğunu gösteriyor. Toplantıda ayrıca temiz enerji temelli bir enerji sistemi ile sürdürülebilir kalkınmamızı nasıl devam ettireceğimizin anlatıldığı Enerji [D]evrimi raporu gazetecilere dağıtıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.