Haberler

Sanat hava atmak için midir...

Tarih: 22 Mart 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Diloy Yalçın
Abu Dabi'deki 800 milyon dolarlık Guggenheim Müzesi'nin inşaatında çalışan işçilerin parası ödenmiyor. Ortadoğulu sanatçılar, meslektaşlarını müzeye iş satmamaya çağırıyor.

Saadiyat Adası'nı ‘lüks yaşantının merkezi' haline getirmek isteyen Arap Emirlikleri, tabii ki ilk olarak müze açmayı düşündüler. Çok mantıklı, çünkü sanat dört duvar arasında tutulan, yeterince iyi giyimli olmayan kimsenin göremeyeceği, çok pahalı ve bizim hiç anlamadığımız bir ‘şey'. Saadiyat Adası'nda Guggenheim, Louvre müzeleri, Norman Foster'ın eseri olacak Ulusal Müze'nin yanı sıra golf sahaları, lüks tatil köyleri, marinalar ve villalar olacak.

Peki bütün bunları kim yapacak? Yabancı işçiler... 2009 yılında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı bir raporda, yabancı işçilerin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki inşaatlarda çalışmak için, kendi ülkelerindeki aracı firmalara borçlandıkları söyleniyordu. Emirlikler'e geldiklerinde işçilerin pasaportlarına el konuyor, maaşları ödenmemesine rağmen istifa etmek isterlerse haklarında dava açılacağı söyleniyor. Çalışma saatlerinin insanlık dışı olduğunu söylemeye bile gerek yok.

Bunlar tabii ne Emirlikler'deki işçiler, ne de bizim için şaşırtıcı haberler. Ama işin içinde Guggenheim'lar, Louvre'lar, Frank Gehry'ler falan olunca, insan salakça bir umuda kapılıyor; "İzin vermezler canım böyle bi şeye" diye düşünüyor. Oysa bölgeyi tanıyan sanatçıların dediğine göre, buralardaki büyük müzeler, Turizm Geliştirme Ajansı'yla işbirliği halinde ve ne kadar "İlgileniyoruz" deseler de, işçilerin çalışma koşulları senelerdir iyileştirilmiyor.

Bu sanat sepet dünyasında, almıyorsanız satmıyorsanız, para kazanamazsınız zaten. "Sanata ilgi şöyle artıyor, Türkiye sanatı şöyle değer kazanıyor" falan diye haberler yazar durursunuz ama sabahlayıp yazdığınız yazı için uygun görülen 50 TL hiçbir zaman ödenmez. İstanbul kültür başkenti olur, o projeden bu projeye, sabah akşam bakanların, yabancı sanatçıların pahalı etkinliklerine koşturup durursunuz, en nihayetinde kendinizi borç içinde bulursunuz. Müze, sergi görevleri hep gönüllü işleridir; kıytırık tablolar buralarda milyon liralara satılırken, bütün işi yapan üniversite öğrencilerine tek kuruş verilmez. Dünyada hiçbir galeri stajyersiz, ayakta duramaz ama yöneticilerin bu insanlarla, onlarla ilişkileri üstünden birilerine hava atmak dışında, işleri olmaz.

‘Değerli' sanatın durumu bu; o yüzden çok mersi, almayayım.

Sanat dünyasını kurtarmak için değilse de, Emirlikler'deki işçilerin hayatını kolaylaştırmak için, Şirin Neşat, Akram Zaatari ve Kader Attia gibi Ortadoğu sanatının önemli isimleri de dahil, 130'dan fazla sanatçı Guggenheim'ı protesto ediyor. ‘Ipetitions' üzerinden bir imza kampanyası başlatan sanatçılar, meslektaşlarını müzeye iş satmayı reddetmeye çağırıyor. ‘gulflabor' başlığından siz de kampanyaya imza verebilirsiniz.

-Arap Emirlikleri demişken, 10. Sharjah Bieanli de başladı. sharjahart.corg'dan takip etmek mümkün.

-Helsinki, Uluslararası Endüstriyel Tasarımcılar Derneği 2010 Tasarım Başkenti seçilmiş. Bence bu şehre Tüm Zamanların Tasarım Başkenti unvanını verelim, konu kapansın.

-Thom Yorke'un Four Tet ve Burial'la ortak çalışmasının ürünü ‘Ego' ve ‘Mirror'ı internette, başınıza hiçbir iş gelmeden, stream edip dinleyebilirsiniz.

-ABD'nin vakt-i zamanında demokrasi götürdüğü ülkelerden Haiti'de devlet başkanlığı seçimlerinin sonucu hâlâ belli değil. Wyclef Jean bütün bir yaz boyunca seçimlere aday olmaya çalışmıştı fakat adayların beş yıl boyunca adada yaşamış olmaları gerektiğinden muvaffak olamamıştı.

-Bu yasayı çok saçma bulduğunu açıklayıp, ülkesinin demokratik geleceğine inancını da kanıtlamıştı. Seçim günü ise eski Fugee, saldırıya uğramış, elinden vurulmuş.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.