Haberler

Festivalin "modern köleleri"

Tarih: 23 Mart 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Sevgim Denizaltı
Shopping Fest, yani Alışveriş Festivali. Medya, İstanbul'u "alışveriş cenneti" yapmayı hedefleyen, 40 gün 40 gece sürecek bu festivali yere göğe sığdıramıyor. Gazeteler her gün bu festivalden ve inanılmaz indirimlerden söz ediyor. Televizyon haberleri, gece yarılarına kadar alışveriş yapan insanların ne kadar mutlu olduğunu getiriyor ekranlara. Bu haberlere göre AVM'lerde izdiham yaşanıyor, binlerce insan çılgınca alışveriş yapıyor; mazağa sahibinden AVM müdürüne, çalışandan müşterisine herkes halinden memnun. Peki öyle mi gerçekten?

Festivalin başladığı 18 Mart gününden beri her akşam ekranlara gelen bu toz pembe haberler, aslında çok önemli bir gerçeği gizliyor. İstanbul'u "alışveriş cenneti" yapmayı hedefleyen Shopping Fest (Alışveriş Festivali), AVM emekçilerinin yaşamını adeta "cehenneme" çeviriyor. Festival nedeniyle fazla mesai yapmak zorunda kalan çalışanlar, daha fazla emek harcıyor, ancak hiçbir ekstra ücret alamıyor. Gece geç saatlerde çıktıklarında servis, otobüs bulamıyor, evlerine gitmekte güçlük yaşıyor, "can güvenliğimiz yok" diyorlar.

Çalışanlar Perişan

BirGün'e konuşan AVM emekçilerinin anlattıkları, yere göğe sığdırılamayan Shopping Fest'in gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Akmerkez'de bir mağazada çalışan ve ismini vermek istemeyen bir emekçi, festival yüzünden yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlatıyor: "Her gün bir saat fazla çalışıyoruz. Örneğin ben sabah 10'dan gece 22'ye kadar çalışıyordum, şimdi gece 23'de çıkıyorum. Bir de festival süresince her AVM, bir ya da iki kez gece 2'ye kadar açık olacak. Bu da bizim için daha fazla mesai demek. Ama mesai ücreti almıyoruz. Adeta modern köleler gibiyiz. "

Aynı emekçi, mesai saatlerinin uzaması nedeniyle ulaşım sıkıntısı çektiğini belirterek şöyle diyor: "Servis zaten yok, benim otobüsümün seferleri de 22.40'da bitiyor. Festival yüzünden 23'te çıkınca otobüs bulamıyorum. Belediye festivali destekleyecekti sözüm ona, ama sadece alışveriş yapanları destekliyorlar anlaşılan. Gece ikide çıktığımızda ne yapacağız, evimize nasıl gideceğiz, hiç bilmiyorum. O saatte çıkınca tabii can güvenliğimiz de olmayacak."

Saatlerce Oturamayanlar Var

Festivalin başladığı İstinye Park'ta, ünlü bir markanın mağazasında çalışan bir emekçi ise şunları söylüyor: "Adeta perişan olduk. Festivalin ilk iki günü gece 2'ye kadar çalıştık. Üçte gidebildim evime. Şimdi de gece 10'da değil 11'de çıkıyoruz. Bizde mesai saatlerimizi ona göre ayarladılar, uzamıyor, yani yine haftada 48 saat çalışıyoruz, ama sonuçta mesai saatleri dışında çalışıyoruz, gece yarısı varıyoruz eve. Bazı mağazalarda ise arkadaşlarımız daha fazla çalışmak zorunda kaldı, örneğin festivalin ilk iki günü öğlen 14.00'den gece 2'ye dek hiç oturmadan çalıştılar, üstelik ertesi gün sabah 10.00'da yine işbaşı yaptılar. Şimdi de her gün bir saat fazla çalışıyorlar. Ama hiçbir karşılığı yok bunun. Daha fazla yoruluyoruz, ama hiçbir ekstra ücret almıyoruz."

Medya, Festivali Şişiriyor

Çalışanlar, Shopping Fest projesinin aslında herkes için tam bir hayal kırıklığı olduğunu dile getiriyor. "Satışlarımızda önemli bir artış olmadı" diyen emekçiler, özellikle gece saatlerinde çalıştıkları mağazalarda neredeyse hiç satış yapılmadığını, çalışanların boşu boşuna gece 2'lere kadar çalıştırıldıklarını söylüyor. İndirimlerin de çok abartıldığını belirten bir çalışan şöyle diyor: "Mağazaya festivalden önce de gitsen sonra da gitsen aynı indirimi görürsün. Medyada çıkan haberlerin çoğu şişirme reklam haber."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.