Haberler

Kabus bitmek bilmiyor

Tarih: 25 Mart 2011 Kaynak: Birgün
Japonya'nın başkenti Tokyo'da yetkililer musluk suyuna karışan radyasyon dolayısıyla bebeklere bu suyun içirilmemesi tavsiyesinde bulundu. Sudaki iyot düzeyinin bazı bölgelerde öngörülen düzeyin iki katına yükseldiği açıklandı. Şimdiye dek su konusundaki önlemler, Fukuşima nükleer santralı çevresindeki tahliye bölgesi ile sınırlı tutuluyordu. Şu anda ise beş bölgedeki su şebekesinin radyasyondan etkilendiği belirtiliyor.

Yetkililer ayrıca nükleer santraldakı sızıntıdan etkilenen bölgelerde üretilen gıdalara yeni sınırlamalar getirdi. Başbakan Naoto Kan, nükleer santralın yakınlarında yetişen yeşil yapraklı sebzelerin yenmemesi konusunda halkı uyardı. Birleşik Devletler, yüksek radyasyon oranı dolayısıyla Japonya'dan gelecek bazı gıda ürünlerinin ülkeye girmesini yasakladı.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Fukuşima ve komşu İbaraki kentlerinden brokoli, maydanoz gibi yeşil veya yeşil yapraklı sebzeler ve pastörize edilmemiş süt sevkini yasakladı. Sınırlamalar geçimini tarım, hayvancılık ve balıkçılıktan sağlayanları endişelendiriyor. Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano ise ithalatçı ülkelerden sağduyulu ve mantıklı davranmalarını istedi.

13 milyon nüfuslu Tokyo'nun bazı semtlerinde radyoaktif olan iyot-131 maddesinin düzeyi litrede 210 bekerel olarak belirlendi. Litrede 100 bekerelin üzerindeki radyasyonun bebekler için güvenli olmadığı düşünülüyor. Ancak yetişkinler için şu aşamada benzer bir endişe bulunmuyor.

Radyasyon Durmuyor

Kurum yetkililerinden James Lyons, "Reaktör çekirdeğinin zarar görmediğini söyleyecek ya da 'burada sızıntı var' gibi bir hüküm verebilecek durumda değiliz. Ancak santraldan bir şekilde radyasyon yayılmaya devam ediyor" dedi. Uzmanlar "Reaktörler zarar görmediyse bu duruma tüketilmiş yakıt çubuklarının havayla temas etmesi yol açıyor olabilir" yorumunu yapıyor.

Hayalet Ülke Japonya

Yetkililer artçı sarsıntıların devam ettiğini, özellikle ülkenin kuzeydoğusu şiddetli artçı şoklarla sarsıldığını kaydediyor. Bu bölgede yaklaşık 300 bin kişi oluşturulan merkezlerde yaşıyor. Evlerinde kalabilen onbinlerce kişiye elektrik, iki milyon kişiye ise su verilemiyor.

Ülkedeki pek çok nükleer ve termik santralın devre dışı kalmasına yol açan deprem ardından devam eden elektrik kesintileri ise hem günlük yaşamı hem de üretimi sekteye uğratıyor. Kesintiler nedeniyle, sektöründe dünya lideri olan pek çok büyük fabrikanın üretim kapasitesi ciddi şekilde azaldı.

Resmi rakamlara göre, deprem ve tsunamide ölenlerin sayısı 9 bini aştı, 14 binden fazla da kayıp var. Öte yandan, deprem ve tsunaminin en fazla zarar verdiği yerlerden biri olan Miyagi bölgesinin polis sözcüsü, sadece kendi bölgelerinde ölü sayısının 15 bini aşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Japon hükümeti de ölü sayısı tahminlerini 21 bine yükseltti.

Fukuşima'dan Yine Dumanlar Yükseliyor
Soğutma çalışmaları ve radyasyon sızıntısı devam eden Fukuşima Nükleer santralının 3 numaralı reaktöründen üçüncü kez siyah dumanların yükseldiği aktarıldı.

Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü, dumanın türbinin bulunduğu binadan mı yoksa reaktörün olduğu bölgeden mi geldiğini bilmediklerini belirtti. Sözcü, 3 numaralı reaktörün kontrol odasındaki görevlilerin tahliye edildiğini kaydetti. Santralın 2 ve 3 numaralı santralında daha önce de iki kez duman yükselmiş, bu nedenle soğutma çalışmalarına ara verilmişti. Önceki gün de santralın yakıt artıklarının toplandığı havuzunda ısının kaynama derecesine yükseldiği, duman çıkışının bu nedenle olabileceği belirtilmişti. Yapılan çalışmalarla havuzun ısısı 50 dereceye kadar düşürülmüştü.

Soğutma çalışmalarıyla ilgili olarak önceki gün bir de iyi haber geldi. Japon yetkililer depremin ardından elektrik verilemeyen santrala elektrik şebekesinin döşendiğini açıkladılar. Bu son gelişme soğutma çalışmalarını hızlandıracak.

Fukuşima'da Son Durum

1. Reaktör: Soğutma sorunları nedeniyle çekirdekte hasar var. Binanın dışı gaz patlamasında zarar gördü. Elektrik bağlandı.

2. Reaktör: Soğutma sorunları nedeniyle çekirdekte hasar var. Binanın dışı gaz patlamasında zarar gördü. Muhafaza kabuğunda hasardan şüpheleniliyor. Elektrik bağlandı.

3. Reaktör: Soğutma sorunları nedeniyle çekirdekte hasar var. Binanın dışı gaz patlamasında zarar gördü. Muhafaza kabuğunda olası hasar var. Yakıt havuzunda düşen su seviyesi kısmen arttırıldı. Elektrik bağlandı

4. Reaktör: Reaktör deprem öncesi kapatılmıştı. Tüketilmiş yakıt çubuklarının bulunduğu alanda yangın ve patlama meydana geldi. Su seviyesi büyük oranda tutturuldu. Elektrik bağlandı.

5 ve 6. Reaktör: Reaktörler kapalı. Tüketilmiş yakıt havuzlarında bir ara yükselen ısı yeniden düşürüldü. Elektrik bağlandı.

Felaketin Maliyeti: 309 Milyar Dolar

Japon hükümeti, 11 Mart'ta ülkede meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı doğrudan zararın 15-25 trilyon yen (185-309 milyar dolar) aralığında olacağını bildirdi.

Hükümetin tahminlerine göre, bu rakam, Japonya'nın kuzey doğusundaki altyapı, konut ve fabrika gibi alanların yeniden yapılanmasının maliyetini kapsıyor. Felaketten kaynaklanan zararın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYH) büyüme üzerinde ise 0,5 puanlık bir düşüşe neden olması bekleniyor.

Nihai maliyetin ise çok daha yüksek olacağı çünkü söz konusu rakam içinde nükleer ve termik santrallardaki faaliyetlerin askıya alınması nedeniyle Tokyo bölgesindeki elektrik kesintisinin etkisi bulunmuyor.

Hükümetin öngördüğü rakam, 1995 yılında yaşanan Kobe depreminde ortaya çıkan 10 trilyon yen zararın çok üzerinde bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.